->Om bloggen ->E-post till Ingrid ->Följ mig på Twitter

Varsågod, innebandy-påskägg till alla

2011-04-21 @ 13:22:06

Finns det en innebandyns Pippi Långstrump? Vem skulle det i så fall vara? Kom gärna med förslag och motivering. Pippi är en viktig person i mitt liv... ger ofta ny inspiration... En hjälte. Tack Astrid Lindgren för Pippi.  

Alla läsare får ett innebandy-påskägg som innehåller:
-En pärla. Ordet "respekt" symboliserat av en glaspärla. Respekt för sig själv och motståndarna (alla andra människor)
-En minispegel: Så vi ser allt som är bra men också vad vi kan förbättra. Du är bra! Spegeln påminner om vikten av att se och ses... 
-Gula sol-glasögon i plast, sådana för små barn som man blir glad av... Också en symbol, som komplement till spegeln... Förmågan att se andra, inte bara sig själv. Att se alla. inte bara vissa. Även en symbol för rättvisa... människosyn.   

-En tändsticksask, för tillfällen då lågan slocknar...
-En ficklampa... för den som tappat glädjen. Den finns närmare än du tror, men leta på. Hittar du dina drömmar (dina mål) finner du också glädjen.
-En stenkula, för att påminna oss om den barnsliga förtjusning som en gång fick innebandyn att gå från lek till sport. Passion!

-Ett USB-minne... med höjdpunkter, för egotrippar och uthållighet i löpspåren. 
-En ask med russin som står för energi... god energi. Att orka göra jobbet... lägga grunden för nästa år... oavsett arbetsuppgifter eller roll.

-Alvedon, för den som farit illa eller har ont av andra skäl. 
-Plåster, för den som har skavsår i själen.
-En bok om Pippi Långstrump. En symbol för "Mod, att gå sin egen väg".

Vilka saker vill du behålla/kasta bort? Gör ditt eget påskägg...

En innebandyblogg nära dig önskar dig en underbar påsk! Nu åker vi inåt och norrut:).
/Ingrid

©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Tittarsiffror, straffar, ekonomi och lov

2011-04-19 @ 23:56:33
Kom att tänka på en sak... Vet till exempel Sussi Ekblom, ens hur man firar påsk?:). Hur länge sedan är det hon INTE spelade slutspel under påskdagarna... Unnar henne det allra bästa, inte bara i påsk. Tack Sussi för allt slit, all kärlek, all moral och ja... typ allt du offrat under åren. En annan som också är kulturbärare i IKSU är "Mini"... skadad just nu och stod uppsatt som tränare i laguppställning i finalen. Härligt att Mini inte lägger av... Fortsätt kämpa!

KANALBYTE & SIFFROR. Flytten från TV4 till TV4-sport syns tydligt i tittarsiffrorna. 150 000 är mer än häften mot de som såg 2009 års herrfinal (310 000).
Men att nästan 150 000 såg finalen mellan Warberg och Storvreta trots att det visades i TV4-sport är ändå bra. Ett typ av rekord... typ. Bara två matcher har haft fler tittare... den då Henrik Larsson 2008 gjorde TV-debut som innebandyspelare... Den matchen sågs av 210 000. Även VM och matchen mellan Sverige och Tjeckien, 2008 hade fler tittare (190 000 såg landskampen). ** Har inga siffror från SM-finalerna 2010.

69 000 såg årets damfinal, det kan jämföras med 2008 75 000 (TV4), 2009 113 000 (TV4) 2010 (?**), 2011 69 000. Känns som det går framåt för intresset för daminnebandy på TV. Men klart att kanalbytet märks...
2009 såg 201 00 VM.-finalen dam mellan Sverige och Schweiz. Rekord för daminnebandy. (Länk till källa innebandy.se)

Noterade: I december (2010) bänkade sig 307 000 framför TV:n då VM-finalen mellan Finland och Sverige sändes i "storfyran". Finsk TV hade 512 000 tittare i samma match. 2008 när VM-finalen visades var det 490 000 personer som tittade. Känns konstigt att det är så stor differens... (2008 och 2010 alltså). 

**2009 års SM-final. 239 000 såg herrfinalen, matchen sändes i TV4 men konkurrensen var stenhård då både handbollslutspelet och en landskamp i SVT. Den siffran är därför svår...  Men nu nog med siffror.

Nu är silly season igång och kloka klubbar ser om sitt hus. Kommer en hel del nyheter nästa vecka...

Backar till förra inlägget... om straffavgörande. Har blivit en del prat om det och även på nätet har det skrivits... Blev förvånad över att det finns de som gillar att en SM-finaler avgörs på det sättet. Men har full respekt för de som älskar straffmomentet... Det är bra att vi är olika. Jag hoppas ändå att det är det sportsliga och inte TV-tiden som är viktigast i vår sport. Uppdaterar tisdag: Läste just att Danne Bron Sundbom skrivit en krönika i ämnet... också han har använt ordet "ovärdigt" i samband med straffavgörande. Det skulle vara intressant att veta vad majoriteten tycker... Är det bra att SM-finalen avgörs på straffar. Skall TV få bestämma över vår sport?   

Angående TV så gissar jag att innebandyn sänds i en annan kanal nästa år. Nu när även isbandyn går till TV4 och TV4-sport bäddar det för flytt... och avtalet med TV4 går väl ut nu?

MEDIA. Det där med det ekonomiska läget i innebandyklubbar, varför gick det ut till pressen. Var det verkligen tanken? har pratat med flera klubbar som fått veta att insamlingen av uppgifter bara var internt. Vad hände? Så här skrev TT. 

"Dålig ekonomi hot i innebandyklubbar
Bara dagarna före helgens finaler i innebandy presenterar innebandyns förbundsstyrelse en rapport som visar att flera elitklubbar i innebandy har allvarliga ekonomiska problem.
-Det finns säkert klubbar som just nu sitter och funderar på hur de ska kunna driva verksamheten nästa år, säger förbundets ordförande Lars-Gunnar Tjärnquist till Svenska Dagbladet.
Förbundet ska nu hjälpa klubbarna med ekonomisk och organisatorisk rådgivning". (TT)
Miniartikel i Svd.

Nåja, bra att förbundet erbjuder stöd och råd om någon behöver, blev bara förvånad över uttalandet.
 
LANDSLAGET. Hoppas att många åker och ser någon av matcherna i Linköping (World Challenge, 22-24 april). Vi var i Piteå och såg WCC för några år sedan. Det blev en super trevlig helg, bara innebandy liksom.
Önskar att det fanns mer intresse och engagemang kring landskamper. Att många kunde känna att det är "vårt landslag".
Påminner också att en av matcherna sänds på "storfyran". Söndag 24 april
15.00 Sverige-Finland.
Så kul för Mr Henriksson att han blev uttagen... känns helt rätt.

Samtidigt... går Euro Floorball Tour (EFT) av stapel i St. Gallen, de matcherna går att följa via livestream...

På TEG. På torsdag åker vi till orten som Gud inte glömde, umgås med syskon och deras familjer. Har firat påsk där och med ungefär samma personer så länge jag kan minnas. Vi blir "bara" 16 personer i år...

-Är det normalt att en 14åring vill ha ett påskägg med godis? Undrar om hon skall klä ut sig till påskkärring också? Nä... men det där med godisägg är tydligen inte förhandlingsbart. ropen skall skalla påskägg till alla:) 

-95:an har berstämt sig för att bli vegetarian... svårt då älgkött är basföda här... Det är nyttigt att tänka om och tänka nytt. Känns ändå "så där" men tanke hur många timmar han tillbringar på gymmet, i spåret i veckan. Tänk om han inte får i sig allt han behöver...

-Att vara hemma från SM-finalerna gav tillfälle att träffa innebandylegenden Nordström, guld värt (länk till hans innebandyblogg)... Uppskattar människor som är på riktigt, inga krusiduller. Är glad att Klas kunde vara med i Malmö, annars hade han passat väl in i söndags... på ett café i Umeå.

/Ingrid
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Straffavgörande, ovärdigt! Årets rookie m.fl. priser

2011-04-17 @ 23:18:28
SM-FINALERNA I INNEBANDY. Herrfinalen var magisk i fyra perioder. Men... det är sjukt att det skall avgöras på straffar. Ovärdigt! Till nästa säsong MÅSTE förbundet se till att slåss för vår sport. Vi kan inte ha straffavgörande i en final som bara är en enda match. Innebandy är idrott och man måste få spela om guldet. Stå upp nu innebandysverige och jobba för en ändring. (Ja, jag vet att det är TV som styr, men skall vi acceptera det? Även innebandy är ju en sport... dags att vi själva tror/tycker det).
Sudden med fyra mot fyra... Finns fler alternativ, kanske sudden fem mot fem i tre minuter, sedan fyra mot fyra... Jag vet inte om jag är helt fel ute men efter tio minuter kanske man kan spela tre mot tre. Har inte tänkt klart. Vad tycker ni?

