->Om bloggen ->E-post till Ingrid ->Följ mig på Twitter

Nu ringer jag Bris och ingen flytseger Falun

2011-03-30 @ 23:40:43
Nu ringer jag Bris... orden kom från en mycket nära släkting och var en kommentar på Modos insats/er. Ja, vad ska man säga... har bra lust att själv ringa Bris:). För några år sedan satt vi här och såg Modo ta SM-guld. Nu förlorar de mot lag som spelar i Allsvenskan.
Min kusin sa ikväll: "Det är nu hjärtat räknas. SSK skärper sig och slår Rögle, Modo och Växjö gör sitt. Då avgör Modo hemma i sista matchen. Kan funka".
Bra sagt för att komma från en som håller på Skellefteå:). Hoppas han har rätt.

Vi är många som lider... men Challe stannar, enligt Mackan Näslund.

BILD: Från Maggets hemsida.
Ingen "flytseger" borta mot Warberg idag, Faluns spel imponerade. Erik Björk: "Klart vi är underdogs och nu har vi bevisat för innebandysverige att vi är att räkna med, först slog vi ut AIK och nu har vi vunnit mot Warberg på bortaplan"
I första talade allt för Warberg, vilken spännande match. Det var underbart att kunna hänga vid "webb-TV:n". Vilket lyx... Riktigt bra jobb i studion team Aga.
En besviken Stefan Smedberg i hn.se: "Vi var passiva i allt vi gjorde. Ingen kom upp i normal standard. Otroligt för att vara en första semi på hemmaplan".

Förra gången de båda lagen möttes gav man inte Warberg ens en godkänd träningsmatch... Nu verkar det som om man vänt de problem man hade då i Falun till något positivt. Varför kommer jag att tänka på orden i Psaltaren "De som sår under tårar skall skörda med jubel". Vart skall detta sluta?

Verkar ha varit en del bud angående matchdagar... match kl 21 en fredag. Så synd för alla ungdomslag att matchen går så sent, hoppas att tiden inte missgynnar publiksiffran och därmed ekonomin.
Hm... match varannan dag även nästa vecka. Rena hockeyslutspelet:). Att möta Warberg är tufft nog, nu verkar inte Falun vara medvetna om det. De bara kör... och som de kör. Och den där Rasmus Enström... Hedlund drar trill med: "Jag tycker han är lika bra som Mika Kohonen. Rasmus är en så modern spelare. Han har tagit det till en ny nivå. Han är så komplett och en ruggig vinnarskalle". (länk expressen)

Storvreta har 1-0 i matcher mot Pixbo. Jag tror det blir 3-1 i matcher där, fördel Storvreta. Men jag håller på Pixbo har jag ju sagt...

Det är massor med innebandy på TV, lINNEBANDYMANIA säger Micke Fasth.
Men hallå... hur skall man hinna allt det där andra i helgen???? Det tänkte Micke inte på...:)

Imorgon är det visst friluftsdag igen, ändrat datum tydligen... och matsäck skall det vara. Det är andra gången på kort tid som jag missat detta. I kylskåpet finns rödbetor och ketchup och det gillar ju alla barn. Dramatik.
Jag hade dessutom GLÖMT att det är Umecupen (innebandy) i helg, massor med jobb för oss föräldrar. Jobba i fiket och dessutom ... Har ju ett barn till, som har handbollscup på söndag. Hjälp!

Suck, det är en del jag glömmer att komma ihåg.

Så ja, nu tar vi och samlar ihop oss och sover!
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

INNEBANDYMANIA -hälsning från Micke Fasth

2011-03-30 @ 20:07:31
Här kommer en hälsning från redaktör´n på TV4-sport.

Jag ber alla innebandyvänner notera den INNEBANDYMANIA som TV4 Sport bjuder på i helgen. Vi visar fyra SM-semifinaler på fyra dagar!
Fredag: Pixbo-Iksu och Pixbo-Storvreta. Söndag: Mora-Djurgården. Måndag: Warberg-Falun.
Partytime! Excellent!

/Micael Fasth
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

AIKs Kranberg slutar och om assistkungen Ketil

2011-03-30 @ 00:31:00
Bult har fått mer än tillräckligt med utrymme i min blogg under den här säsongen.  Men idag förtjänar han en egen rad, den kommer här:
------------------------------------------------------------- BULTS RAD.

Det märks att det känns... Jag tänker på Magnus Anderberg. Sju år i FCH, sju bra år som han själv beskriver det.
"Men jag behöver få veta hur det är att inte spela". För att få veta om innebandyn kommer att saknas lägger han klubban på hyllan. Anderberg kommer att saknas, inte bara i FCH. Tack för många innebandy-minnen! Lycka till!

Många bra profiler har meddelat att de lämnar efter säsongen... det är sorgligt. Tack för allt ni gjort för innebandyn, hoppas ni fortsätter brinna!
Kristoffer Kranberg slutar spela innebandy, vilket tungt avbräck för laget. "Jag älskar AIK, men jag har haft en lång karriär. Nu blir det familj och jobb" (expressen).  
Tack för alla år, det är aldrig tråkigt när du är på banan Koffe.
Hoppas att folk kommer ihåg honom för den otroligt duktiga innebandyspelaren han är.

"Gilla" SDF-SM på Facebook.
Nästa  helg kommer framtiden till Umeå, då är det SDF-SM och många bekanta är i stan, hoppas hinna träffa några... (SDF-SM för 17-åringar som spelas i Umeå 8-11 april)
Kommer säkert att smita förbi någon av hallarna och se framtidens spelare. Leker med tanken att man skulle låta dessa lag möta motsvarande i andra innebandynationer. Jag gissar att vi ligger (mer än) hyfsat bra till. Vid en tävling som SDF-SM blir det så tydligt vilka klubbar det är som bygger Sverige. Se inte bara till var spelarna är idag, som 17-åringar. Vilken klubb har de fostrats i? Tack till alla er som lägger ner ett hjärta för att utveckla talanger. Tack alla ni som aldrig får ett tack!

Nu till NM-sluttspillet
I finalen möts Gjelleråsen och Fjerdingby söndag 10 april i Rykkinnhallen. Jag håller på Gjelleråsen och Ketil Kronberg. Han verkar trivas hemmavid.
Titta i tabellen... Poengplukker i slutspelet... Ketil Kronberg i topp med 20 poäng (7+13), kollegan Robin Matsson gör 17 poäng (15+2). Kan man ana ett visst samarbete här?

Assistkungen Kronberg saknas i Umeå. Önskar honom det allra bästa i finalen om ett par veckor. Ketil gör sällan en dålig match.


Inser att jag skrivit om Kronberg och Kranberg... tur att de inte spelar i samma lag K-bergarna.

Imorgon smäller det... Warberg tar emot Falun i semifinal-seriens första match. Domarvalen var oväntade... man kör tre domarpar  i de båda semifinalerna. Spännande nyhet, kan bli bra. Fick frågan av David som bloggar vad jag ansåg om att Göteborgsdomare dömer Pixbo "i slutspelet som mot Dalen och även nu mot Vreta"?
Ingen lätt fråga, å ena sidan, å andra sidan...

Mitt svar nedan och de riktiga experternas svar på Davids innebandyblogg:

"Generellt tycker jag man bör undvika att döma lag som man har koppling till på ett eller annat sätt. Både för lagen och domarnas skull. Så svaret är nej.
Samtidigt bör de bästa domarna få döma de viktigaste matcherna.

En domare på den här nivån skall kunna vara objektiv, men även om domarna klarar detta så är det inte säkert att inblandade lag klarar det...
De bästa domarna får inte döma VM-final. Synd men sportsligt rättvist"? (slut)

Angående onsdag: Gör någon glad!

//Missa inte Warberg vs Falun, live... på Svs:s hemsida//
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Hylla Falun, svidande förlust men inte fiasko

2011-03-28 @ 22:38:43
Johan Rehn (fd Umeå City)... vilken hjälte. Bryr mig inte om att det inte är sexigt att gråta i soffan över idrott (är det inte???)... men jag blev så rörd av att se Rehns  glädje. ("det är så jkl stort" skriver dt.se)

Vilken match det blev, och vilken matchserie. Tack AIK och Falun, att ha fått se två av deras matcher på webben och i TV har varit guld värt för en innebandynörd. 

