->Om bloggen ->E-post till Ingrid ->Följ mig på Twitter

Lasse Granqvist och konstruktivt kritik

2010-12-15 @ 15:00:21
Att min egen analys får vänta ett tag beror på att min bror är domare. Han dömde finalen mellan Finland och Sverige. Nä, skojar... Men det skulle kunna ha varit så.

Längst ner finns länkar till inlägg i innebandybloggar, där experterna uttalar sig. Det mesta handlar om att sluta sig samman.... Man vill ingjuta mod. Men det är ju inte kris i svensk innebandy. Jag får känslan av att några vill kritisera men avstår... kan det vara så?

Jag undrar... hur hade kritiken låtit om (till exempel) Urban Karlsson varit förbundskapten eller matchcoach. Blunda... kan du se/höra det framför dig?

Det här med feedback, kritik och synpunkter... Vilka kan vara objektiva, konstruktiva? Å ena sidan... å andra sidan. Kritiker är obekväma... behövs de? Vilka aspirerar på arbete i landslagsledningen och eller i  den så kallade analysgruppen? Ganska många gissar jag... Ingen har ringt mig iaf, än. (obs, nä... menade inte att jag skulle behövas där. skojade)

Hur som helst...  Det finns massor att läsa. Bra betyg att engagemang finns...

Här kommer min analys, den konstruktiva som alla väntar på *ironisk*:
-Vi hade en gameplan, vi följde den. Vi förlorade matchen. Många spelare gjorde allt de kunde för att vinna, en del hade mindre flyt än andra. Väl kämpat Sverige. Tack för att ni försökte.

Vi är fortfarande världsledande... bättre på innebandy. Kohonen och Hyvärinen väljer fortfarande att spela i Sverige... Vi har den bästa innebandyn, den bästa ungdoms verksamheten. De bästa spelarna... 
Finland har en dryg handfull spelare... det räcker då vi inte kommer närmare deras mål. Inte skapar de riktigt farliga lägena.

Sedan har vi aldrig sett en så snabb innebandy som i första perioden i VM-finalen. Det går framåt i innebandyn. Finland var grymma!!!! 

Lösningen:
-Ha en plan B och C, matcha laget, och vinna matcher.

Läste Lasse Granqvist krönika på innebandymagazinet. "Vad är det som händer?"

Efter att ha vi förlorat matchen mot Finland i VM så sträcker han ut en hand till Lars-Gunnar Tjärnquist, innebandy-förbundets ordförande för samtal...  Hans budskap till L-G är:
"Jag vill se en debatt som tar ansvar. Bjud in till möte med de som är fotfolket i den ideella elitverksamhet vi bedriver idag. Gränsöverskridande mellan SIBF, distrikt och elitklubbar".

Lasse Granqvist... nu skall vi inte krångla till det. Jag hade väntat mig en analys. Med det säger jag inte att frågan om ansvar för elitinnebandyn och samarbete är irrelevant. Bra skrivet men... analysen hade jag gärna läst.

Vill påminna om Lasses egna ord innan VM. I en intervju han gav då han inbjuden av Kent Göransson på VM-lägret skulle föreläsa om media för det svenska landslaget.  (länk till videon av Warbergs studio Sweden och. Spola fram till 06.40) 

Frågan från Wilhelmsson och Studio Sweden var:  
Vilka vinner VM-guld i Hartvall arena 2010?
- Det gör Sverige, utan minsta tvekan gör Sverige det.   
Varför?
- Därför att du har alla förutsättningar för att skapa ett svenskt idrotts... inte mirakel för det är det inte mirakel om Sverige vinner guld. Men en svensk idrottsrevansch på bortaplan. Och det kommer det här laget att göra det är jag HELT övertygad om. Så den backar jag aldrig på. När det är tre sekunder kvar skall du titta på tavlan och konstatera att Sverige leder med tre, det är redan avgjort. 
Tre sekunder kvar, då är det avgjort... (L Granqvist)

Men så blev det inte, men Granqvist sa innan att vi hade alla förutsättningar. Vi förlorade mot Finland, och analysen.... var är den? Vad var det som hände?... bra frågan innan man kan svara på vad som skall hända.  

I sin roll som sportjournalist är Granqvist kärnord i samma intervju "trovärdighet, integritet och opartiskhet". Det är därför vi älskar att lyssna på Granqvist när han rapporterar och är expert. Låt oss då köra samma race nu... Jag hjälper honom formulera.   

Analysen igen:
Vi hade en gameplan, vi följde den. Vi förlorade matchen.
Lösningen:
Ha en plan B och C, matcha laget, och vinna matcher.  

Vad var det som hände Granqvist? Jag lyssnar gärna till expeterna.


Istället för att vara och bli det analyserande landslaget.... kom med lösningar, hörde någon som efterfrågade konstruktivitet.

Ger ett exempel:
Lek med tanken på att KOMPLETTERA med en ledare som Johan Kökeritz... Hans idé om utveckling handlar om att vinna matcher. Ha mer än en lösning på samma problem... Vad gjorde Rönnby till vinnare? Vad tillförde Johan Kökeritz där som herrarnas landslag skulle ha nytta av? Hur många följde den resan? Hörde att Magnus Augustsson ville se sin namne Magnus Jäderlund i landslaget och han och Kökeritz har massor med likheter.
En skillnad är att Jäderlund hyllas för sitt jobb.
En annan... Kökeritz har vunnit SM-guld samt inte blivit utsedd till "årets tränare".

Var det konstruktivt nog? Jag försökte i alla fall.

//En som sett lite av Kökeritz kompetens är Andreas Lundmark. Läs hans ord i våras... då han förärande mig med ett inlägg här. (Skall det sågas nu, av Andreas Lundmark)//

Konstruktiv kritik, saxat från wikipedia:
Benämningen
konstruktiv kritik brukar avse kritik som är menad att kunna förminska kritikvärdet, genom att den även innehåller förslag till förändring.