BILDER: Kenneth Strignérus

Grattis Storvreta till nytt SM-guld. Och till Warberg, tack för en underbar final. Får återkomma senare... Har fortfarande inte smält straffavgörandet.

IKSU vs DJURGÅRDEN. Även damfinalen blev en bra match (även för oss stackare som satt vid TV:n). Grattis också Djurgården, guld nummer sex är bärgat.

Hur kommer det sig att media hyllar Djurgården som nykomlingar? "De skrällde och vann rysarfinalen" skriver Aftonbladet.
De är ett förbättrat Balrog som bytt namn till Djurgården och verkligen ingen nykomling. Alla sportjournalister borde ha bättre koll än så... Att ta ta sig till SM-final i årets elitserie är en bedrift, men det var ingen skräll eller bedrift för "nykomlingarna". Beroende på hur man tänker hade även ett IKSU-guld varit en skräll.  

20 SM-guld fanns i DIF;s trupp och en medelålder på drygt 24. 13 SM-guld i IKSU, medelålder knappt 22**. Skulle man sedan räkna på medelåldern på de som verkligen spelade skulle det bli ännu större skillnad. Man behöver bara tänka på antal A-landskamper i de båda lagen så inser man... i vilket lag det fanns mest meriter och guld. DIF gjorde det bra som vann mot IKSU men inte var det någon skräll. Tror faktiskt att de flesta insatta höll DIF som favoriter. Men jag trodde på IKSU... och det såg bra ut stundtals.
(**reserverar mig, har inte lagt ner jätte mycket tid för att sammanställa med guld och ålder. Är ganska rätt ute i alla fall. Skall jag lägga ut min lista på damfinalens spelare... åskådliggöra liksom... Den finns i min dator, men är inte så snygg).

Det här silvret känns lättare att bära än fjolårets. Matchen avgjordes i alla fall inte på straffar. Men frågan är hur spelarna själva upplever den här förlusten... Roddningen med femmorna skapade bara förvirring. Att bänka Sussi Ekblom var riktigt jobbigt att se. Ekblom, kaptenen som tagit tre SM-guld och som i de byten hon gjorde visade vägen. Sussi är kulturbärare i IKSU... hon hade kunnat visa vägen. Men det är svårt från bänken. Jag led stort med Sussi. Rutin avgjorde... och rutin skall aldrig föringas.

IKSU spelade naivt i försvarspelet...  Mot så skickliga och rutinerade spelare som finns i Balrog/DIF måste man försvara sig. Det gäller att stoppa målskyttarna. Och då räcker det inte för IKSU att "spela sitt spel". Man verkade osäkra i egen zon. Så vinner man inga matcher. Djurgården däremot spelade det försvarspel som IKSU gjorde på firma Grubbe/Curts tid. All heder åt DIF. (länkt till radiosporten och intervju med Emelie Lindström) 

HISTORIA. IKSU som aldrig dragit på sig utvisningar i en final får en direkt... det skrevs innebandyhistoria. Roligt att höra Connys ord där. Mer historia... Balrog/DIF vann sin första final mot IKSU. Nu står det 1-1 där. Men det faktum att den som vinner serien inte sedan elitseriens födelse vinner SM-guld gäller fortfarande. Den historieskrivningen hade jag gärna varit med om...
  


UTMÄRKELSER. Varför så tyst om alla priser dom delades ut under finalen. Finns inte ens på innebandymagazinets hemsida...GRATTIS då pristagarna:
Årets tränare: Stefan Hedlund, Linköping och på damsidan blev det Pixbos Joacim Bernvid.
Årets Rookie: Martin Karlsson och Emelie Björklund (ha-ha, läs min blogg från september om Emelie...)
Årets back: Rasmus Sundstedt (forward i Täby) och Sanna Scheer.
Årets forward: Kim Nilsson och Therese Karlsson (sa innan säsongen att Karlsson skulle bli årets spelare, alt. vinna poängligan).
Årets center: Karolina widar och Mika Kohonen (Mika blev också årets spelare).
Årets målvakt: Hanna Pettersson (Årets spelare) och Peter Sjögren, bra val.

Kan inte låta bli... Märkligt att tre Rönnbyspelare fick pris. De åkte ut i kvarten mot DIF. Ingen av de spelare som klev fram i semin fick pris... Undrar hur man resonerar när man tar fram dessa priser. Å andra sidan... ingen lätt uppgift. 
Angående rookie: Så här skrev jag i slutet på september om Emelie Björklund inför en match som jag tippade på IBF Faluns hemsida: "Framtidens Kristoffersson (?), Emelie Björklund blir matchens utropstecken. Om inte i den här matchen så under säsongen och i framtiden".

Till sist och igen... det var en magisk final... men det finns ingen magi eller sportslig rättvisa i straffavgörande.

Alla bilder: Kenneth Strignérus. På bild: Jocke Stafsén

Från en innebandyblogg nära dig: Hoppas ni får en bra arbetsvecka. Själv har jag påsklov:).
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Innebandy, skyhög underhållning i rasande tempo

2011-04-14 @ 18:49:05

Allstå... läste en minikrönika/blogg eller något i den stilen på Hela Hälsinglands webbsida. Journalisten Peter Axman skriver att han blivit frälst. Ja, innebandyfrälst... Detta efter att ha hört till skaran sportjournalister som rynkat på näsan åt innebandy. Axman skriver om sin kår en del av den källar han "värdekonservativa sportjournalister" som cyniskt "ifrågasatte värdet i en sport där en liten plastboll for runt som en flipperkula". Erkännande och avbön... (Axmans egna ord)  
"Vi hade fel. Det vill jag hävda efter några år med TV4-sportens sändningar från Superligan, där jag särskilt noga följt en trio Alftaexporter i IBF Falun. Här finns både spelsystem och stora profiler. Rentav frälst blev jag under några slutspelsmatcher på plats i Faluns fräna hemmarena. Några av årets roligaste bevakningar, med ett skyhögt underhållningsvärde i ett rasande tempo".
Sedan avslutar han med ord om att han skall se innebandyfinalen på TV.

Se där, härlig läsning. Kunde inte låta bli att dela med mig av detta... Det skrivs så mycket negativt om vår sport, och numera är det märkligt nog folk i de "egna leden" som är mest negativa (?). Var finns hyllningarna till sporten? Dags att sprida lite INNEBANDY och vi vet ju egentligen att innebandy är just  "skyhög underhållningsvärde i ett rasande tempo" och vi ÄLSKAR DET.

Kalle Brännberg på "Innebandyplaneten" efterfrågar "Lika som bär". Jag säger Elin Rhöös och Ina Rhöös och tar därmed hem tävlingen:). Eller hur?. Tar gärna en innebandyklubba som pris, en med bubbla till en vän som fortfarande spelar med en klubba från 90-talet. Han fyller år i maj. Skickar du den Kalle? (Behöver ju inga finalbiljetter).
 
Hjälp! Det är för fint väder i norr... blir svårt att pimpla på isen även i norrlands inland under påsken. Bäst att åka upp tidigt på lovet... Pimpla och påsk hör ihop. 

Detta var dagens andra inlägg... Läs gärna: "omklädningsrummen i Malmö Arena och Årets spelare" Och igår om Niklas Jihdes inslag om SM-finalen.

©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Omkädningsrummen i Malmö Arena och Årets spelare

2011-04-14 @ 11:21:26
Sveriges bästa arena sa Niklas Jihde (länk till gårdagens inlägg här på bloggen, om just Jihde och klippet) den arena som SM-finalerna i innebandy spelas i på lördag. Och visst ser det mäktig ut... kolla in omklädningsrummen. De är världsklass.  


Bilden är lånad (enligt ök) från SM-finalerna i innebandy på Facebook. Där texten på bilden är: "Hoppas finallagen får plats i Malmö Arenas små omklädningsrum". Inga dåliga kyffen alls:).
Fotograf? Gissa på den "gamla" Dalen-spelaren Johan Karlberg...

Det där att SSL-lagen får 150 000 för att spela SM-final och elitserielagen 75 000 är kanske för att SSL drar mer tittare... (länk till Innebandysajten och intervju med IKSU:s sportchef.) Men egentligen gör ju lagen samma jobb, dam och herr... Rätt eller fel? En självklar ämne för magget eller sajten att ta upp... Vill minnas att  jag själv gjort en grej i ämnet, på innebandynytt eller LE (sajten om damelit). Hade det att göra med något avtal? Trodde det hänt saker på området... Får damlagen mindre omklädningsrum också (text uppdaterad)
Själv sparar jag minst 5000 kr på att inte vara "i/på" SM-final:).