Gång på gång pratade Conny om "tidernas fiasko om AIK åker ur", jag håller inte med. Falun har ett bra lag, som Andreas Lundmark har fått jobba hårt för att få ihop. Och när de spelar som ett lag och med fokus kan de vinna över alla lag. Även AIK. 
En svidande förlust för de svart/gula, men inget fiasko

Att ett lag gör succé behöver inte innebära att ett annat lag skall kopplas ihop med ord som "skandal"  eller "fiasko". Aftonbladet talar om att AIK grävt sin egen grav.

Jag lyfter på hatten för Falun och tackar båda lagen för underhållning, på hög nivå. Falun tog sig vidare till semi med 2 vinster, 2 suddenförluster och en vinst efter straffar. Kan det bli mer spännande?

Sex poäng mot Rögle skulle ha suttit fint... nu blev det en. Och mitt Modo är riktigt illa ute. Då kan man nästan börja prata om fiasko.. Hoppet är det sista som överger en. Kämpa Modo. Må hockeygudarna vara med er!  

Idrott gör ont, och skall göra ont... I handbolls-hallen sas det i helgen "Det skall göra ont att göra mål" om en linjespelare på 14 år... den finaste tjejen i världen:).

Peace!
/Ingrid

Till er i Uppsala: Klart jag måste hålla på Pixbo nu:), klart jag måste hålla på det lag som slog ut Dalen.
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Cyberpolis på innebandysajten

2011-03-28 @ 09:12:21
Innebandyblogg alá Ingrid brukar innebära långa inlägg... Har massor att skriva, men tiden räcker inte till... Texter blir liggande i utkast och vips är de inaktuella. Här kommer en kortis, för att vara från mig:

BLOGG. Såg större delen av matchen mellan IKSU och Pixbo... I all hast: Hade tippat 7-3 innan matchen... det blev jämnare än så. Krantz var bästa spelare på banan tills hon skadade sig. Victoria och Namita (landslagsplats nästa), stack ut i IKSU... Vinst till hemmalaget kändes rättvis men det gick inte att slappna av.
Det skulle förvåna mig om den här matchserien slutar vid tre matcher. Matchen var ingen typisk slutspelsmatch... men jag hade trevligt sällskap på läktaren och IKSU vann. Nöjd med besöket i hallen andra ord.  

På webb-tv följde jag första delen av matchen mellan Warberg och Linköping, tur att Warberg har Magnus Svensson, Carnestam, Emanuelsson men framförallt Mathias Bult Larsson... Som vågar gå in och spela det fysiska spelet. Linköping kändes modiga. Med mod kommer man långt. Men Warberg är ett bättre innebandylag, det avgjorde säkert (såg inte hela). Tack för en "irriterande bra" säsong Linköping:)... Visst var de kvaltippade av tränarna i SSL? Grattis Warberg, klara för semi... lycka till mot Pixbo (?).
Bra sändning. Aga gör sig bra i "rutan". Tack för det SvS.

innebandysajten skriver gittang:
"Mycket prat om domarinsatser. Kritiken haglar. Som någon skrev. Inte från Falun senast. För de vann ju. Jag har en del tankar om detta. Återkommer till det. För inte vill man väl försöka påverka domare i media? Usch och fy. Eller vad säger cyberpolisen?"

Va???? Finns det Cyberpolis, eller en cyberpolis? Vem är det? Skulle uppskatta att få veta vem Gittang menar... tyvärr kan man inte kommentera bloggen. Skall jag kontakta redaktionen för att få veta? Eller är det så enkelt att hon menar en bloggare med polisbakgrund. Då finns det ju bara en... och han har ett namn.

Om någon skulle komma på idén att ställa frågan till mig... Vad jag tycker om att försöka påverka domare i media skulle jag säga.. usch och fy. Att hylla domare i media borde vara förbjudet, särskilt i ett slutspel. Att påverka domarna genom att blåsa upp kritik mot domare, aj, aj, aj. Usch och fy.   

Eller vänta: Det kan det inte vara fel att hylla domare i media, domarna får alldeles för lite beröm. Men beröm... kanske inte skall komma av det lag som har ett aktuellt domarpar i matchserien.

Eller vad säger Cyberpolisen (en organisation?) eller cyberpolisen (en person?)... Kommentera gärna här så att det blir utrett...

Ikväll innebandy på TV4-sport, AIK vs Falun i en sista avgörande... Då bänkar vi oss framför TV:n, så klart! Kul att AIK gjorde detta möjligt, tack!

Ha en bra måndag! För Innebandybloggen i Umeå, since 05/06
/Ingrid
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Kimmos sågning och Brottmans blogg

2011-03-27 @ 08:14:20
Lika bra att göra tydligt vad som skrivits på Facebook, i min logg... Där mina Facebookvänner har kunnat läsa och kommentera.
Både Brottman och Kimmo har nu tagit upp det i sina bloggar... känns som jag vill dela med mig av det jag skrev... även till alla er som inte har addat mig som vän och kan läsa våra/mina mer "privata konversationer".  

Det handlar om det som Kimmo har skrivit om "Luftslottet och Täby". Om ett SSL-lag som håller på med "clownfasoner", att det känns "rättvist att ett lag som Caperio inte lyckas". Detta med tanke på Täbys "hela upplägg".
Om Caperiotäbys sponsorjippo: "Det drar ett löjes skimmer över vår sport och är ett hån mot alla där ute som försöker göra något seriöst".

Det jag skrev på min logg på Facebook var: "Men alla sågar nu, det är lite synd att det görs på innebandyn huvudsponsors hemsida... kanske".
Jag står för det, att jag tänker att det kanske är det synd att sågningen görs just på Svenska Spels hemsida. Ja nu vet alla vad jag tycker.
Caperiotäbys sponsorer (som bland annat sponsrar TV-sändningarna) håller säkert inte med. Även om jippot var deras (?, har inte frågat om det är så).

Jag säger "kanske är det lite synd"... att Kimmo skriver som han gör, om ett SSL-lag på statens spelbolags (tillika innebandyns huvudsponsor) hemsida. Strax under deras logga...
Kanske...

Tänker däremot inte citera det mina vänner har skrivit i min Facebook-logg... Är inte mycket för det där att lägga ut på min blogg saker som sagts på Facebook.  Fast det har hänt att jag bett om lov och sedan namngett och citerat.

Ha en bra söndag, nu väntar handbollscup...

Uppdaterar; Jo, jag är för Tryckfrihetslagen  och att alla har rätt att säga sin mening. Jag har full respekt för min alltid så ärliga väns ord (bad om en åsikt) "Ärligt. Enligt mig ska det inte spela någon roll om man bloggar på storsponsorerns hemsida. man måste få skriva vad man tycker". 
Jag hade inte tänkt skriva alls om Svenska spel,
...om det inte vore för att det som skrevs i min logg på FB sedan kommenterades på Kimmos blogg.

Citat Svenska Spel om innebandybloggen, av Kimmo: Det här är kort och gott en blogg där vår medarbetare Kimmo Eskelinen kommer att vädra sina åsikter kring det han kan allra bäst, innebandy.

Uppdaterar lite senare.
Har sett massor med handboll i helgen, bland annat har våra 97:or mött de svenska mästarna födda 96. De fick storstryk, inga konstigheter... Våra tjejer startade ett handbollslag för fyra år sedan, helt utan förkunskaper men med världens bästa tränare. Kanske för att han kommer från Kiruna, som Sussi Ekblom:).

Våra tjejer förlorade med 30 mål... kan ju låta galet men vi var ett gäng på läktaren som var stolta. Vi som visste förutsättningarna och dessutom... var subjektiva:). Det finns mycket hjärta i det laget. De gjorde en bra match.
Har man gjort sitt bästa, kan man inte begära med... som min mamma brukade säga.

På Dalens hemsida kan ni läsa en förbättrad "artikel" om Alexander Bodén, de jag publicerade i veckan och sedan lånat ut till IBK Dalen. (hur tar man bort & och ? i en länk???, måste kolla det sedan länka)

På innebandysajten kan ni läsa ett krönika av Sölve (om att riva seriepyramiderna), en text som var tänkt som ett gästspel här i min innebandyblogg. När jag läste den tyckte jag dock att den lämpade sig som krönika och sajten hakade på.

