->Om bloggen ->E-post till Ingrid ->Följ mig på Twitter

Argumentum ad hominem, påhopp på domare, heliga kor

2011-02-04 @ 15:30:30
Först av allt. Tack till alla Sveriges domare för att ni gör innebandyn möjlig.

KOMMUNIKATION Igår var Stefan Hedlund huvudperson i Runes blogg och ett domarpar. Det är solklart att man som ledare inom vår sport måste vara föredöme när det gäller uttalanden om domare. Heda är hård i sin kritik, onödigt! Inte för att det är en förmildrande omständighet, men han är inte ensam som kritiserat domare i media. Eller på annat sätt gått till angrepp på den så viktiga kåren. Både påhopp och personangrepp, om det nu finns någon glasklar skillnad mellan dessa två "begrepp". Det är inte okey.

Rune skriver: "Jag har svårt att se att man från Linköpings lednings sida accepterar såna här påhopp som inte är relevanta utan endast personliga utan saklig grund. Jag är förvånad om man från förbundet inte reagerar och kanske också ger en bestraffning Jag tycker inte att våra domare ska behöva stå ut med sånt här. Jag tycker inte sporten innebandy ska acceptera detta" …

Har inget att invända. Däremot hoppas jag inte på en bestraffning, utan en dialog mellan tävlingsledningen och klubbarna. Det är ett utmärkt tillfälle att lyfta frågan. Göra något bra av dessa ord uttalande i affekt. Kan inte låta bli att dra det lite längre... klura kring kränkningar, påhopp och så vidare. Jag lämnar nu det som sagt i samband med Linköping vs Pixbo.  

Undrar vad läsarna tycker. Om en spelare sågar domare i media... Är det okey? Handlar det om HUR man säger det? Vad får en aktiva säga om andra spelare eller lag för att det fortfarande skall betecknas som okey? Vad är okey att kalla de som bestämmer... om rörelsen. När blir det... påhopp? Vilka påhopp inom vår sport är otillåtna och vilka är politiskt korrekta? 

Vad är påhopp och när blir det personangrepp? Svåra frågor. Är det okey att säga att någon är en tomte? Att någon saknar hjärna... Att någon är ful. Om man till exempel skriver "NN har inte alla hästar hemma". Angrepp på en person... Ja eller nej? Att påstå att kristna människor har en vidrig människosyn. Är det ok? Ja... det är i alla fall sånt som skrivs på nätet.

Enligt wikipedia är det inte personangrepp om...
Ett sakligt yttrande om att någon har fel i sak eller har agerat felaktigt är inte personangrepp.
Att i hövlig ton ställa en relevant fråga till någon om dennes agerande.

FÖRTAL. Har tagit upp det några gånger när det handlar om texter där bloggare hängt ut icke dömda spelare med namn. Det kan vara olagligt, och rubriceras som förtal. 

Citat wikipedia:
Med förtal avses att utpeka någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars lämna uppgifter som är ägnade att utsätta denne för andras missaktning. Den som lämnat uppgiften ska inte dömas till ansvar om han var skyldig att uttala sig eller det annars med hänsyn till omständigheterna var försvarligt att lämna uppgifter i saken. En ytterligare förutsättning är emellertid att uppgiftslämnaren visar att uppgiften var sann eller att han eller hon hade skälig grund för den.

Har även reagerat då man hängt ut människor som inte kan försvara sig. Det blev ett himla liv... men jag står för de orden. Fast jag fick massor med skit, sedan kan man ju uttrycka saker mer eller mindre bra. "Blogga aldrig när du är arg":)

PERSONANGREPP. Ad hominem-argument eller argumentum ad hominem "argument mot personen".

Några vill hävda rätten att hävda sin åsikt... det är naturligtvis en lag vill skall värna om. Men när blir det personangrepp, förtal och kränkning? Ord man slänger ur sig... När hamnar man vid gränsen "olagligt". Steget innan det skulle jag kalla ovärdigt...

Enligt Wikipedia är personangrepp
-Negativa kommentarer om en person och "Jag är bättre än du"-angrepp som "Du har inget liv" och dylikt.
-Att utpeka meningsmotståndare som förkastliga, dåliga människor, jobbiga, med flera förolämpningar.
-Rasistiska, sexistiska, homofobiska kommentarer riktade mot andra . Kommentarer om en deltagares religiösa eller etniska tillhörighet är heller aldrig acceptabla.
-Politiska gliringar, som att kalla någon "nazist", "kommunist", "sosse", "moderat" och så vidare, samt att anklaga någon för att ha en politisk agenda.
-Skällsord eller svordomar riktade mot andra användare.
-Att utpeka någon som kriminell, psykiskt sjuk eller troll i syfte att väcka missaktning mot den personen, oavsett om det är sant eller inte.