*suck* Är inte ett dugg besviken för att min Malmöresa blev inställd *ironisk*. Alla "möten" man missar... men jag kommer i alla fall att vara piggare i år än jag brukar efter SM-finalen:). Alltid något att glädja sig åt. Vad är väl en bal på slottet? I år kommer kanske även Storvreta att vara med på festligheterna? Eller planerar de att ta bussen hem för att fira ett eventuellt guld. Lite snopet att de de drog hem ifjol, men också coolt. Att gå sin egen väg.

Grattis Hanna och Mika. Årets spelare blev Hanna Pettersson och Mika Kohonen. Den senare var självklar, på damsidan fanns det för mig ingen självklar. Men Hanna var ett bra val. "Hanna har med eftertryck visat innebandysverige vem som är nationens bästa målvakt", motiverar juryn.
Emelie Wibron är den spelare som gjort mest intryck på mig... Är säker på att juryn bollat med de som är på plats i hallarna. Svårt med damelit som inte syns i rutan på samma sätt som SSL. Bra att Jan-Erik Vaara är bollplank på damsidan, hans team syns flitigt på läktaren. Det är alltid svårt med den här typen av utnämningar... vilka ska sitta i juryn? Jury: Lars-Gunnar Tjärnquist, Jan Ögren Fjellestad, Kim Fors, Micael Fasth, och Magnus Fredriksson, Samt säsongens förbundskaptener i reskepktive dam och herr.
Alla de som finns med idag känns rätt, men kanske någon mer expert på innnebandy... någon som ser spelarna MÅNGA gånger under året.

Nominerade var:
Damer:

Karolina Widar, Rönnby IBK
Emelie Wibron, Iksu
Isabell Krantz, Pixbo Wallenstam
Therése Karlsson, Kais Mora IF
Sanna Scheer, Rönnby IBK
Lisah Samuelsson, Djurgårdens IF IBF
Hanna Pettersson, Rönnby IBK
Emelie Lindström, Djurgårdens IF IBF
Anna Jakobsson, Endre IF
Hermine Dahlerus, Djurgårdens IF IBF

Herrar:
Henrik Stenberg, Storvreta IBK
Rasmus Sundstedt, Caperiotäby FC
Johan Samuelsson, IBK Dalen
Rickie Hyvärinen, Caperiotäby FC
Magnus Svensson, Warberg IC
Karl-Johan Nilsson, AIK
Mathias Larsson, Warberg IC
Mika Kohonen, Storvreta IBK
Kim Nilsson, AIK
Rasmus Enström, IBF Falun
(Källa innebandy.se)

Från en innebandyblogg nära dig: Två dagar kvar till årets höjdpunkt.

Tack för all omtanke säger jag... många har hört av sig angående anledningen till att jag blir hemma. Oroa er INTE, det är ett "jobb" inte någon närstående. Lite kryptiskt... ja, men ni som skall förstå gör det. Ta hand om varandra.
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Inte heller Jihde, samt Årets domare

2011-04-13 @ 21:53:51
Idag finns ett inslag om och av Jihde på "Klubbhuset TV", där pratar Jihde om SM-finalen. Han hinner säga MYCKET på mindre än två minuter. Agas benmuskler, världens bästa spelare, det mest sevärda...Magnus Svenssons hypokondri, och den bästa arenan
Det visar sig att inte heller Niklas kommer att vara på plats på lördag. Så.. jag är i gott sällskap:). En liten tröst.

Här finns klippet med Niklas Jihde...
Den gamla innebandystjärnan berättar att han håller på Warberg (!!)... för Bults skull. Han får till det ganska bra då han beskriver Mathias Larsson... lite överdrivet kanske:). Finn fem fel:). 
"Bult är 45 år, har sagt sedan han var 30 att det är sista säsongen. Nu gör han sin 15:e comeback".

Ha-ha... tror faktiskt att Jihde är lite avis på Bult. Handen på hjärtat Jihde... tänk att få stå där på lördag och njuta. Blev uppringd av en annan före detta storstjärna i veckan, trevligt! En som spelat MÅNGA SM-finaler och hans ord... "pirrar alltid den här veckan". Sedan tror jag faktiskt att det är större att spela final numera... med det drag det blivit kring finalerna. Glömde att fråga det:).

Grattis Johan Råsbrink och Håkan Grahn-Gustavsson som blev årets domare IGEN. Bromsklossarna brukar jag kalla dem... så länge de är bäst är det tufft för andra att få döma i de stora matcherna. Alltså, bra betyg ju. Önskar "Årets domare" lycka till i SM-finalen också.   
 BILD: Kenneth Strignérus

-Missa inte inslaget i dag (22.25) i TV4, om Mika Kohonen.
-Någon som inte vet svaret på Klubbhusets tävling... hör av er:). (Tävlingen finns i klippet med Jihde).
-I går blev jag erbjuden gratis påsättning, jag nöjde mig att köpa två däck.
-Årspremiär för antihistamin... Nu har våren kommit även till Umeå.
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

SM-guld och så silver. Final på lördag...

2011-04-12 @ 20:27:33
Knackade på och tittade på GULD-medaljen igår:).
SM-guld till Västerbotten i SDF-SM för damerna. Sjukt starkt gjort... Man talade om "dödens grupp" då lottningen blev Stockholm, Dalarna, Västerbotten och Gästrikland. Att ta sig vidare var en seger i sig... Och den som tog sig vidare hade sedan med sig ett bra självförtroende inför finalspelet. Många tippade att den som vinner grupp 4, vinner guldet. Dalarna vann gruppen... (står för att jag trodde på dem då).   

Jag vet inte vilka som var favoriter. Det kändes som fördel Gästrikland och Dalarna. Västerbotten som trea och Stockholm fyra men så blev det inte...
Västerbotten hade (oväntat) svårt mot Stockholm, de var mycket starkare i närkamperna och vågade.  Men Västerbotten var nog trots allt det fysiskt starkaste laget (sett till hela tävlingen). Träningskulturen på damsidan i allafall kranskommunerna till Umeå har länge varit god. Kanske var det en av nycklarna? För inte var det "stjärnorna" som tog hem guldet, det var flera "anonyma" som klev fram vilket bådar gott för framtiden. På backsidan, wow...  Vilken klubb hinner först? Hägerström, Gidlund och Lindahl med flera... Elitserien nästa? Snart iaf, de klev fram...    

Spelare på bänken var klart delaktiga i att lyfta fram sitt lag. Rörande!   
Västerbotten är skyldiga ungdomstränarna i moderklubbarna ett tack...  Vilken bra grund man lagt. Det är deras guld också. Lånar IBF Faluns ord (jingel): Jag känner glädje, jag känner stolthet, jag känner respekt. Jag känner framtidstro.

Tänk va kul om det blir nytt SM-guld i helgen... IKSU har en tuff utmaning i Djurgården, en så grymt rolig final det kommer att bli. Går det ens att säga vilka som är favoriter? Väntar med spänning på oddsen (både dam och herr). Det är klart jag håller på IKSU, även om IKSU inte känns i hjärtat på samma sätt som tidigare.  
 
Så tråkigt att inte få vara med på plats, på DEN STORA innebandyfesten. Till alla er som åker till Malmö: Njut för mig mé. Mina biljetter och hotellrummet är nu "bortgedda". Fick ändra mina planer och det känns rätt.... men jag velade lääääänge. Det finns inget ont som inte har något gott med sig, jag får träffa bloggkollegan Nordström som är på genomresa (om han nu blir frisk). Synd att inte Helena är med, det får bli en annan gång.

Oj, nu blev det mycket daminnebandy:)

Norgesmesterskap:
Norskt silver blev det i lördag för Ketil Kronberg och hans Gjelleråsen. Inför 1405
åskådare i Rykkinnhallen skrev siffrorna till 7-8 efter sudden, fördel Fjerdingby. "Dermed måtte vi nøye oss med NM-sølv også i år" skriver GIF Fighters på sin hemsida. Mm, tre finaler (2006, 2010, 2011) och tre silver, tungt.

Har inte koll på norska ligan men truppen talade väl för Gjelleråsen? Wendelstig som spelar i Fjerdingby syntes i målprotokollet. En svensk-norsk-mästare alltså...
Gjelleråsen - Fjerdingby  7-8 (2-3,2-2,3-2,0-1) SD

Jag hoppas att Ketil får sitt guld nästa år. Fortsätt kämpa! Ketil fick för ett tag sedan en guldklocka av förbundet efter 10 år i landslaget.  75 landskamper och 99 poäng...
Snyggt av Norska bandy-förbundet att visa respekt för veteranerna. Något att ta efter? Men årets spelare blev han inte... 
Det blev före detta Umeå City spelaren Thomas Stræte blev årets spelare för andra gången. Första gången var 07/08, året innan centern testade att spela i Sverige. En svenska blev årets spelare på damsidan i Norge, Terese Valfridsson med rötterna i Norrköping.