Återkommer med fler inlägg om innebandy senare. Kanske kommer jag loss och kan se IKSU vs Pixbo i eftermiddag och skriver efter den matchen. I utkast ligger också ett inlägg om Dalens uttåg ur SSL:s slutspel, om valet i semin (damelit) med mera. Ett inlägg som aldrig blev klart... och kanske aldrig blir:). Mora vs Djurgården går att följa på webben. (hade fel här, det är inte Svenska spel som sänder) Peter Wallin är kung som expert (låter det stå kvar) jag tycker han lyckas hålla sig objektiv. Bra analyser också.
SvS visar Warberg vs Linköping, Magnus Augustsson där. Också en expert som gör rätt för titeln.
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Av och om Alexander Bodén -här i bloggen

2011-03-24 @ 10:28:53
Alexander Bodén, killen man minns för han speciella spelstil besöker bloggen. Jag var nyfiken på livet i Schweiz, korsbandskadan och framtiden. Idag får bloggens läsare ta del av svaren… Vad krävs för att komma tillbaka efter en skada? Är det någon skillnaden mellan de båda ligorna? Med mera, med mera.

Alex, som återvänder till Sverige (och förhoppningsvis Umeå) efter två säsonger i Grasshoppers får frågan om vistelsen i Schweiz förändrat honom. Är han samma person idag?
-He-he, ja lite äldre och lite visare, men fortfarande i samma miniformat, säger Alex och påtalar:
-Och just nu är det väl inte helt klart att det blir Umeå heller.

Bodén signalerar ändå att Dalen är hans förstaval, att han vill tillbaka hem. Men vad skulle få honom att lämna Umeå? (Inför säsongen eller i framtiden)
-Om det inte löser sig med jobb för mig nu till hösten och för min flickvän på sikt. Hon har just nu ett vikariat I Älvdalen som lärare. Sedan gäller det väl att vi också ska vara överens om vart vi vill bo.

Vi pratar om skillnaden mellan innebandyn i Schweiz och Sverige och Alex menar att det är bredden son skijer mest. .
-I Sverige är det 20 spelare som håller hög klass I 14 lag medans det är lite ojämnare här, tycker Alex som inte upplevt att det varken fysiskt eller tekniskt är skillnad på spelarna i de båda ligorna. Däremot är svenskar bättre “skolade”.

Har Sverige något att lära av Schweiz?
-De flesta lag har någon sorts inövad offensiv press som jag tycker saknas I Sverige, där man oftast backar hem direkt man förlorar bollen.

Att Bodén fick ett nytt korsband av död amerikan kunde vi läsa i september. Metoden används inte i Sverige men även Henrik Larsson har gjort en liknande operation.

Det här med död man… är det någon du tänker på?
-Nja, I början tyckte jag det kändes lite konstigt men efter operationen så har jag inte tänkt på det så mycket utan konstaterar bara att det var en väldigt bra metod och att jag nog själv kommer att vilja att donera.

Om skadan säger Alex att det så klart var trist när den uppkom. Men att det samtidigt var tur att han var inne på andra året här och visste hur saker och ting funkade.
-Hade det hänt första året så tror jag nog att det blivit betydligt tuffare.

Idag fungerat knäet riktigt bra. Med lillebror Bodén sticker inte under stol med att rent spelmässig var sex månader utan spel inte är den bästa uppladdningen inför slutspel och cupfinal. Det som väntade honom direkt efter rehab.
-I hjärnan var man bra men på planen var man sämre, berättar Alex som tillsammans med Grasshoppers blev mästare i den schweiziska cupen.  Det var för övrigt den första titeln i klubbens historia. Alexander Bodén gjorde första målet, en hyfsad comeback alltså.

Vad krävs för att komma tillbaka efter en korsbandsskada?
-En bra läkare, en stark vilja och ett gymkort, säger Bodén som också menar att det är viktigt att ha en egen målsättning.
-Min var att komma tillbaka till slutspel. De flesta sa att det inte skulle gå eftersom det bara var 4,5 månad efter operationen. Men det gick =) Sen var det ju oerhört skönt att klubben backade upp mig, vad det än gällde. Allt från vilka läkare och specialister som jag skulle träffa samt vad jag skulle sysselsätta mig med när jag inte kunde spela.

Vad är det absolut bästa med att vara kort? (Kunde inte låta bli och Alex svarar med skön humor)
-Förutom att åka på barnbiljett med bussen och kunna beställa Happy Meal skulle jag nog säga att man som kort person är ganska jordnära vare sig man vill det eller inte.

-Fördelen på planen är att man kan reta upp dem som är större utan att de ger igen. Samt att man är lite kvickare...

Avslutningsvis ber jag Alex om en hälsning till Dalenspelarna inför måstematchen mot Pixbo. "Alla heter Glenn i Göteborg, kör över dem!"
Jag säger tack till Alex för hans medverkan, jag hoppas att det blir Dalen för honom nästa säsong.

...har ofta tänkt att Ulla Bodén måste ha gjort ett gott jobb. Jag tycker att både Peder och Alex har lite av hennes sköna atmosfär omkring sig. Bra gener! Ulla är en av dem som gör att Dalens café alltid är trevligt att besöka. Sköna människor där. Engagemang som känns och gör skillnad...

Ja, jag la in denna text i all hast. Får väl gå in och korra på lunchen. Läs gärna det jag skrev igår, om hur lätt det är att smutsa, och goda innebandynyheter.
Ha det gott!
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Goda innebandynyheter och lätt att smutsa

2011-03-23 @ 20:28:52

Bra att förbundet beslutat att göra om reglerna för Newbody Cup. Det finns de som bråkat om detta under åren och ämnet har varit uppe här i innebandybloggen. Skam den som ger sig:).  (menar inte mig själv)
Nu blir det äntligen en ändring, och en spelare kan representera sin förening i mer än en åldersklass. Jag ser bara fördelar med att hålla samma linje som i Ungdoms och junior-SM. Där man får använda alla spelare i föreningen.
Anders Mörks motivering:
-Anledningen är att föreningarna ska kunna disponera sina spelare på bästa sätt. Som det varit tidigare har man inte kunnat använda yngre spelare i äldre åldersklasser om de redan spelat i turneringen, vilket inte minst skapat problem på målvaktssidan där det saknats spelare. (innebandy.se)

Imorgon är det premiär för SvS:s webbsändningar, gissar att ett och annat nytt spelkort kommer att registreras för att kunna se matchen. Statens spelbolag lockar fler kunder och innebandyintresserade kan följa matcherna på nätet. Utan spelkort betalar man 30kr, en för övrigt helt rimlig kostnad.
Men lite rörligt blir det imorgon, får väl ta fram två datorer:). Hoppas kunna se Falun vs AIK och samtidigt hänga framför Everysport och Lina Engstrands liverapport. ... Pixbo och Dalen möts i för dessa båda lag... årets viktigaste match.
På fredag ges möjlighet att se Mora vs Endre, gissar att man inte kan se matcherna även i efterhand. Missar även IKSU vs Dalen, sånt är livet.

Handboll och norrlandsmästerskapen gäller fredag för egen del, även där lär det bli underhållning. Hoppas våra tjejer kan stå upp någorlunda, det är inga dåliga lag de möter. "Det ska bli sjukt skoj att göra sitt bästa" sa 97:an här om dagen. Rätt inställning, men det lär bli tuffa matcher.  

Det är svårt att planera för elitserielagen... Tror inte man hade räknat med att tre kvarts-finalserier skulle gå till fem matcher. Om IKSU tar sig vidare till semi på fredag är semin redan på söndag. Och så pratas det även om en TV-match på lördag? Inget lag lär vilja spela match både fredag och lördag. Många turer lär det bli. Är inte avundsjuk på de som sitter och försöker få ihop detta. Varken klubbar, TV4 eller förbundet. Pixbo är de enda som är klara för semi... men vet fortfarande inte vilka dagar man skall spela. Pixbo har faktiskt chans till en extra hemmamatch, allt kan hända.  Men jag tror att IKSU och Mora vinner. 

Så här är det sagt:
27/3 Semifinal 1 (TV-match lördag 28/3, 19.15)
1/4 Semifinal 2 (TV-match 1/4, 19.15)
3/4 Semifinal 3 (TV-match 4/4, 19.15)
8/4 ev. Semifinal 4 (TV-match 8/4, 19.15)
10/4 ev. Semifinal 5 (TV-match 10/4, 17.00)

På fredag vet vi mer.

Hur mår landslagspelarna? Måste vara jobbigt att inte få veta vem som leder laget om mindre än en månad. Peace.

