->Om bloggen ->E-post till Ingrid ->Följ mig på Twitter

AIK 2.0 och lag Kohonen till SM-final

2011-04-04 @ 23:54:26
Så där ja, då är det dags för en ny resa för AIK innebandy. AIK 2.0 och ny tränare blir Mika Packalén. Välkommen tillbaka till innebandyns finrum MP!. För Gotlandstränaren bär det av "hem till Stockholm". Har alltid sett Packalén som en "intressant ledare", han är en person jag gärna "lyssnar på" i olika frågor. Betyg: raka puckar. Det finns ingen Mellanmjölk-stämpel på den mannen. Att Mika nu kommer till SSL är bra.

...som skribent var det alltid roligt att skriva om de lag där Mika var inblandad. Han är något av en citatmaskin, och verkar trivas i media. Det är mycket känslor... jag gillar sånt. Riktiga människor liksom. Jag hoppas att Mika kommer att fortsätta vara Mika även när han går till det han själv kallar powerhouse. Känns som Mika står för många bra saker som AIK kan ha nytta av, om man vågar...    
"Det blir kul att vara en del av nya AIK. Det blir en utmaning och det var lite det jag fastnade för, säger Mika. Det nya AIK...  det skall bli roligt att följa detta. Go Packalén, Go! Blundar och försöker tänka mig att Mika Packalén säger "Vi inom AIK är proff..." Nä, det kommer inte att hända:).

Tanken slår mig... Hallstensson till IBK Dalen, ja det vore något. Jag tror fortfarande att Ulf är en av världens bästa tränare som tillsammans med rätt kollega/or kan ta fram det allra bästa ur en trupp. 

Jag fattar inte hur innebandyklubbar tänker när de rekryterar sina tränare. Vilken typ är det man vill ha? Det är ju en viss skillnad på tränartyper. Idag har vi pratat en del om ledarskap i ett innebandy-sammanhang... och jag fick massor med bra tankar med mig. Några ledare som är bra på att bygga nytt, andra på att kräma ur det sista när de sedan tar över...när det sedan är gjort tar energin slut. Då måste man in med en byggare igen. En tredje sort kan både bygga och kräma fram guld.  Som exempel togs att Stefan Hedlund har visat att han är en byggare (eller kanske "både och" om man ser till att ta upp lag... nå mål). Stefan Forsman en "både och" och många andra exempel. Intressanta tankar... tar med mig dem i sängen.  

Vilken tränartyp söker Dalen? Jag håller alla tummar jag har för en bra lösning, inte bara för Dalen. Vet inte om det är svårare för oss här uppe att hitta tränare än för andra lag... Minns ni krönikan som Peter Kokocha skrev (innebandymagazinet 2006)? Om kraven som ställs på tränare. Hans bild var att detta förväntades: 

-Planera roliga träningar med syfte.
-Låta alla få chansen samtidigt som man ska spela ihop fasta femmor.
-Alltid fatta rätt beslut i matchsituationer. 
-Se till att alla mår bra (även de som får sitta på bänken).
-Ringa in ersättare för sjuka spelare till träning med kort varsel.
-Ha koll på vilka spelare som ska värvas till nästa säsong.
-När som helst vara tillgänglig för media.
-Gulla med sponsorer

Detta var 2006, och det är väl fortfarande samma bild... Orimliga krav. Fortfarande är det ett fåtal som jobbar som tränare. Man har det som bisyssla (eller i värsta fall med kaffepengar i ersättning) men lägger ner heltid. Låt mig citera citatmaskinen som nu tar på sig AIK-tröjan: 
På platsannonsen borde det stå: "Vill du vara hjälte ena dagen och muggrulle nästa? Då är detta drömyrket för dig!" Underbart sagt Packalén. Tack till alla er som riskerar så mycket för innebandyns skull. Till alla andra: Var rädd om det ni har.

Idag har jag tänkt en del på en viktig person... borde ringa men här kommer en rad. Till Dille Jernberg: Du är grym, tack för allt du gör för innebandyn i Umeå. DJSM-silvret svider säkert men titta på alla spelare du format. När Dalen och IKSU möttes i kvartsfinalen var det minst 15 (i Dalen och IKSU) som tränats av dig. Vilken merit! Det är fasen större än ett SM-guld. Utan att ha fakta, så har nästan lika många tjejer utvecklats av Dille som RIG utvecklat. Utifrån riktigt bra "talanger"...

Tillbaka till Hallstensson.
Expressen kanske har missuppfattat: "Och det är generationsväxlingen som ska genomföras – med hjälp av NIU-stämpeln på Solna gymnasium och samarbetet med Järfälla IBK – som är den huvudsakliga orsaken till tränarbytet. Inte resultatet i slutspelet"
Detta går INTE IHOP för mig.... med tanke på att Hallstensson faktiskt utbildar på AIK:s innebandygymnasie. Exakt samma gymnasie som nu har "NIU-stämpel". Och de blev ju godkänd i en helt egen omgång... och man har pratat om den kompetens ledarna har. Också då med hänvisning till... Hallstensson.   

Ulf Hallstensson borde väl vara typ bäst i världen på just att lyfta och ta fram unga. Nåja, kanske missuppfattade Anders Borgström och Erik Bjernestam varandra. För på innebandymagazinet kan man man läsa:
Ulfs kompetens är mycket bred och han har under sina fyra år i klubben lett oss in på en ny spännande spelideologisk väg. Vi tittar på hur AIK:s spelfilosofi ska kunna få en bred förankring och vara en viktig del av talangutvecklingen för lovande innebandykillar och tjejer. Här är Ulf en nyckel (citat av Erik Bjerlestam).

Förvirrande!

Undrar hur AIK tänker kring sin satsning med Järfälla, något som skall gälla enbart herr-sidan. Finns det inga tjejer på Solna-gymnasium? Och vad säger sponsorerna om en satsning enbart på herr. Känsligt sånt nu mera. Mitt förslag till förbundet (och de läser ju här) att ställa krav att det skall finnas ett samarbete med elitklubbarna på dam respektive herrsidan om det skall bli tal om NIU. Div 1 för dam, Allsvenskan för herr = minimikrav. Något annat kan väl inte kallas "elitmiljö"... Om man nu skall sticka ut och ha mer timmar av specialidrott inom innebandyn borde man sticka ut även gällande miljö.

Oj vad jag brer ut mig.Hade inte alls tänkt skriva så här långt och så mycket.
Måste fatta mig kort nu. Grattis lag Mika Kohonen, nu i SM-final.  3-0 i matcher... gånger två (kvart och semi). Oj vilket facit. Går laget att stoppa i en final?
TV-matchen: Warberg såg inte ut att vilja spela final i första perioden... men sedan så tog de tag i bitarna och visade att man vill mer...  Starkt, med tanke på att varken Magnus Svensson eller Adam Brobakken var på banan.  I slutet av matchen var Falun riktigt riktigt heta... hetare än Wic. (har fallit bort text här.... får se till att uppdatera sedan, vad skrev jag tro? 2-1 till WIC.)

Grattis lag Kohonen, bara å köra nu...
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

feedback
Postat av: Anonym

Mika P blir något att bita i för aik och tvärsom. Fan va kul.

2011-04-06 @ 17:25:18

feedback:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (frivilligt)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Bults blogg

Nordströms blogg