Från en innebandyblogg nära dig: Ha en fortsatt bra vecka, Lycka till alla ni som jobbar för att få till en lyckad SM-final. På och utanför banan... bara kör!
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Bluemarines hoppas slippa... av Stafsén

2011-04-10 @ 21:49:02

Brukar kalla Jocke för VBHL = Världens bästa hejaklacksledare. Det här är min bild: Den som mött Jocke glömmer honom inte. Hans kilt i Globen… hans energi och kärlek både hörs och syns. Jocke var en av de fyra som för cirka tio år sedan startade Blumarines. Hejaklacken som gjort Globen till en fest, oavsett vilket lag man hållit på (enligt mig). Har sett honom leda klacken under WCC i Piteå… med stort hjärta.

Idag ringde Jocke och frågade om inbjudan till ett gästinlägg fortfarande gällde. Så klart… här kommer några rader av Stafsén, hans egna tankar och åsikter.
 
(BILD: Alla bilder Kenneth Strignérus)
Mitt namn är Joakim Stafsén och är snart en sådär 37 år. Jag är en smått galen kille som älskar innebandy har skrikigt mig hes ett antal gånger på matcherna. Har tagit på mig rollen som klackledare i Bluemarines och tycker själv att jag gör ett helt okej jobb. För ett år sedan flyttade jag från Varberg till Stockholm för jag har hittat my love of the life. Som tur var så fick jag med Andrea på innebandyspåret och vi har åkt runt lite och kollat på Warbergs fighter.

Ja, på fredag så bär det iväg mot Varberg och en galen resa till Malmö och SM-final. Läste att Storvreta har ett tåg med plats för 800 supportrar. Skoj, ser ut som att vi kanske ska få oss en match på läktaren... Eller nej, vi vinner där i år igen. Vi har två tåg och 1600 supportrar. Så Storvreta håll i hatten, för nu kommer det Blå tåget och det är ostoppbart!!

Jag har haft äran att få uppleva lite finaler som hejaklacksledare, inte bara för Warberg. Jag har även varit med på olika landskamper, bland annat VM. Nu tänkte jag ta upp en för mig rätt så viktig sak. Ett år när vi kom till Globen (hade AIK som motståndare) så stod det ”AIK-vakter" och var allmänt otrevliga mot oss i entrén. Vi hade ett supporterhorn med oss (som är en lite tuta som man blåser i och det låter självklar ganska bra om det).
De här hornen upptäckte min kompis Johan och jag i Prag under VM och köpte med oss några hem. För att sedan leta upp dem på nätet köpa in till BM. I O2 arena i Prag var det mesta förbjudet och säkerheten var galet hög. Men dessa horn var en publikhöjare och fick användas. Kan lova att när 17000 på läktaren blåste på så lät det ganska mäktigt.

Tillbaka till saken. Vi fick absolut inte ta in dessa horn i Globen, för de låter (!!!) Ja ni läste rätt, de låter. Trodde ju att det var själva grejen. Hornen drivs med handkraft och inte med gas (gashorn är förbjudet). På alla ställen jag åkt runt på är dessa horn godkända men icke när vi kom till Globen. Trummor och megafon fick vi ha... alltid något, men ändå.
Sedan skulle jag "reka" läktaren, så jag visste vart jag skulle stå. Jag vill alltid ha en plats långt ner så det ”Blå havet” kan se mig. När spelarna går in i Globen så gick de igenom en liten portal typ vid var kortsida och denna hade som ett tak och den kunde man stå på (hade gjort detta innan) Men nu fick en prompt nej!!! För klackledare det hade man bara på 80-talet enligt AIK:s kostymkille.
Men efter många turer med vårt säkerhetsfolk och deras så fick jag kliva upp. Men då ser ni… kom ännu en kostymkille som hotade med både att jag skulle kastas ut och det ena med det tredje. Förklarade att jag fått lov men nej jag skulle fan passa mig annars... Men den lille klackledaren vann mot den store i kostym:)

Det är detta jag vill komma fram till: Innebandy är väldigt skonat från idioter på läktaren och bråk. Varför kan då inte förbundet med samtliga lags säkerhetsfolk och den tilltänkta finalarenas säkerhetsfolk ta upp vad som gäller och vad som inte gäller. Man kortar ner det till kanske ett A4 så dessa kan delas ut bland supportrarna på deras resa. För det är ju detta man vill undvika en massa skitsnack och tjafs om skitsaker!!!

Där kunde det stå att man inte får hänga upp flaggor med slagord, men gärna supporterflaggor. Man får använda munhorn men inte gashorn m.m. m.m. Jag anser att detta skulle underlätta så jävla mycket och det skulle även ge en bättre stämning i dörren med vakter om alla vet vad som gäller.

Jag hoppas för allt i världen att vi slipper detta i Malmö. Att vi inte ska bli behandlade som ett gäng huliganer bara för att vi är glada, taggade, lite fulla(!) och hejar på ett lag som är i final. Nä, vi är glada och fulla med förväntan och hopp om ett femte guld!!

Idag är det söndag och sitter här i förorten och bara drömmer mig bort om ett femte guld. Har daglig kontakt med polarna hemma i Varberg och Pelle Johansson gör ett jävligt bra jobb.

Ses i Malmö! Och se upp när de två tågen kommer, för då blir innebandyfesten till den riktiga festen. För vi är Warberg, Bäst i Sverige!!!!

Signerat:
Joakim Stafsén
Klackledare Bluemarines WBG

Som sagt, detta var Jockes egna tankar och reflektioner...

Tidigare idag: inlägg om Djurgården till SM-final. Nu väntar IKSU. Hoppas att man inte placerar damlagens klack/publik lika illa som i förra SM-finalen. Det blev INTE bra... för någon. Snacka om att tydligt visa att daminnebandy är något som katten släpat in...


Jag bjuder på några av Kenneth Strignérus bilder... SM-finalen 2008 och 2009. Vid båda tillfällena mötte man AIK. Vid första mötet vann Warberg, året efter kammade AIK hem guldet. (Blandade bilder....) /Ingrid
  SM-guld... 2008

 Kilten... 2009

 Han har byxor på sig...

 

©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Blir ett historiskt SM-guld

2011-04-10 @ 19:06:54
Grattis Djurgården, bäst av fem och finalbiljett.

Oavsett vilket lag som tar guld kommer det att skrivas historia i Malmö på lördag.
Vinner IKSU är man det första lag som sedan elitseriens födelse både vinner serien och tar SM-guld. Det är dags nu.... Vinner Djurgården (Balrog) är det deras första vinst mot IKSU i en SM-final. De har i och för sig bara möts en gång, det var 07/08 då IKSU vann med 5-3. "Det skulle vara sjukt kul att möta dem igen" hördes från en av IKSU-spelarna igår... och hon fick som hon önskade, ett returmöte kan man säga.

Så här har det set ut:

04/05 IKSU (guld) Pixbo (silver) Brons: Balrog och Högdalen
05/06 IKSU (guld) Rönnby (silver) Brons: Balrog och Falun
06/07 Rönnby (guld) IKSU (silver) Balrog och Falun 
07/08 IKSU (guld) Balrog (silver) Brons:  Endre och Pixbo (Finalen slutade 5-3 fördel IKSU).
08/09 Balrog (guld)  Falun (silver) Brons: IKSU och Rönnby
09/10 Rönnby (guld) IKSU (silver) Brons: Falun och Endre
10/11 Brons: Mora och Pixbo

Bara ett lag kan vinna.
Hade Mora gått till SM-final och tagit guld i år hade jag inte blivit förvånad... En sådan imponerande resa man gjort. Byggt under långt tid... tagit viktiga kliv allt eftersom. I år räckte det inte till SM-final, men de kommer. Mora har från dag ett pratat om att final var målet i år... Tungt så klart att inte nå dit. Det fanns inte den där extra energin som hade behövts. Men väl kämpat Mora. Ni kommer igen!

Vad är bra TV? Hade tänkt skriva några ord om TV-sändningen, men lämnar det för dagen.

Dagens kommentar: "Västerbotten verkar trivas i Umeå"... angående att Västerbottens JSM-lag tog sig vidare till semi. Imorgon möter man Uppland som är tuffaste tänkbara motstånd. Lycka till!