BLOGGAR. Ett par av de innebandybloggar jag följer har flyttat över till innebandymagazinet. Har också fått frågan och betyg "i topp vad gäller läsvärda innebandybloggar". Haha, det finns en smickrare på Magget, jag tycker det var bra skrivet:)
Mitt beslut att stannar här med mina texter tog jag för flera år sedan. Det beror inte på att jag inte vill blogga på innebandymagazinet. Jag gillar att vara oberoende. Skriver ju om allt möjligt och ibland ogillas ämnen eller texter. Lika bra att ingen annan drabbas av det tänker jag. Omtänksamt av mig:). Jo, jag vet att man gjort tydligt att det som skrivs på bloggar där inte går under deras utgivaransvar, men ändå.

Även andra som lånar ut sitt varumärke skriver ungefär samma sak som Magget, att det är bloggarnas egna åsikter. Det går ändå inte komma ifrån att det är lätt att smutsa ner fler än sig själv. Svårare att städa upp. Jag håller mig här. Just in case. Det är för övrigt kul att bloggar lyfts fram. Vem trodde det för fem år sedan? Innebandynytt hade en länklista redan 2006 (?), de var också de enda, länge.

På tal om bloggar:
...har letat fram ett inlägg som Koppen skrev i november 2007, länge sedan alltså (hade blivit en bloggexplosion under hösten, varenda människa verkade ha en blogg). Så här skrev Mikael Lindkvist:  
VAR TOG GLÄDJEN VÄGEN?
"När bloggarna ploppade upp inom Innebandyvärlden så beskrevs Innebandyn som Kärlek. Nu beskrivs den som tragiskt. Vart tog all skön läsning vägen. Förr kunde man läsa om lirare, spelsystem, vackra mål mm. Bloggarna fick stämpeln att klia varandra och spelare/ledare på ryggen. Nu tror alla att dom har blivit nya Maths Olsson.

Visst alla får skriva vad dom tycker. Men är vi inte lite tragiska för tillfället. Vilken blogg/sajt jag än besöker så stinker det skitsnack". (Koppen, 2007)

Ja, det var 2007, han träffade helt rätt då. Mycket har hänt sedan dess... Var det bättre 2007 än nu? Var det varmare klimat 2006? Mer glädje, mer kärlek? På Limmet-tiden:). Kanske behövde folk inte skrika på den tiden för att höras? Ta till en massa superlativ... Vi var inte så många. Det var säkert inte bättre då. Man glömmer... Bidrar jag själv med glädje?

"Dom sa fort och jag sa långsamt. Dom levde i misär och jag hörde stråkar". (Håkan Hellström)

Välj glädjen!
Det är roligare om man har kul.
/Ingrid

©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Kohonen, Ackevi och innebandybloggen

2011-03-23 @ 00:02:00
Vilken härlig kväll det var igår, maxade innebandynerver... Tänk för några år sedan kunde man inte alls följa med på det här sättet, nu bjuds man ofta på det senaste på webben.

Mika Kohonen, alltså... vilken kung han är. Det skriver även Danne Bron Sundbom under på i unt-sporten "Det är en njutning att sitta på bänken att se (Mika) Kohonen spela".
Ja, det är bara att lyfta på hatten för Mika och hans Storvreta och gratulera till semifinalplatsen. Vill också tacka Caperiotäby som klart bidrog till underhållningen i TV, man gav inte bort matchen direkt.
"Vi har försökt kriga oss till det här så gott vi har kunnat, men vi förlorade mot ett lag som är bättre än oss" är Sundboms ord.
Och visst var det kamp och strid in i det sista. En bra match att ta med sig till nästa säsong för Täby och till semin för Storvreta. En riktigt härlig match att se i TV. 
Poetens sista elitmatch? Himmel, vem skall ta över efter profilerna? Tack Danne! För en himla massa innebandyminnen.      

Pixbo vann över Dalen, satt hemma vid datorn och var inte förvånad då Pixbo var det bättre laget i förra mötet i Gammliahallen (då var jag på plats). Så var det tydligen inte den här gången... enligt snabba farliga, duktiga Isac Rosén, Pixbo:  
"Jag tycker vi att logiskt borde vara att vi vann första och de den här. De var bättre än oss idag och vi var bättre än de i första matchen". (innebandy-sajten)
Lokalpressen:
"IBK Dalen dominerade SM-kvartsfinalen mot Pixbo på alla sätt - utom målmässigt" skriver Krainer på Vk.se.

Grattis Pixbo, ni satte era lägen. Det gjorde inte Dalen och då vinner man inga matcher. Dock finns det väl massor med positivt att ta med sig för Dalen till matchen i Göteborg.
Jag hoppas att Dalen i den matchen både är det bättre laget och står som vinnare, det senare är långt viktigare än det första. Bästa laget = de som gör fler mål än man släpper in. Sätt lägena nu Dalen. Det kommer att bli en rysare, loppet är inte kört för Dalen. Kämpa!

Grattis också AIK och Warberg som vann på hemmaplan. 2-1 i matcher.

Fick en länk skickad till mig igår, folkbladet hade varit och sett matchen mellan AIK och Falun. Kan inte låta bli... Vad menar man? Var Kranberg skamligt dålig och/eller matchvinnare? Daniel Thorsson meriterad? K-J slog igenom i AIK? Vad har K-J för roll i AIK? Djurling och Antener byts knappast ut av AIK, inte lätt att vara kvar för Antener då visumet går ut. Om Fischer är viktigare för AIK än innebandyfolket tror då är han megaviktig. Finns det någon som tvivlar? Jag skulle kunna fortsätta... fattar att folk tycker att texten är underhållande men... Är den skriven av en journalist med innebandykunskap (så framstår det inte idag).

Ja, då vet ni hur vi amatörer har det, förvirrat. (alltså, jag amatör)

Man kanske skulle bli expert... och kunna skriva som Jakob Arvidsson. Kunna se spelares storhet... en intressant tolkning av Täbys Andreas Ackevi "För mig är han given i landslaget. Han var fullständigt dominant och sprang som en iller runt hela banan. Dessutom har han riktigt fina och snabba handleder".
Jag tycker att Jackes text kan ses som en en hyllning till TV-matchen.

Detta inlägg har legat till sig i "utkast"... brukar sällan bli bra. Man skall zappa ur huvvé:).  
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Jihde om mer offensiv innebandy. Pixbo till semi

2011-03-21 @ 15:06:13

Massor har hänt sedan sist... Hoppas det är bra med er där ute. Det finns mycket mörker... kriget Libyen, Tsunamin, Gaddafis järngrepp, kärnkraftsolyckor, barn som far illa för att ta några exempel. När de där katastroferna visas på TV och i media känner jag mig som en mycket liten människa. Spelar det någon roll vad man gör när allt ändå är så stort och svårt?
Faster Ingrid, kan du värma minä kalla föttär på din magä?
Se där, att göra skillnad behöver kanske inte vara så stort, och så svårt:). Man får ta chansen liksom...

INNEBANDY. Först av allt Urban Karlsson & Co, inte illa, 2-2 i matcher... Dalen har haft 25 nya spelare på två år och nu skakar de fram en sista avgörande mot IKSU. Jag tycker inte att Dalen skall behöva be om ursäkt för att de har tagit IKSU i två av fyra matcher. Jag tänker inte kasta skit på Urbans gameplan. Grattis Dalen.
IKSU går vidare till semi och kommer att ta sig vidare från den, tvivlar inte på det. Derbyn är sjukt svåra (inte bara innebandy liksom) och jag trodde inte IKSU skulle välja Dalen i kvarten i år. På fredag vinner IKSU med 7-4.  

...det där med offensiv innebandy. Niklas Jihde blev intervjuad av Kimmos Eskelinen på hans innebandyblogg i veckan, resultatet kunde vi läsa i fredags.
Så här säger Jihde om byte av förbundskapten efter VM:
"För det första är det rent ut sagt löjligt att lägga skulden på Kent. Att Sverige ska spela en offensivare innebandy är ju lika patetiskt sagt som att gnälla över att VM-turneringen skulle vara riggad för Finlands fördel! Sverige gjorde väl typ 500 mål under veckan i Finland och det var inte där vi föll. Finland har haft bättre spelare än oss de senaste åren, thats it. Nästa VM kommer vi skölja över finnarna, utan Mika och deras veteraner".

Skön läsning! Undrar vad skulle Jihde säga... är SSL på väg åt helt fel håll? Varför finns inga Hellgård, Augustsson, Jihde idag? "Debatten" har varit klart ensidig, blodfattig... Inte så mycket journalistik tyvärr.