Kritik kan också vara en ren kommentar, som inte syftar till att "kritisera" det som behandlas, utan som istället önskar att utveckla det sagda och berika samtalet. Kritik i denna betydelse är menat som starten på ett argumenterande samtal, inte som en bedömning. (slut citat Wikipedia)

Min blogg finns till utlåning. Hör bara av er!


LÄNKAR, massor med åsikter, härligt ju: (ger upp 16.21, länklistan blev inte som jag tänkt... nu får den se ut som följer.)

Danne Bron Sundbominnebandymagazinet: "Tragical games” för Sverige!"
"Jag kräver en förändrad taktisk syn i matcherna mot Finland, mer fart i spelet och i fötterna hos svenskarna, mer attityd, ännu mera hjärta och till sist att de formstarkaste spelarna spelar i VM 2012. Sen skiter jag totalt i vem som tar ut laget, coachar eller spelar. Bara vi är bäst när det gäller och tar tillbaka vårt guld!"

Stefan Edberg
  på sin blogg på magget "Paradigmskifte nu!" 
"Lite av ett ödets ironi är att Finlands innebandyvisionärer Petteri Nykky och Jussi Jäntti under de senaste tio åren dissekerat, analyserat, monterat ner och skapat något…av Sverige U19’s spel. Det hade kunnat vara Sverige".

Magnus Anderbergblogg på hd.se "VM-finalen ur min synvinkel"
Jag vill se Jan Gustafsson, idag förbundskapten för det svenska U19-landslaget, som ny förbundskapten. Hans lag spelar likt de finska (även klubblagen), med mycket tempo och offensiv vilja i spelet. Det handlar om platsbyten i anfallszon och en drift att erövra bollen på nytt efter att man förlorat den.

Mika Packalén på sin blogg: "Landslagets sak är vår"
"Nu är vi där. Distanserade av våra östra grannar. Dessutom är Schweiz och Tjeckien i princip ikapp. Goda råd är dyra inför kommande VM om två år. Vi bör omedelbart sluta med att leta syndabockar. Kent och Ulf behöver allas vår hjälp och stöttning.  Och till alla klubblagstränare vill jag säga följande:

Landslagets sak är vår. If you are not part of the solution, you are part of the problem"

Kimmo på sin innebandyblogg "Nu djävlar"
"Rent spelmässigt använde Finland sig av ett spel som är ganska sällsynt i Sverige, och det gick bland annat ut på att sätta högre press på backarna än brukligt. Från tv-soffan såg det ut som Sverige inte hade någon lösning på det. Hur många gånger pressades våra backar ner bakom eget mål och skickade iväg en lyra till ingenstans eller i bästa fall ensam forward? Ganska många. Hur många gånger anföll Finland med fyra gubbar på offensiv planhalva? Ganska många. Sverige? Ganska få."

Christian Wagneryd:
(länk till blogg) "Halkat efter"
"Tur att det är 2 år till nästa VM. Nu finns verkligen chansen att bygga något nytt och fräscht för framtiden. Det är många som knackar på dörren och vill in. Hoppas verkligen den kommande staben, vilka det än är som står där, vågar ge dem chansen. En sista sak också; Skyll inte på domarna...Det gör det hela ännu mer pinsamt. Sveriges landslag har haft domarna med sig i nästan alla mästerskap hittills, för att vi har varit bäst. Nu är världsordningen inte sån längre. Finland är bäst och då har dom med sig domarna, speciellt på hemmaplan. Hade vi väntat oss något annat?"

Gittan
i sin innebandyblogg "Vill vi bli bäst igen?" tycker att Magnus Nilssons sätt att hantera matchcoachfrågan i media är oproffsigt:
"Något som förvånar mig oerhört. Är SIBF:s Magnus Nilssons tillvägagångssätt. Han går ut i media och spekulerar. För det är precis vad han gör. Då inget beslut om landslagsledningens framtid är taget. Undrar vad resterande i styrelsen tycker om det?
 Det skapar ju rykten direkt. Varför inte vänta tills ett beslut är taget. Oproffessionellt anser jag".

Rune Engström, innebnadyblogg på magget.
"Dags att sätta oss ner och släppa in männsikor från klubbar, fotfolket som jobbar dagligen ute i organisationer ute i landet. Varje gång det har varit fest som VM och andra arrangemang, så har alla hjältar från landet och klubblagstränare, fått stå ute och köa hus Ticnet" …

SPELARE om VM:
Mattias Bult Larsson på sin innebandyblogg:
"Finland har kört ihop sitt gäng under lång tid. Visst, de har bytt ut några gubbar, men de 10 bästa har kört ihop under många år, det ger reslutat"

/Ingrid
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

feedback
Postat av: Czitrom András

Fortsätter att våga.

- Bra Ingrid. Dessutom är du rätt ute!Sträck ut din hand:

http://www.youtube.com/watch?v=KTQPLMqzlDg

2010-12-15 @ 17:36:46
Postat av: Tomas

Vars får du allt ifrån?

whoaaahhhhhahaha, ja om Urban Karlsson hade varit FK hade många tagit fram motorsågen. Det är hundra.

2010-12-15 @ 22:52:59
Postat av: Jonas

Rune och Danne är på helt rätt spår. När det gäller Köcke och Binge får jag bara en tanke i huvudet: skulle vara OSLAGBARA tillsammans ;)

2010-12-15 @ 23:28:21
Postat av: Örjan

Ovanligt klokt för att komma från dig.

2010-12-16 @ 00:54:40

feedback:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (frivilligt)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Bults blogg

Nordströms blogg