Såg en Hassan Hajo igår, han är 95:a men spelande ändå för Hälsinglands P17... bra gener där. Kunde inte lämna matchen fast jag verkligen inte hade tänkt stanna... Småland var helt överlägsna i första... vilka sköna spelare de har i Småland då. MEN... Hajos Hälsingland hämtade upp ett 5-1 underläge, några minuter in i tredje gjorde Hajo 5-2 och man vann sedan med 5-6. Galen match! I båda dessa lag finns några av framtidens storspelare... gissar jag.

Återkommer med ett gästinlägg här i innebandybloggen... det är världens bästa hejaklacksledare som fattat pennan. Vi snackar Blumarines. Håll utkik här.
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Fyra ord och SM-finals trash-talk

2011-04-09 @ 16:35:44
Självförtroende... Nu mera är hon 14, detta citat är tio år gammalt och sagt hemkommen från dagis. "Edvin säger att han inte ska gifta sig med mig. Men det kan väl inte han bestämma".

Idag, en solig lördag i april... förutom att rensa avloppen och vara ute  solen...
Har sett ett par matcher med framtidens spelare SDF-SM för 17 åringar igår och idag... och skall nog se några fler matcher. Vilka sköna spelare det finns. Många lag och spelare spelar med hjärtat och det går inte låta bli att älska det. Innebandy när det är som bäst:). Det är imponerande att se också hur tävlingen syns på stan... det är svårt att få ett bra hotellrum tack vare innebandyn. Mycket bra reklam för sporten. Bra jobb Västerbotten och SIBF. L-G kom fram och hälsade igår, förstår inte hur han orkar med mig... Min inlägg är ju inte alltid glada tillrop. Han är alltid lika uppriktigt intresserad av andras åsikter Hedrande!  

Glädje, stolthet, respekt, framtidstro...
De är fyra ord IBF Falun använder i sin jingel som lades ut på Facebook igår.
Jag känner glädje. Jag känner stolthet. Jag känner respekt. Jag känner framtidstro, det är orden (skåde)spelarna säger i jingeln. Orden drabbade mig... (även om Rasmus inte alls ser glad ut när han säger "jag känner glädje").

Glädje, stolthet, respekt, framtidstro... landade bra. De passar så bra in in innebandyn just nu. De är de orden vi alla skulle behöva känna och säga, sprida och leva... Igår sökte jag efter ord om självförtroende, motsatsen till självförakt, mindervärdeskomplex. Hittade aldrig orden.
Innebandyns största fiende är inte "de andra" de som kallar vår sport för korpsport... innebandyns största fiender är vi själva. Mycket av problemet sitter i skallen... och tankevurporna är många. Sedan beror det ju vems glasögon man lånar...

Det allra sämsta bordskicket är att sitta och tala om för andra hur de skall uppföra sig vid bordet. Sagt av en vän... när jag försökte lära mina ickebildade vänner hur man håller i ett vinglas. Den satt bra... om jag säger så.  Vissa sanningar gör ont... jag tror ni fattar.

Igår vann Modo mot SSK, vild glädje, stolthet, lättnad... massor med känslor. Till slut fixade man kontraktet... tack för det! Nu får Modo börja bygga från grunden, jag tror och hoppas att man tar tillvara den kompetens som finns lokalt i nästa års val av ledarstad.

Modo måste börja se sig själv med "Heart of hockey ögon". Plantskolan Modo... har redan kompetens att bygga nytt. 2015 tar vi SM-guld igen! <3 of hockey.

Södertälje SK. fyyyy så tungt. Det känns i hjärtat att se Månsson i tårar... nästan så jag önskat att journalisten klippt bort det. Men idrott är känslor... tjusningen med idrott. Man skall aldrig håna förlorarna, sparka på de som ligger ner. Kanske stämmer det att sådana tendenser är ett tecken på mindervärdeskomplex. SSK, ni kommer tillbaka.

Slutspels-hets... när den är som bäst, på norrländska:)
Fredrik Warg om Dick Axelsson och hans agerande på banan... så skönt sagt. Tips på hur man skall få det lite grövre... mustaschen "Det håller på att hända igen" sjunger kaptenen Warg och Skellefteåfansen, efter 33 år utan SM-final. I skrivandets stund ser FBK ut att kross SAIK... Grejen är att det där med final verkar sitta i omklädningsrummen i Karlstad. Jag håller på norrland! (men aldrig annars på SAIK)

Chattade med Limmet imorse, firade Modo-sgern lite:). Han trodde på Modo hela vägen, bra med sådana supporters. Limmets hälsning till bloggens läsare: (frågade om han hade någon) 
Om rädslan är större att förlora än viljan att vinna kanske Du borde fundera vad Du håller på med!

En femte avgörande mellan Mora och Djurgården... sjukt spännade och bra underhållning. Må bästa laget vinna.
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Lag Canerstam till SM-final

2011-04-07 @ 23:25:02
Dagens rubrik... kunde inte låta bli. Hoppas att Stefan Smedberg inte har en blogg...   

Kort, kort, kort-blogg:
Jim Canerstam är kunglig... Gissar att han får bästa platsen i bussen hem från Falun. Grattis Warberg, för vilken gång i ordningen i final?  Tunga pjäser i Malmö... Storvreta och Warberg.
Falun var sååå nära men Warberg är starkare, mer erfarna. Får Falun behålla sitt lag kommer de snart att vara i final. Vilka sköna spelare de har. Ciya Hajo får förtroende i Vaara/Carlssons trupp, helt rätt.
Tungt att vara Falun ikväll men på sikt kommer de att minnas detta slutspel med stolthet. De har inget att skämmas för, tvärtom.

Boende i Malmö finnes, en svit på centralt hotell med anor. Någon som är intresserad?  Kommer själv inte att nyttja den, det blir ingen SM-final för oss.  

Det märks att det är vänner i stan, och SDF-SM... "har du en Bricanyl", "kan jag låna din tvättmaskin" "var köper jag nya skor"...

På tal om JSM, sprid gärna att två av semifinalerna webbsänds.

Dags att återinföra kortsidan? Tittarsiffrorna var bättre då... Nej men förlåt. Klart att kortsidan suger... 
 
"Jag är bra på förspel"... (*ler*) sagt av en hockeyspelare som var inblandad i att det nu står 1-1 i matcher mellan Färjestad och Skellefteå.  Äntligen är matchen slut...

Någon som vill se Modo avgöra på hemmaplan? Biljetter finnes, jag pallar inte att vara på plats... så mycket känslor.

God natt!
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Trav istället för SM-final i TV4, inte förvånad

2011-04-06 @ 14:36:50
Innebandyn får flytta på sig... nu snuvas alla som inte har TV4-sport på SM-finalen. Tråkigt, och innebandyfolket lär såga. Kanske med all rätt... men mediajättar är inte lätta att tampas med. Låt oss förflytta oss ett år bakåt i  tiden... det brukar vara nyttigt.  Visst, frågan måste ställas... Hur sköts detta från TV4:s håll?


Nu sitter jag inte inne med svaren men... för mig kommer detta inte som någon överraskning. Till och med jag som är helt utanför minns travfolkets ilska förra året.
"Vi fick redan på det här för sent för att kunna ändra speldag eller speltid" säger SEI:s ordförande Jan Ögren-Fjellestad idag till ib-magazinet och svarar på frågan: "Hur har samtalen med TV4 varit"?
"När man pratar med ett stort mediehus som TV4-Gruppen är de vana vid kanalkrockar och är inte överraskade att det sker sådana som den här. Till slut måste vi ändå gå vidare och se framåt". (Janne Ögren)

Exakt samma i fjol, fast ombytta roller... då tryckte innebandyn bort Olympiatravet och arga röster hördes från travälskarna. I år blir det tvärtom... TV4 verkar vara otydliga... kör man ett dubbelspel? Både Olympiatravet och SM-finalen i innebandy anser sig ha första tjing på TV-tiden... den här speciella lördagen i april. Till nästa år måste väl både travet TV4 och innebandyn har lärt sig läxan... för sporterna gäller det att kräva ett svar tidigt av TV4. För det kan inte komma som en direkt överraskning även nästa år...  

Nu är det som det är, finns ingen anledning att grotta ner sig i detta, dock lära sig läxan och vara noggranna Detta gäller alla parter. Såg att innebandymagazinet vill ha in synpunkter från läsarna. Här är min: Vi kan kanske inte enbart skylla på TV4, men historian verkar upprepa sig...   