Mer Jihde: Det där med med Wikegård, tyckte det var konstigt att Niklas gick ut i media om det, ja blev lite besviken och såg inte nyttan... Hos Kimmo berättar Jihde att han blev ombedd av förbundet (!!). Det enda förbundet gjorde då var väl att låta bowlingspelare framstå i riktigt bra dager. Men alla tycker inte som mig, och det är ju okey.

Jihde saknas på många sätt, inte hans gnäll vid alla avblåsningar kanske:), men mycket, mycket annat. Har inte skrivit under på allt den mannen sagt och gjort under åren, han är ingen gud... men var/är en bra profil på och utanför banan.

Tack för läsningen Kimmo på SvS.

Hade fel om Pixbo:s damer, jag skrev att den serien skulle gå till fem matcher. Flaggade redan i höstas för Pixbo, deras trupp är långt bättre än experterna sa, detta har visat sig i serien. Ledarna har skapat en skön känsla verkar det som... 
När IKSU gjorde debut i SM-finalen 2005 var det just Pixbo som stod på andra sidan, vilka minnen. Sedan dess har Pixbo aldrig spelat (mer än en) semi så det här är stort. Grattis Pixbo och bloggkollegan Koppen! Hörde att...

Sedan har Falun gjort ett bra jobb (också de med en trupp betydligt bättre än experterna sagt enligt mig). Falun kommer vi att få se mer av, dock har man spelat klart för i år. 
 
Skall bli intressant att se vilka Pixbo möter. Jag har ju tippat Djurgården (Grattis åxå Djurgården som tvingade fram en femte avgörande) som vinnare i den serien (4), och IKSU i kvartsfinal 1, samt Mora. Jag hoppas på IKSU vs Djurgården, Pixbo vs Mora. Vet inte alls hur man tänker i IKSU, och de är ju inte heller klara för semi. Nu går jag händelserna i förväg. 
 
Grattis Endre, 2-2 i matcher. Kul att Jocke Sjöstrand (FCH) fick vara på plats, det är han som lagt mycket av grunderna för Endres framfart i serien. Bra gjort!
 "Väldigt vad det rasslade till där" säger Sara Kristoffersson om Endres tre mål på 62 sekunder. Bra intervju i dt.se... sporsligt av Sara Kristoffersson att ge Endre beröm och om match nummer fem säger Sara: "Vi är ett bättre lag och Endre ska få det riktigt jobbigt på fredag".
Hade gärna sett den matchen (också), Mora vinner! Det Jonsson/Holback byggt upp under de här åren är intressant. Ett team som skapat ett lag, ett intressant spel, vilken resa. Jag tror det kan räcka till final, att förlora borta mot Endre är inget att skämmas för. Tvärtom, att slå Endre i Södervärn är en svår nöt för alla. Går Mora vidare är det en klar fördel att ha mött Endre i kvarten... många prövningar på och utanför banan. Går Endre vidare gäller kanske samma där. 

Jätteskräll... Linköping tog en match av Warberg, jag hade inte tippat det. Kanske är det som Conny Vesterlund har sagt "nykomlingar vet inte hur dåliga de är". :)

Läste i kvällspressen:
Vi har full respekt för Hannes Öhman. Han har dessutom en stor portion humor och glimten i ögat. (expressen, Magnus Jäderlund om Storvretas Hannes Öhman) Vägrar inte Jäderlund media? I TV-matchen lär det visa sig... Varför finns det inga artiklar på magget och sajten om Täby, med deras ord? Har de inte deras nummer eller? *förvirrad*. Bojkottar media Caperiotäby kanske?

Var finns intervjuerna med Mika Kohonen? Saknar dem... Det hade gett annan läsning än de citat man hittar i olika forum. Kohonen - Mannen som talar med klubban... kungen av innebandy, på alla sätt. 
Oj vad man i media understryker att Storvreta inte bryr sig om Täbys beteende på banan, det står överallt och många gånger. Snacka om att bry sig. 

Ska jag skriva något om AIK vs Falun som möts i Solnahallen? Tja, men... lycka till! Jag håller på Falun om det är okey? Det är mer norrlänningar där.

Idag är det ny kvartsfinal här i Umeå
, Dalen tar emot Pixbo och det står 1-1 i matcher. Kommer inte att vara på plats då jag sedan länge lovat bort mig. Skulle hinna se halva matchen... men, det där med parkeringar utanför Gammliahallen är ingen hit.

Pixbo vann hemmamatchen och domarna delade ut lika många tvåor till båda lagen. Rättvist, eller hur Dahl:). Det är alltid mycket fokus på domarna, särskilt i ett slutspel. Ingen säskild smuts på Dahl, alltså.   

Jag har fått höra att jag verkar ogilla veteranerna Dahl och Delborn, nej verkligen inte... de hade gärna fått byta lag ikväll. Jag bor i Umeå, håller på Umeålagen... och ikväll håller jag å Dalen. Kämpa Dalen! Vad kul att sä många läsare från Göteborg hälsar på. Synd att jag inte är på plats ikväll, för både er och min skull.  

Sticker in en bild från seriebloggen. (Tecknaren Isabelle Söder). Hon har så sköna bilder...Har varit på bio och sett "Hur många lingon finns det i världen", en fri tolkning om Glada Hudik-teaterns väg till scenen. Konstaterar... det finns människor som är på riktigt, på riktigt.
Vid ett tillfälle säger skådespelaren om motståndet mot att de utvecklingstörda skall få göra det de drömmer om: "Jag tycker det är bull shit. Det finns inga gränser. Jag tycker ni är fega. Jag tycker fan det är ni som är utvecklingstörda".  
Filmen har inte samma känsla som programserien i SVT, men sevärd... Unikt för Glada Hudik är att normalstörda och utvecklingstörda agerar tillsammans. Det är lite "du är bra och jag är bra, men vi tycker och är olika" över Pär Johansson. Kärlek på riktigt liksom. Man har en del att jobba på där...      

Dagen innan SM-finalen kan man lyssna på Pär, i Malmö. Han kommer föreläsa om sin resa och (citat) "tydliggöra hur det goda ledarskapet gentemot andra alltid tar sin början i en människa, och hur stora processer och resultat nås när man vågar konfrontera sin egen och andra människors okunskap och osäkerhet. Resan dit har kanats av en mängd mentala omställningar– hos grundarna, hos de medverkande och inte minst hos omgivningen".

Jag tror att Pär Johansson har mycket att lära oss alla. Hjärnfonden är god vän med innebandyn, kanske är det dags att vi blir god vän med oss själva.
Oj, nu blev det djupt och sånt...

Från en innebandyblogg nära dig:
Grått är också en färg. /Ingrid

©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

NUI, kvartsfinaler och "är ju från Småland"

2011-03-18 @ 00:51:49
Har varit på hockey i Ö-vik, vinst till Modo mot Örebro i kvalet... men de var illa ute och såg ut att vilja spela i Allsvenskan nästa år. Fatta... då har vi åkt tio mil enkel väg för att stötta dem... och så finns det ingen energi varken på plan eller i båset. Gå-powerplay, finns det? Challe skulle ha behövt en Vidar Jonsson vid sin sida, en som sprider energi. Gapar och skriker, agerar, matchar. Challe står där med armarna i kors och verkar tända till enbart på domarna.
Nåja, vi hade tippat (hoppats på) 7-2, det blev 6-3. Eller 6-2 enligt hemmapubliken som inte var nöjda med ett av baklängesmålen. Jag gissar att kvällens domare tog bort Modo-klacken från vän-listan på Facebook direkt efter matchen. Matchen slutade typ 5-3, sista målet kom i öppen kasse (mitt lag var illa ute) och...  Nu får de ta och snäppa upp sig. På väg ut från arenan mötte jag en hockeyreporter, eller ska man säga TV-ankare. Det blev en givande och trevlig pratstund, så klart. Inte så mycket hockey kanske... (men det hade kunnat bli ett par intressanta inlägg här i bloggen) Smög in en liten ursäkt för att hemmaklacken ropat dumma saker. Bland annat "Vi hatar gnaget" och hans namn i fånig ramsa.  Kommentar med ett skratt: "men jag är ju från småland".
Saknar "en viss innebandybloggare"...
   