Vad är personangrepp för dig?
Frågade en bekant som arbetar som polis.
Här är svaret:
Att det är ett väldigt vitt begrepp. Men det första jag tänker på är när någon blir angripen på annat sätt än fysiskt. Exempelvis blir kränkt verbalt.

Kan du ge ett exempel:
När någon blir förolämpad eller förtalad. Alltså att någon blir kallad det ena eller andra eller att någon talar illa om en person inför andra. Och då i något större mening än att "prata skit" bakom ryggen.

Samma fråga ställdes till en av mina vänner
 ... min första tanke är att man angriper en person med illa menande påstående som inte rör sakfrågan.

Ett annat av samtalen kring frågan gav upphov till denna kommentar:
Svårt att sätta ord på kanske (angående personangrepp). Respekt krävs väl men ord kan misstolkas o om man inte är på samma "nivå" så kan de ju bli fel utan att man menar det.

Saxat från Wikipedia om kränkning:
Att kränka någon är att behandla en person nedsättande i ord eller handling.
Forts: "Synonymer är förödmjuka, skymfa och såra. Kränkning kan vara en brottslig handling".

ANSVAR. Sedan är det så att om man på något sätt har uppdrag inom sporten är man ansiktet utåt och med uppgifter kommer också ansvar. Vissa kommer därför att granskas mer än andra beroende på vilka offentliga uppdrag man har.  

Finns det heliga kor? Nä egentligen inte, men många påhopp i cyber, tyvärr. Inte bara på domarna.

Och här sitter jag... vid tangentbordet. Bara för att jag inte har någon klubb-tillhörighet, uppdrag inom sporten så är det inte okey att skriva vad som helst. Även om det ger en viss frihet:).
Fler och fler läsare hittar hit, och jag har lärt mig massor. Visst har jag gått över gränsen och det är inget jag är stolt över. Tack och förlåt!

Just nu jobbar (och läser) jag med en grej om kränkningar av unga på nätet... Märks det?:)

Fick ett meddelande; Mora-Täby, Iksu-Falun, Dif-Rönnby, Pixbo-Endre. Där har du kvartsfinalerna! Hm... okey... har man inte missat ett lag nu? Säsongens höjdpunkt närmar sig... det luktar slutspel.

LANDSKAMP.
I helgen är det som bekant Finnkampen. Jag håller tummarna för arrangörerna.. att det blir en lyckad tillställning. Någon som vet om man kan följa matcherna via webben? Hoppas det... Man kan bara inte missa en sådan grej...

Undrar om man har satt ihop en pärm om "saker vi lärde oss vid förra Finnkampen".
När tävlingen anordnades här i Umeå lärde vi oss massor... Vad var bra? Vad borde ha gjort annorlunda? Lärdomar... Vi pratade om detta i ett sammanhang och undrade om Västerås hade hört av sig för att få tips. Nä... tydligen inte. Läste att man från förbundet utsett en person att styra upp arrangemang, bra tänkt. Då kanske det numera finns checklistor, tips och råd och ... Något annat vore konstigt. Den typen av dokument spar både tid och pengar... 

Önskar att Karlskrona låg i Sundsvall, då skulle jag ta familjen med till Finnkampen.

På tal om webb-TV
. Goda nyheter... Warberg kommer att börja med webbsändningar från deras matcher. Och expertkommentator är ingen mindre än Magnus Augustsson.
I veckan skrev jag om matchen i TV4-sport:
Citat: Conny, som för övrigt gjorde sitt livs match som expert... Nu börjar han närma sig Magnus Augustsson. Bra jobb Conny!!!

Nu blir det möjligt att se Aga igen... tack för det Warberg. Bra val!
De webbsända matcherna kommer att kosta 39kr.. tror man har satt ett bra pris.  Hoppas att många kommer att ta chansen att se matcherna på nätet. Länk till WIC:s hemsida...

Mullsjö har som bekant erbjudit bortamatcher på webben... nu Warberg. Men hur går det med Svenska innebandyförbundet och SEI:s satsning på webb? Tror jag läste någonstans att det är på G nu. 

Oj, det blev ett tungt inlägg... Dags för helg, Svinalängorna och middag på stan.
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

feedback
Postat av: wagneryd

Intressant med Rune/Heda. Dock ska man inte tro på allt som står på Wikipedia; skriv mitt namn där får du se;)

2011-02-07 @ 15:40:47
Postat av: wagneryd

Intressant med Rune/Heda. Dock ska man inte tro på allt som står på Wikipedia; skriv mitt namn där får du se;)

2011-02-07 @ 15:41:53
Postat av: Ingrid

Wagneryd: Haha, nej det är klart man inte skall tro att som står på wikipedia. Du får väl gå in och rätta till det som är fel kring dig som person.

Angående den här texten...

Ämnet är överhuvudtaget luddigt... jag ställer frågor och undrar hur andra tänker.



2011-02-07 @ 18:05:25
URL: http://innebandyenligtmig.blogg.se/

feedback:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (frivilligt)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Bults blogg

Nordströms blogg