(Aftonbladet, 19/4 2010) I lördags var det final i Olympiatravet med 1,5 miljoner kronor till vinnaren. Men trots det fick travet flytta på sig då TV4 valde att visa SM-finaler i innebandy istället.
Niclas Andersson, VD kanal75 (alltså trav) uttalar sig: "Vi vet hur avtalen ser ut sedan tidigare och ska man vara med i TV4 så får man ta hänsyn till att andra saker händer. Om man tycker att trav är viktigare än allt annat så ska man inte söka sig till TV4, då ska man ha en egen kanal". (N Andersson) 

Har Olympiatravet skrivit nytt avtal med TV4 nu??? Eftersom de får sändningstiden? Eller har innebandyn och travet samma villkor? En ganska viktig fråga att ställa sig innan man kan gå ut och såga TV4 tänker jag.
Expressen om att trav går före innebandy i TV4.Mer överaskande... denna "tidnings-Anka" (bild ovan). Almtuna agerar hejaklack åt Storvreta i Malmö. Hittade nyheten på Ekot... kunde inte låta bli... dumpa skärmen och många har dragit på smilbanden.

Det är roligare om man har kul.

...läste en krönika på Expressen igår om hockeyslutspelet. Magnus Nyström... lite hockeypassion! Till er innebandyprofiler med hjärna och hjärta: Det är kanske dags att plocka fram penna och papper...och skicka in era krönikor till innebandymedia. Ni behövs! Det skriva ordet skall man aldrig underskatta.

Kolla in SDF-SM och deras sajt, nu har man lagt ut SM-tidningen... där finns allt att läsa om helgen. Mycket bra jobbat! Alltså vilken fest det blir med alla dessa unga talanger i Umeå. Hoppas att publiken hittar till hallarna. Såg just Upplands F17 trupp... himmel vilken första femma... måste ses. Får vi se... Elin Gabrilsson på backen, sedan Anna Torstensson, Amanda Delgado Johansson och Evelina Sparf... typ. Tunga tjejer... För att ta någon av gobitarna som väntar i helgen.  Flera matcher kommer att webbsändas med folk i studion. Grattis alla ni som följer innebandy!


Från en innebandyblogg nära dig: Det finns alltid något att göra.
/Ingrid i Umeå
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Brottman om final och riktiga män

2011-04-05 @ 12:50:22
Brolle är en kille jag gillar på många sätt. Han gillar inte alltid det jag skriver (nu mera?) och det är ömsesidigt... Brolle är okey. Vill gärna inleda med de orden, skulle ju inte behövas men det där med sak och person är svårt. Nu är det sagt.

Brottmans blogg:
Min hyllning till Mika togs som ett hån, som tur inte som hån mot Mika eller Storvreta utan mot mig själv som bloggare... Vad hände? Länk till gårdagens inlägg.
Avslutade igår ett långt inlägg om Packalén, AIK, ledarskap, tränarbyten, innebandy-gymnasier m.m med: "Måste fatta mig kort nu. Grattis lag Mika Kohonen, nu i SM-final.  3-0 i matcher... gånger två (kvart och semi). Oj vilket facit. Går laget att stoppa i en final"? (signerat Ingrid)

Storvretas tränare Thomas Brottman skriver på sin blogg:
Men... att det bara är Mika (och inte Storvreta) som har gått till final är ett hån mot sig själv som bloggare och egentligen bara värt att gå och gömma sig för.
Blir trött på denna okunnighet för hela konceptet "Stora, Starka Vreta"! (signerat Brolle)

Kära innebandysverige: För mig är Mika Kohonen den störste på många sätt, att kalla Storvreta för lag Kohonen betyder inte att Storvreta inte har tagit sig till SM-final som lag. Att Mika är med i rubriken och i texten var en hyllning... men uppfattades som ett förringande. Ursäkta mig...      
Vreta har i slutspelet varit tunga att möta, det lilla jag sett ser de starkare ut, jämnare och fler producerar. En svår nöt att knäcka för motståndarna i en final. Guld-klass.

Jag hade väntat mig en skadad Kohonen till kvartsfinalen, trodde han skulle sluta regera... Men vad händer?  Han spelade som en kung. Han har ont sägs det... på banan dominerar han ändå. Han är unik... Såg ni målet han gjorde i TV-matchen... spelade för en knackig period och sedan MAGI. (Tack till innebandygudarna kanske man skall säga... för att han kan spela som en kung trots tidigare skador)
Mika Kohonen står för så mycket bra saker. Är ett föredöme i med och motgång. Han hånar aldrig, sparkar aldrig på den som ligger ner. Har rätt fokus... är en ledare på banan. Troligen bäst i världen även där... Innebandyns stolthet! Att bli kallad Lag Kohonen borde fasen tas som en komplimang.

Om min text var "ett hån mot sig själv som bloggare och egentligen bara värt att gå och gömma sig för" så får jag bjuda på det.  Synd att att gömma sig... men ni vet cyberspace är ett oroligt ställe. Man vet aldrig vem som munhuggs med vem... och ickedebatter som "jag har hört" "någon skrev" eller som nu... ta upp "något någon skrivit någonstans"... Jag är visserligen inte man, men tror/hoppas jag klarar av en saklig sågning trots mitt kön. Sedan fattar jag att orden skrivna i all hast gick att tolka lite hur som helst. Lite klantigt av mig!

Jag beundrar Mika Kohonen, det innebär inte att jag ogillar hans lag. Lag Mika Kohonen som stavas STORVRETA. Hade matchen spelats i Umeå hade jag kommit med kaffe om ni hade önskat... det vet ni. Det gäller även i framtiden...   

Jag avslutar med Brottmans ord om män...  och visst har han anledning att vara stolt över laget.

En del av oss har varit pojkar i början av säsongen.
Vi var män igår, vi har varit män hela slutspelet.
Män tar ansvar.
Män sätter stolthet i sitt hantverk.
Män står upp när det blåser.
Män är framåtlutande inte bakåtlutande.
Män har ryggrad...

Jag är stolt över Storvretas Män... (slut citat Brolles blogg)

Det kanske är lite tjatigt att hylla Kohonen:), men han är ju den störste.  
Ha en bra tisdag. Nu missade jag lunchen:)

/Innebandybloggen nära dig
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

AIK 2.0 och lag Kohonen till SM-final

2011-04-04 @ 23:54:26
Så där ja, då är det dags för en ny resa för AIK innebandy. AIK 2.0 och ny tränare blir Mika Packalén. Välkommen tillbaka till innebandyns finrum MP!. För Gotlandstränaren bär det av "hem till Stockholm". Har alltid sett Packalén som en "intressant ledare", han är en person jag gärna "lyssnar på" i olika frågor. Betyg: raka puckar. Det finns ingen Mellanmjölk-stämpel på den mannen. Att Mika nu kommer till SSL är bra.

...som skribent var det alltid roligt att skriva om de lag där Mika var inblandad. Han är något av en citatmaskin, och verkar trivas i media. Det är mycket känslor... jag gillar sånt. Riktiga människor liksom. Jag hoppas att Mika kommer att fortsätta vara Mika även när han går till det han själv kallar powerhouse. Känns som Mika står för många bra saker som AIK kan ha nytta av, om man vågar...    
"Det blir kul att vara en del av nya AIK. Det blir en utmaning och det var lite det jag fastnade för, säger Mika. Det nya AIK...  det skall bli roligt att följa detta. Go Packalén, Go! Blundar och försöker tänka mig att Mika Packalén säger "Vi inom AIK är proff..." Nä, det kommer inte att hända:).

Tanken slår mig... Hallstensson till IBK Dalen, ja det vore något. Jag tror fortfarande att Ulf är en av världens bästa tränare som tillsammans med rätt kollega/or kan ta fram det allra bästa ur en trupp. 

Jag fattar inte hur innebandyklubbar tänker när de rekryterar sina tränare. Vilken typ är det man vill ha? Det är ju en viss skillnad på tränartyper. Idag har vi pratat en del om ledarskap i ett innebandy-sammanhang... och jag fick massor med bra tankar med mig. Några ledare som är bra på att bygga nytt, andra på att kräma ur det sista när de sedan tar över...när det sedan är gjort tar energin slut. Då måste man in med en byggare igen. En tredje sort kan både bygga och kräma fram guld.  Som exempel togs att Stefan Hedlund har visat att han är en byggare (eller kanske "både och" om man ser till att ta upp lag... nå mål). Stefan Forsman en "både och" och många andra exempel. Intressanta tankar... tar med mig dem i sängen.  