Skön läsning igår att John Bauer i Umeå bli NUI, lika så för Ö-vik. Det här är jättestort för alla klubbar i Ö-vik. Och viktigt för innebandyn i den här delen av Sverige. Att även IBK Dalen är inblandade när det gäller utbildning av spelare här i Umeå är bra, tror jag. Hur det än är så öppnar det möjligheter även för klubben och lagen. Grattis också Mora och S:t Mikaelsskolans... konstigt vore det att inte den skola som flest gånger av alla (?) varit representerade på landslagsläger med mera. Mora är Elitmässiga, nu också på papperet. Vilket jättejobb man lagt ner på förbundet under den här tiden, så mycket att ta hänsyn till. Och ganska många turer. Tuffa tider för alla inblandade.

Igår spelades det innebandy, kvartsfinaler i SSL. Storvreta och Falun gick segrande ur fighterna. Tack unt.se för kanon-rapportering och AIK som alltid servar med bra liveuppdatering på everysport. 
Hade gärna varit på plats och sett någon av matcherna. Synd att man inte nyttjar möjligheten med webb-tv. Nu när det inte längre är förbjudet att filma i någon av Sveriges hallar. Men alla har inte den organisation som Warberg, klubbarna måste prioritera. Inga konstigheter. Storvreta fick "den start de ville ha" Efter matchen blev jag uppringd av en tidning som ville göra en intervju med en spelare och undrade om ja kunde hjälpa till. Har aldrig tidigare pratat med journalisten i fråga, inte heller med tidningen. Hur gick det där till tro? Hade de ringt när han var sex/sju år hade jag möjligen lite inflytande, ett par dagar... Då jag var nyutbildad, alldeles för ung och nervös vikarie i hans klass:). Hjälper ju föga... idag.

För några år sedan var det ett lag som skrattade hela vägen till Globen, nu verkar man tiga. Är inte imponerad av det. Coolt? Bjuda motståndarna på detta... och dessutom inte visa upp sig i media. Snålt! Men alla blir saliga på sin tro...

Falun vann tack vare sitt "destruktiva spel" enligt Egebrant, mycket känslor mellan de båda lagen. Läs vad Expressen skriver.  Defensivt eller destruktivt? Det beror på vem man frågar... och det är slutspel. Rasmus Enström i dt.se "Sista tio minuterna har AIK ett otroligt tryck mot oss, men killarna krigade på bra". Rasmus är för övrigt den spelare som imponerat mest av alla  i Gammliahallen i år. Vilken kille. Nytt möte väntar... jag log när jag läste att Hallstensson sagt om Falun Kuriren Arena "Det är som vår andra hemmaplan" (dt.se)

Kent Göransson, i nytt uppdrag. Bra där, och grattis FCH och innebandysverige. Kent och det hans kunskap, bra att ta tillvara på. Lycka till FCH. Har fått frågan om jag tycker det var rätt att låta Kent gå. Svår fråga, inte konstigt att man får gå efter två silver. De hade varit spännande att se Kent ihop med en coach-typ. Förbundskaptener växer inte på träd, inte många är beredda att lägga ner den tid och kraft som Kent gjort. Jag tycker att sättet som förbundet skött detta är märkligt, och arbetsgången förvånande. Jag hoppas man varit schysst mot Göransson, visat respekt. Det kanske man har gjort, all heder i så fall.

Igår läste jag en text/blogg på folkbladet om matchen mellan Dalen och Pixbo en typ av analys. Finn fem? Skulle kunna bli ett eget inlägg. Var har Arvidsson tagit vägen?

Mina tips på Dalens hemsida... glömde att skicka dem till Per. Tänk så det kan bli.
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

...Delborn och Dahl drar ner Pixbos tempo

2011-03-15 @ 23:32:11
Dalen var inte dåliga, inte alls. Men Pixbo var det lag som imponerade mest ikväll, de var hetast. De var snabba och modiga med ett högt tryck. Deras matchplan verkade gå ut på att inte ge Dalen någon lugn och ro. Deras boxplay... lite Täby-aktigt då de tog chansen att gå "mot fel mål"... och det gav utdelning. 1-1 målet var resultat av en Täby-box. Jag skulle nog säga att Pixbo var det mer solida laget fram till sudden (säger man solidare?). Ändå kändes det som Dalen hade flest klara målchanser.
I mina ögon var det tre perioder som såg ungefär likadana ut... när Kalle Brännberg gjorde 4-4 kändes det som att Dalen skulle bli tvungen att vinna borta för att ta hem den här serien. Mycket talade för bortaseger just då...
En sjukt jobbig match på läktaren. 

Kort från matchen, enögt och subjektivt...
Max Wahlgren var grym i defensiven och skulle man ha haft andra assist som i hockey hade hans namn funnits med... Tim Wiklund känner Max väl, de försökte han utnyttja. "Vi markerar Max max".
Nilsberth gjorde en av sina bättre matcher. Ermling... hans typ av match helt klart, han ser ut att älska när det står mycket på spel. Han kan ta en smäll och ge en smäll... en bra slutspelsspelare. Hörde någon säga i Pixbo att det avgörande målet var ett slump-mål... det var i allafall ingen tillfällighet att Wahlgren och Ermling gav Svahn de där slumpmålet.

Peter Sundelin är en viktig spelare för Dalen, tyvärr blev han skadad (fick kliva av) efter en duell... En duell som Delborn vann med hjälp av att hålla arm och klubba kring Sundelins hals. En sådan situation man inte vill se, ens i ett slutspel. Domarna valde inte femman och gav en tvåa. (matchstraff?). Ibland har man otur när man sitter för bra till på läkatren.... sorry. //Uppdaterar onsdag: Är inte domare, men väl bloggare och... då får man tycka//

Pixbo... Östholm, grym kille. Schysst, smart, stark... Rosén och Brännberg, killar med massor av energi, innebandykunskap, känsla och hela tiden fair play. Glaerum glimmade till, precis som sist han besökte Umeå. Caleb var så het att han ska tacka innebandyguden att han inte åkte ut för fasthållning (minst två gånger). Inte ens Bodén fick vara i fred... Mycket glöd där och nära gränsen. En oerhört viktig spelare idag.

Synd att Delborn och Dahl drar ner Pixbos tempo, men bra för Dalen att de får så mycket speltid. De spelade en egen typ av innebandy, "håller fast dig under armen innebandy". Så blir det kanske på parketten när man skall kompensera. Men 30 och 32 är ju inte så gammalt... Hoppas de inte kommer att spela tills de blir lika gamla som Bult (som är 37 och inte visar några ålderstecken).
Rollspelarna Dahl och Delborn skötte sin uppgift, och är viktiga för Pixbo i slutspelet. Perfekt för publiken också, så man har något att sitta och reta sig på:).

Dagens tips: Det går inte att springa ifrån Isac Rosén, låt bollen göra jobbet.

Grattis Dalen, 1-0 i matcher... bara å köra. Skoog och Pettersson gjorde en av sina bättre matcher. Fortsätt på den vägen!

Alm sa idag om profiler i Pixbo "finns ingen riktig idiot sådär". Undrar om han ändrat uppfattning... Knappast, han ser ut att vara den coola typen.


Uppdaterar 00.10 ; Visst får man en utvisning för att man gjort något, inte för att det skall vara rättvist? Tänker på en artiken jag nyss läst på innebandymagazinet... Släppte domarna några Dalen-grejer? (Är säkert subjektiv) Kan inte komma på någon. Dubbelutvisningen kom efter att en spelare ryckte klubban av Alm så den flög och då tryckte Alm till och så åkte de ut båda. Inga konstigheter att ta en spelare för en sådan grej. Vilka utvisningar tyckte Dahl att de inte fick med sig? Och vilka tvåor var felaktiga? Det vore kul att diskutera över en kopp kaffe... nästa gång Pixbo besöker Umeå. 

Fredric Westling fanns på läkatren, den killen saknas alltid. Och särskilt när det är slutspel. Härlig fighter!

Från en innebandyblogg nära dig: Det blir konstigt den dagen regeln kommer om att domarna skall fördela 12 utvisningsminuter per match rättvist mellan lagen.
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

...ingen riktig idiot i Pixbo

2011-03-15 @ 15:34:18
Råkade möta en Dalenspelare, han verkade taggad till tusen. Men jag klagade på slutspelsfebern på nätet.
-Alm, Finns det ingen ni kan hetsa i Pixbo?
-Nej de har ingen riktig idiot sådär.
(citat godkänt av Alm, så klart)

Ikväll är det dags, kvartsfinal mellan Dalen och Pixbo. Det känns som att inte något lag vill bjuda på någon tändvätska. Kan det vara så?
Pixbo skriver på sin hemsida i motståndarkollen att "Dalen tappade bröderna Hofbauer och Ketil Kronberg inför säsongen så att man skulle komma trea i Superligan 2010/2011 var nog en överraskning för många". Den största överraskning för Pixbo måste väl vara att bröderna Hofbauer spelade hela förra året, utan att göra ett enda poäng. Känn på den...
En felskrivning, ja flera... om man skall vara noga med årtal och så vidare (fattar ju till och med jag)... inte tändvätska.  

Kalle Brännberg hetsar Dalen genom att kalla Urban för Jansson... inte Karlsson? Detta i VF. Nä... inte heller det tändvätska. Och Wallgren pratar om "bra känsla mot Pixbo". Kan det här bli kul? Var är känslorna? Att möta sin barndomsvän Martin Östholm... "som vilken annan spelare som helst" säger Dalens backklippa Nilsberth (vf). Alltså... som vilken spelare som helst. Sådana möten brukar vara taggande som tusen? I smyg laddar de nog på var sitt håll.. Gralo-polarna, Samuelsson, Nilsberth och Östholm.

Visst finns det känslor mellan de här båda lagen, dels beroende på vem man frågar... och hur man ställer frågan. Nåja, lagen vill inte bjuda varandra på något innan matchen, det kommer nog att vara ett signum för fighten också. Men jag hoppas jag har fel. Det skall bli kul att se Delborn i Umeå igen... på parketten. Synd att inte Henrik Qvist är med.

Jag hoppas på tuffa närkamper, känslor, snygga mål. Tagga nu Dalen och tagga Pixbo. Förra gången de möttes i en kvartsfinal (obs 2007/2008) i Gammlihallen var ingen höjdare... då släppte Pixbo in nio mål till Magnus Augustssons stora besvikelse. Den intervjun (innebandynytt) glömmer jag aldrig.... Sedan vann man på straffar här i match fyra... också en match som går till historien. Fyyyyy...


Uppdaterar: Fyyy åxå för Wagneryds skada. läste just hans blogg... så tråkigt. En viktig spelare för Falun. Föutom om skadan skriver han så klart om kvartsfinalen mellan AIK och Falun. Inte nöjd med valet av domare... Jag kan säga att det hade jag varit om jag fått Glenn och Sven. Topp två enligt mig... Det är inte bara här i Umeå man talar gott om dem. Tänk hur olika det kan va...   

Ja, det var en snabbblogg, en riktigt snabb (massor med fel ser jag). Snart Gammliahallen. Jag kan inte släppa tanken på det där som Alm sa. Ingen riktig idiot i Pixbo... men i något annat lag? Nej, det blir ingen uppföljare...
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Ogillar AIK, ingen hemlighet

2011-03-13 @ 22:46:03
Har nu gått i terapi för mitt "AIK-hat", nä...
Men hur ligger det till egentligen? Jag kan säga så här, det finns en emot-AIK känsla hos mig, men då gäller det hockey... Jag håller aldrig på AIK och ogillar att förlora mot dem. ...det beror på att Modo är mitt lag sedan elitseriens födelse (typ 30 år sedan). När AIK kom besök var det mycket känslor. Det har inte gjort ont de gånger AIK hockey åkt ner i Allsvenskan, vilket har hänt några gånger under åren. Detta medan Modo alltjämt spelat i högsta serien.

När Modo förlorade mot AIK nu senast, hoppades jag att det inte skulle vara den matchen som petade Modo i kvalserien. Har fört över kärlek till Modo till mina barn. De har haft mössor, halsdukar, sockar med emblemet. Jag har fått le ibland när jag hört dem säga, "Vi håller aldrig på AIK va?". Vi håller aldrig på Skellefteå heller, om det inte står mellan dem och ett lag i södra Sverige. Nåja, kärleken till Modo är långt starkare än den där nejtack-känslan till "vissa andra" lag där AIK är ett. Är knappast unik... det hör liksom till.

AIK:s märke symboliserar (för gnaget) de tre eviga: Tradition - Styrka - Stolthet, och kronan i märket symboliserar "Ett äkta Stockholmslag" AIK stör med sitt "Den odödliga själen" och "Världens vackraste klubbmärke" (enligt dem själva). Mycket irriterande för ett (ursäkta mitt skulle det stå) Modo-hjärta. Även/särskilt just nu... för medan AIK (som inte ens borde spela i elitserien) gör succé i slutspelet kommer Modo att inleda kvalserien. Match imorgon i Axa Center, mot Södertälje. Surt! (Sedan får Viktor Fasth gärna slå ut HV71)

2000 dök det plötsligt upp ett innebandylag i AIK:s färger i högsta serien. Vad väckte det för känslor? Inga alls egentligen. AIK är hockey och fotboll. AIK har 2 seniorlag och 21 ungdomslag i hockeyn och 72 junior och ungdomslag i fotboll som skapar stolta AIK:are. Tradition... AIK-blod liksom. Inom innebandyn ser det annorlunda ut. Tunt med ungdomslag och det är långt kvar innan AIK-innebandy är huvudstadens lag. Samarbeten med andra klubbar kan man läsa om, jag vet inte om man fostrar stolta AIK:are... men kanske i framtiden.

AIK-innebandy (numera herrlaget AIK innebandy AB) är sitt eget varumärke, något man skapat. Framgångarna har inte uteblivit varken publikt eller sportsligt tack vare drivande människor. Idag är man ett namn och har en hel del att säga till om både på och utanför banan. Sådana lag behövs och just märket AIK tror jag hela innebandysverige har haft nytta av. Men det är fortfarande förvirrande... både AIK och inte på något sätt. AIK som klubbmärke står för tradition... som man fostras in i och lär sig älska eller "hata".

Medan AIK-hockey stått för en typ av glädje/kaos och fotbollen passion känns AIK-innebandy mer som ordning och reda, struktur, proffsighet. Kom ihåg att det är min bild. Det arbetsätt man valt har visat sig vara framgångsrik. Ett riktigt imponerande jobb! Men fortfarande AIK-innebandy, inte AIK. Men även inom innebandyn väcker det känslor... som inget annat lag.

Har skrivit en del om AIK-innebandy här i innebandybloggen, eftersom de spelar i SSL. Både ris och ros under många år (05/06). Sedan kom jag ut ur garderoben *ironisk* i januari 2010. Det blev flera inlägg om saker som hände, i och runt laget. Olyckliga händelser, förvånande uttalanden... ja enligt mig. Flera av inläggen gav besöksrekord (visar på engagemang) mycket tack vare att Kimmo och ett gäng andra länkade. Reaktioner kom... både att/när jag tog AIK i försvar och att jag var orättvis/hårdare än mot andra lag/klubbar. Inga konstigheter. Fjolårets avstängningar... nytt besöksrekord och massor av reaktioner. Några enskilda händelser...
"Det är väl ingen hemlighet att Ingrid inte tål AIK och allt vad det nu innebär" kan man numera läsa på nätet. Det är lugnt.. även läsare måste få vara subjektiva. (Subjektiv= term för en personligt färgad, eventuellt osaklig bild, Subjektiv är motsatsen till objektiv). 

För mig är AIK en innebandyklubb/innebandylag, inte en person... och jag kommer att fortsätta skriva om laget/klubben de dagar jag får lust. Det är svårt att låta bli... även om jag är en ofrivillig "vänder allt emot AIK". Gör skillnad på lag och lag. AIK-innebandy är starka, har stort inflytande, tar plats... det kan omöjligt vara omedvetet. Det förtjänar uppmärksamhet...i min blogg, fast det inte är AIK.

Ja nu vet alla... så skönt att tala ut!


Dagens innebandy: 1-1 står det i matcher i elitseriens kvartsfinaler. Grattis Dalen, Endre och Falun.
-Glömde säga grattis till Kim Nilsson som tog hem poäng och skytteligan. Tänk att ha en sådan spelare i sitt lag. Umeå nästa? Nähä, och inte Djurling heller... vilken skillnad han hade gjort. Lycka till i Schweiz Djurling.  
-Storvreta och Täby har haft svårt att komma överens om matchdatum... synd. Jag som var så övertygad att de INTE skulle mötas i kvartsfinalen att jag slängde ur mig... Om det händer skall jag erbjuda mig att sjunga nationalsången i Fyrishov. Men eftersom de inte bestämt datum går det bort. Synd för publiken.
-Har inte heller uppmärksammat Urban Karlsson här på bloggen, Urban blev 40 år i veckan. Grattis! Och grattis till skalpen i Gammliahallen idag.