Vilken tränartyp söker Dalen? Jag håller alla tummar jag har för en bra lösning, inte bara för Dalen. Vet inte om det är svårare för oss här uppe att hitta tränare än för andra lag... Minns ni krönikan som Peter Kokocha skrev (innebandymagazinet 2006)? Om kraven som ställs på tränare. Hans bild var att detta förväntades: 

-Planera roliga träningar med syfte.
-Låta alla få chansen samtidigt som man ska spela ihop fasta femmor.
-Alltid fatta rätt beslut i matchsituationer. 
-Se till att alla mår bra (även de som får sitta på bänken).
-Ringa in ersättare för sjuka spelare till träning med kort varsel.
-Ha koll på vilka spelare som ska värvas till nästa säsong.
-När som helst vara tillgänglig för media.
-Gulla med sponsorer

Detta var 2006, och det är väl fortfarande samma bild... Orimliga krav. Fortfarande är det ett fåtal som jobbar som tränare. Man har det som bisyssla (eller i värsta fall med kaffepengar i ersättning) men lägger ner heltid. Låt mig citera citatmaskinen som nu tar på sig AIK-tröjan: 
På platsannonsen borde det stå: "Vill du vara hjälte ena dagen och muggrulle nästa? Då är detta drömyrket för dig!" Underbart sagt Packalén. Tack till alla er som riskerar så mycket för innebandyns skull. Till alla andra: Var rädd om det ni har.

Idag har jag tänkt en del på en viktig person... borde ringa men här kommer en rad. Till Dille Jernberg: Du är grym, tack för allt du gör för innebandyn i Umeå. DJSM-silvret svider säkert men titta på alla spelare du format. När Dalen och IKSU möttes i kvartsfinalen var det minst 15 (i Dalen och IKSU) som tränats av dig. Vilken merit! Det är fasen större än ett SM-guld. Utan att ha fakta, så har nästan lika många tjejer utvecklats av Dille som RIG utvecklat. Utifrån riktigt bra "talanger"...

Tillbaka till Hallstensson.
Expressen kanske har missuppfattat: "Och det är generationsväxlingen som ska genomföras – med hjälp av NIU-stämpeln på Solna gymnasium och samarbetet med Järfälla IBK – som är den huvudsakliga orsaken till tränarbytet. Inte resultatet i slutspelet"
Detta går INTE IHOP för mig.... med tanke på att Hallstensson faktiskt utbildar på AIK:s innebandygymnasie. Exakt samma gymnasie som nu har "NIU-stämpel". Och de blev ju godkänd i en helt egen omgång... och man har pratat om den kompetens ledarna har. Också då med hänvisning till... Hallstensson.   

Ulf Hallstensson borde väl vara typ bäst i världen på just att lyfta och ta fram unga. Nåja, kanske missuppfattade Anders Borgström och Erik Bjernestam varandra. För på innebandymagazinet kan man man läsa:
Ulfs kompetens är mycket bred och han har under sina fyra år i klubben lett oss in på en ny spännande spelideologisk väg. Vi tittar på hur AIK:s spelfilosofi ska kunna få en bred förankring och vara en viktig del av talangutvecklingen för lovande innebandykillar och tjejer. Här är Ulf en nyckel (citat av Erik Bjerlestam).

Förvirrande!

Undrar hur AIK tänker kring sin satsning med Järfälla, något som skall gälla enbart herr-sidan. Finns det inga tjejer på Solna-gymnasium? Och vad säger sponsorerna om en satsning enbart på herr. Känsligt sånt nu mera. Mitt förslag till förbundet (och de läser ju här) att ställa krav att det skall finnas ett samarbete med elitklubbarna på dam respektive herrsidan om det skall bli tal om NIU. Div 1 för dam, Allsvenskan för herr = minimikrav. Något annat kan väl inte kallas "elitmiljö"... Om man nu skall sticka ut och ha mer timmar av specialidrott inom innebandyn borde man sticka ut även gällande miljö.

Oj vad jag brer ut mig.Hade inte alls tänkt skriva så här långt och så mycket.
Måste fatta mig kort nu. Grattis lag Mika Kohonen, nu i SM-final.  3-0 i matcher... gånger två (kvart och semi). Oj vilket facit. Går laget att stoppa i en final?
TV-matchen: Warberg såg inte ut att vilja spela final i första perioden... men sedan så tog de tag i bitarna och visade att man vill mer...  Starkt, med tanke på att varken Magnus Svensson eller Adam Brobakken var på banan.  I slutet av matchen var Falun riktigt riktigt heta... hetare än Wic. (har fallit bort text här.... får se till att uppdatera sedan, vad skrev jag tro? 2-1 till WIC.)

Grattis lag Kohonen, bara å köra nu...
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

SM-guld, SM-guld, SM-guld...

2011-04-03 @ 22:58:41
... mitt förra inlägg, det om den nya landslagsledningen på herrsidan har kommit upp MÅNGA gånger under veckan. Massor med reaktioner Jag tycker inte det var ett kritiskt inlägg... ingen sågning heller. Läste att Heda skrev om mitt inlägg "mycket mod som finns i de där raderna". Kanske det... känner mig ganska trygg med texten. Och med att de som fattat beslut av olika slag har uppmanat till öppenhet. "Lite frågor och synpunkter är bara hälsosamt" som en klok man på förbundet sa en gång. Bra inställning!

"Intressant läsning. Förbundsfolket måste tycka att du är jävligt jobbig:)" stod de i ett SMS efter inlägget (som) ovan.. Ha-ha... nej, jag tror de ser mig som en tillgång! Har naturligtvis inte ringt upp någon på förbundet en enda gång i frågan om tillsättningen av ny förbundskapten. Men jag vet att jag är välkommen att göra det... och det blir ALLTID bra samtal nu mera. "Ring om du undrar över något" har man sagt... och jag säger detsamma. Ta hem guldet nu!

Så var det klart, IKSU i final för sjätte gången på sju år. Grattis IKSU, starkt jobbat! Underläge men tre mål vändes till vinst med fyra bollar. 9-5 och finalplatsen var bärgad. Ingen enkel resa... men tre raka vinster. Väl kämpat Pixbo.  
Den här gången bär det av till Malmö för IKSU. Och motståndarna blir Djurgården eller Mora. Djurgården var starkast i dagens möte med Mora, 2-1 i matcher fördel DIF. jag tror att vi har två matcher kvar i den här serien. Mia Boänges om matchen.  

Mora har tagit SM-guld idag, men sina J18-herrar (Junior Allsvenskan)... SSL-bekantingarna Dennis Wallin, Nick Strömgren (2 mål) och Daniel Simons-Pettersson noterades för målen. Och Peter Wallin som slitit med sitt lag i SSL fick vara med och ta SM-guld. Det känns rättvist. Gissar att de hade nytta av sina erfarenheter...   

Täbys damer... J16, ett år för unga men tar sin tredje raka final i USM. Stort! 4-0 fördel Täby i finalen... imponerande. Bra för Stockholms-innebandyn att det finns spelare på tillväxt.
Täbys damer i elitserien gjorde också en grymt bra säsong, man missade slutspelet med minsta möjliga marginal Innan säsongen tappade man många viktiga spelare... Roger Östergren har under sin tid i Täby IS gjort så mycket bra. En av hjältarna inom innebandyn. Synd att han slutar, ledare som han behövs.

Silver.... surt. IKSU-ungdom kunde inte använda sig av Emelie Wibron, hon var hemma och spelade semifinal mot Pixbo. Medan den matchen pågick startade J18:s SM-final där IKSU-ungdom mötte Pixbo Wallenstam IBF matchen slutade 1-3 fördel Pixbo. Hade Emelie varit med är jag rätt säker på att guldet hade gått till Umeå, faktiskt. (kan ha fel) Den enes bröd... IKSU tog sig till final, IKSU-ungdom fick nöja sig med silver. Förstår att IKSU inte ville undvara E Wibron... hon har under säsongen varit sjukt bra.
Just det... så klart grattis Pixbo till DJSM-guldet, jag inser att jag låter som en dålig förlorare. Kanske är jag det... skrev i februari att IKSU-ungdom och KAIS Mora har Sveriges bästa juniorlag. De möttes här i Umeå och IKSU-ungdom gick segrande ur den striden. Pixbo... jag hade så klart inte koll på att deras trupp, men de var bättre än IKSU-ungdom idag.

Mullsjös P16 tog guld, innebandyutbildning ger utdelning... helt klart.

Grattis Jönköping som nu har både ett dam och herrlag i högsta serien. Damerna gör comeback efter elva (?) år, stort! Håller tummarna för att ekonomin är löst och att man inte "Gör en VIB". (Tunga år ekonomiskt har det varit. Nu hoppas man att bland annat komunen ställer upp) Att damlag i södra Sverige har lag i högsta serien är bra för innebandysverige. Trodde att Sala Silverstaden skulle slå JIK idag (Sala var kanske nöjda med att vara klara för elit)... och att Telge skulle gå upp. Örnsköldsvik (som mötte Telge) hängde med bra målmässigt. En match man får ta med sig på den svåra resan tillbaka till elitserien (nu norrettan för ÖIB). Fråga Telge SIBK... de vet, att ta sig till elitserien är sjukt svårt. 
Tack Ö-vik för många fina minnen... en epok går i graven. Man har tagit SM-guld på 80, 90 och 2000-talet, stunder man aldrig glömmer... Nu får man börja och bygga från grunden, visa att man menar allvar och SATSA.

Kiruna (herr)  går upp i ettan... härligt, innebandyn i norrbotten håller på att dö ut. Det vill vi inte! Hoppas Kiruna är med och bidrar till en energikick.
 
Modo vann med 8-1.... över Mora. Inte så kul för Harald som tog Modo till SM-guld men nu tränar Mora. Tänk om det håller... att Modo slipper Allsvenskan. Det är spännande... minst sagt.


Annars då? Har sett sju innebandymatcher och tre handbollsmatcher, stått i fiket på Umecupen. Upp sju och i säng sent... Har bl.a sett den nya Johan Samuelsson under cupen (tänkte på Johan så jag såg honom spela). En kille från Jämtland... Måste ta reda på vem han är. Så härligt att se de här unga "oförstörda" spelarna. Så smart och cool center.

... från läkaren. Så mycket glädje och sorg så det knappt får plats med mer. Har en "unge" som somnade med ett leende på läpparna... efter att ha slagit det ett år äldre länslaget i handboll. Idrott är känslor, blåmärken, förluster, missar och mål. Vad gör de som inte har idrottande barn på helger och kvällar? Dricker vin om man får tro Facebook. Känner mig ganska nöjd med min lott i livet.

Nästa helg är det SDF-SM här i stan, tror jag får innebandybesök/are, det vore såååå kul. Ja då, det finns plats för fler. Välkomna!

Så här skrev Stefan Hedlund (ang text om FK): 
Jag gillar att skriva och är imponerad när Umeå-Ingrid kan komma ihåg saker från tidigare ÅR och dra slutsatser som är både positiva, kritiska, smarta och har en poäng, oavsett om man tycker poängen är rätt eller fel så är det i alla fall mycket kunskap, mycket minne och mycket mod som finns i de där raderna…

Uppmuntrande ord Heda.
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Landslagsledningens nödlösning, målet ett skämt

2011-04-01 @ 13:55:17
Pressmeddelande. Nu är det klart och herrlandslaget kan ta nya tag, tror man har tappat en del fart... Bra personer har man tagit fram, har inget negativt att säga om någon av dem. Kan bli bra... på sikt. Detta är ingen sågning, men lite frågor... och sånt. Det är på sin plats tycker jag. Undrar hur förstavalet såg ut? Lika så andra och tredjevalet och då tänker jag inte på Vaara. (Mer hur det gått till...) 
Man har haft sedan i december på sig att ta fram en ny ledning. Göransson fick gå i februari... det tyder på att någon/några tackat nej. Eller?Det nya offensiva landslaget leds av industribackar, ganska kul, eller hur? (typ ordvits) Janne Vaara blir förbundskapten. Bra val!
Industribackarna är enligt pressmeddelandet Isac Carlsson och Robert Bodén som blir Vaaras medarbetare. 
Ny i ledningen är även Mikael Karlberg som tillsammans med Isac Carlsson suttit i gruppen som utvärderat VM-silvret, visst är det så? Magnus Nilsson fick frågan av Magnus Fredriksson tidigare i veckan om Isac var aktuell i herrlandslaget.
"Han är en av de som gjorde VM-analysen"… (Magnus Nilsson)

Nu blir alltså analysgruppen en del av landslagsledningen? Isac och Micke. Även om lösningen med Karlberg är på kort sikt, (en nödlösning tills Vaara kommer loss). Vi måste ändå ställa oss frågan om det går att ta en sådan analys på allvar. Blir den fullt ut trovärdig? När det händer i näringslivet blir det rubriker, lite konsult och Rotary-stämpel på sånt (jag om någon har koll på den världen). Karlberg har analyserat även den förra förlusten. Ni minns när Sverige skrev historia och inte vann guld för första någonsin.
"Tillsammans med Mikael Karlberg har SIBF gjort en grundlig analys av herr-VM där den internationella innebandyns utveckling stod i fokus". (årsberättelse SIBF 08/09) När det gäller utveckling av svensk innebandy satt Karlberg med i utvecklingskommitén redan 2004. Fast då kanske det inte alls handlade om landslaget.

Alltså, hur duktig Karlberg än är känns det märkligt att efter några års analyserande av andras ledarskap och annat, vara den som i fortsättningen skall utföra densamma. Om än tillfälligt. Vi kan inte blunda för resultaten av tidigare analys/er. Detta gäller verkligen inte enbart Karlberg, visst har det varit samma folk i flera år som analyserat.
Hade man gjort rätt analys 2008 borde väl Sverige ha stått som segrare 2010? Då hade man väl knappast behövt slå på stora trumman och ta till den stora "kraftsamlingen"... Eller vad säger Magnus Nilsson? Efter senaste silvret fick Kent Göransson leda Finnkampen, sedan fick han sparken. Märkligt tillvägagångssätt, förvirrande.  

Kanske är VM-analysgruppen och analysgruppen "Kraftsamlingen" olika saker. Hoppas inte det... men om... är Sverige ute och/på tandemcyklar.

OFFENSIVA MÅL. Mediastrategen på förbundet väljer att släppa nyheten den första april. Hur tänkte man då? Skämtet i själva pressmeddelandet måste vara att målet är guld först 2014. Varför inte 2012? Är det för att man räknar med att Mika Kohonen kommer att spela för Finland även 2012?
Jag hade velat ha beskedet, nu tar vi guld i nästa VM. Nu fegar man i det offensiva landslaget, tycker jag. Målet måste vara guld redan 2012. Målet måste ALLTID VARA GULD! Alla dagar i veckan... världsledande.
 
ORGANISATION Förbundsinnebandyn tar över... man talar bland annat sig varm om elittränarutbildning som ledningen har som merit. Jag ser andra viktigare "meriter" hos Jan-Erik Vaara, Isac Carlsson och Robert Bodén. Bland annat den att de både som ledare och spelare vet hur man vinner titlar. Janne Vaara har dessutom ovärdelig erfarenhet som kapten. 
Att teamet har bra utbildning...  ett plus, men det är i klubblagen man utbildar och utvecklar spelare. I landslaget tar man sedan ut spelare som passar in i det spel man vill spela.
 
Åter igen kommer dam och herrlandslag organisera sig olika, damerna har två assisterade tränare och en kapten. I herrlaget har man tre ( fyra) personer med olika ansvarsområden. Varför inte skrota detta och köra med assisterande? Budskap: Detta är det team som skall föra Sverige tillbaka till guldet.

MEDIA. "Vi vill ha en förbundskapten som kan vara drivande att förändra spelet och samtidigt vara en ambassadör för sporten" har Magnus Nilsson tidigare deklarerat. Jag hade gärna sett en person i den nya tar plats i media. Det behövs...  lite karisma.
Ingen av de som nu presenterats är väl egentligen medial och skapar rubriker. Men Vaara har med åren tagit stora steg framåt när det gäller den biten. Han kommer säkert att fortsätta utvecklas som mediaperson.

Vaara kommer att göra ett gott jobb även i herrlaget. Det skall bli spännade ett följa honom och teamet.

DAMLANDSLAGET. Hallstensson kan knappast vara aktuell i damlandslaget efter VM 2011, hela grejen var ju att han och Vaara skulle jobba tillsammans (Ulf assisternade tränare, inte ass förbundskapten, Gunnar Bonnedal och Hallstensson är båda ass. tränare).
Nu gäller det att förbundet för daminnebandyns skull presenterar den nya landslagsledningen inom kort. Så att vi inte tappar fart även där. Vaara fick vara med och lära från läktaren under ett VM i Singapore, och det gick ju bra. Kanske är dags att kopiera ett vinnande koncept.

Aftonbladet skriver att Hallstensson tar över damlaget. Så kan det väl inte vara????? Gällande Vaara har AB bara använt pressmeddelandet i som text idag.

Läs: Sydsvenskan om Isac Carlsson "Malmötränare till landslaget"

Här i innebandybloggen har ämnet "ny förbundskapten tagits upp många gånger:
Några inlägg: (vecka 9, och 10)
Kopiera sagan... damernas guldsaga, då tänkte man utanför boxen.    
Om modellen förbundet jobbar efter, har den begränsat eller optimerat i jakten på Sveriges sjunde guld? "Det begränsade landslaget".
... förbundet meddelar att besked om ny FK dröjer. Inlägget är en liten uppfräschning i hur ledningen presenterat sina beslut och analyser sedan 2007. Har vi råd att jobba så inom svensk innebandy? Kan vi verkligen veta att analyserna är rätt... den här gången?
Finns det en risk att vi kopierar fotbollens flopp: "Svenska modellen

©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.