Från en innebandyblogg nära dig: Nu börjar det roliga... play off. Ha en bra måndag!

Uppdaterar 17.40, måndag. KOM IHÅG Djurgåden vs Rönnby i TV4-sport 19.05.
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

...live med Packalén, just nu

2011-03-13 @ 12:43:46
13.00 börjar kvartsfinal två mellan Mora och Endre, den går att följa på webben via radio och P4 Gotland. I studion finns Mika Packalén. Gissar att en och annan Mora-it kommer att surfa in dit. Synd att radio-matchen inte marknadsförs varken på Endres eller Moras hemsida.IKSU vs Dalen som i match två stavas Dalen vs IKSU 17.00 går att följa på vk.se och på VF (folkblandet.nu.)

Falun tar emot Pixbo kl 16. Förra kvartsfinalmatchen bjöd Lina Engstrand, Pixbo på liveuppdatering på Everysport. Jag har fått löfte från P4 Dalarna att man kommer att rapportera, inte sända matchen som helhet men dock rapporter. P4 Dalarna, lokal sport.

Djurgården Rönnby spelas imorgon och visas i TV4-sport, tiden är 19.05. Sätt på TV:n då.

Kan man följa matcherna i damernas kvart på/i något mer forum? Tipsa mig gärna (E-post finns överst i bloggen)... 

 Missa inte gårdagens gästblogg här från matchen mellan Caperiotäby och City. Eller mitt eget inlägg om spännande namn till posten som förbundskapten. Jag tänker utanför boxen i det inlägget...
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Det kunde slutat hur som helst, Caperios gästblogg

2011-03-12 @ 21:01:46
Som jag lovade kommer nu här Caperiotäbys Cecilia (länk i förra inlägget) med ett gästspel i ord och bild från säsongens sista seriematch i Tibblehallen. Motståndarna stavas Umeå City... Jag har lagt in hennes bilder själv, inte så snyggt som hos henne... Cecilias blogg är intressant för att det finns kärlek där, till laget och sporten. Bra koll på det som händer på banan. Här kommer det:


BLOGG. Hej hej! Ska för första gångnen gästblogga, ska bli hur kul som helst och jag hoppas att ni tycker detsamma!

Vilken jämn match det var idag! Det kunde slutat hur som helst. dock gick vinsten till City! I början inledde båda lagen på topp. Båda lagen verkade taggade trots att båda lagen inte hade något "speciellt" att kämpa för förutom en seger! 4.13 gör Sundstedt 1-0 med en fin framspelning av Hagberg. Båda lagen fortsätter piggt och det blir chanser åt båda hållen. Hyvärinen prickar stolpen i 9 matchminuten. 9.27 kvitterar City genom Jonsson som smög in den bakom Ramsin.

Fortsatt spel med chanser men inga fler mål, välförtjänta 1-1 efter första perioden. Andra perioden var Sundbom het på gröten och knackade in bollen i City målet efter endast nio sekunder! Snyggt! Caperiotäby kändes piggare för några minuter, Umeå hade en ribbträff men det kändes ändå bra. Edlund spädde på glädjen genom att göra 3-1 . Sen... City gör 3-2 5.14. City kom in mer och mer i matchen.

Ca tio in räddar Ramsin bollen på mållinjen men 13.36 gör Lindberg 3-3 som tar bollbanan ribba,stolpe, in! Och kort där efter gör City yttligare ett mål och tar ledningen för fösta gången i matchen!

Nu inträffar ett Hawaii-inferno. Fram och tillbaka! Hawaiit får tillslut ett stop då City får en U2. Caperiotäby spelade ett väldigt snabbt och passningssäkert PP och gör 4-4, och det var Ackevi som smällde in den! Caperiotäby inledder även denna period med ett mål, 5-4 tre minuter in av Sundstedt!

Norrman får väl en förtjänt U2:a. City krigar på bra och Hedluind lägger in den pricis ovanför huvudet på Ramsin. Kvitterat igen. En minut senare meddelade Mikulski att han var tillbaka på banan genom att göra 6-5 med ett skott välplacerat utifrån!

City gör 7.36 ett välförtjänt 6-6 mål. Caperiotäby spelarna hade haft lim under skorna. 10 minuter in gör Sundstedt sitt andra mål i matchen då bollen hoppar lite turligt in i mål. Men som sagt, det var ju hela tio minuter kvar av matchen. Mycket kan hända.

Caperiotäby lyckades inte hålla undan, svårt med lim under skorna. City kvitterar igen. 7-7 och fem minuter kvar! 7-8, en minut kvar! Jäderlund ger sig ju inte så lätt, tar TimeOut. Slänger in Sundbom, Edlund, Hagberg, Ackevi och Sundstedt, och satsar på att plocka Ramsin och slänga in den sjätte gubben som denna kväll var Hyvärinen! Underbara namn på banan med andra ord. Men slarv och City-spelaren Reinholt suger upp bollen och lägger den i tom kasse.

Poängbäst idag i City, Nilsson(1+2) och Jonsson(3+0) med 3p. Bäst i Caperiotäby, utan tvekan Sundstedt med hela 3+3!!! I Caperiotäby var Hyvärinen kapten som nu är tillbaka efter ett par matchers frånvaro. Han så mycket spelsugen ut! Tre Caperiotäbyspelare i topp-tio i poängligan! 10, 66 och 27! City hade säker minst fem ram-träffar idag!

Överlag var det här en jämn match måste jag säga, kändes inte som att något lag riktigt hade greppet om matchen, vilket iochförsig är roligt för själva matchen! Då är alltså sista omgången spelad i serien, Umeå slutade på en 11:e plats och Caperiotäby 5:e.

Och nu börjar slutspelet. Det var flera personer som satt kvar i Tibblehallen för att få reda på vilket lag som skulle få möta Caperio och det blir allstå Storvreta. Är inte sådär jätteglad över det, känns lite creepy, jobbigt, ångest!

Men det bra med det är ju att man kan åka och titta på borta matchena också! Första slutspels matchen för Caperiotäby spelas på onsdag(?) i Fyrishov... Nästa hemmamatch spelas på fredag!

Här kommer lite bilder från dagensmatch! Tackar så mycket Ingrid för att jag får skriva hos dig, hoppas att inte ångrar dig! /Cecilia

Jag säger tack till Cecilia som hade lovat att skriva något efter matchen mellan Täby och Dalen men så strulade jag till det. Vad trevligt att få publicera ett helt normalt blogginlägg:)... inte en massa om organisation och annat. Jag vill också passa på att önska Cecilia och hennes Caperiotäby lycka till i kvartsfinalserien mot Storvreta. En repris på fjolårets SM-final redan i kvarten...

Om kvartsfinalerna i övrigt säger jag... huga sä spännande hä kunn bli.

Och nej... jag följer inte sjungprogram på TV.

Detta var dagens andra inlägg i innebandybloggen... det andra kan du läsa HÄR.
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Spännande namn och playbookspelare. Inga skrällar...

2011-03-12 @ 11:54:00
Det finns flera personer som skulle vara spännande att följa som förbundskapten i någon av Sveriges båda landslag. En av dem presenteras nedan:  

-Är en bra coach och en tydlig ledare och taktiker
-Kan hantera media och skapa intresse runt sporten.
-Har tagit flera ädla internationella medaljer
-Vet hur man vinner svåra matcher även om det andra laget har bättre spelare. 
-Lägger ner 100% i det han gör.
-Får människor att växa.
-Har steg 4 utbildning
-Har många års erfarenhet av att administrera idrott på olika sätt.
-Har pondus.
-Har en förmåga att lyssna
-Står för en spelidé men vet att man måste skola in sina spelare. 
-Spelar de hetaste spelarna även om det blir obekvämt. 
-Har två junior SM-guld som ledare.
-Tre SM-guld som ledare och ett SM-silver.
-Är hjärnan bakom totalinnebandy.

På beskrivningen ovan så kan ingen säga annat än... ett bra namn, spännande tanke. Vem tänker jag på?Ja, nu är jag utanför boxen i tanken. Återkommer... 

Magnus Nilsson sa efter att man meddelat att Kent Göransson får lämna:
"Vi har reviderat vår kravprofil på vad vi behöver för ledarskap. Vi vill ha en förbundskapten som kan vara drivande att förändra spelet och samtidigt vara en ambassadör för sporten"

Nilsson menar nog Magnus Jäderlund. (inte de?) Han är väl den som bevisat mest av alla då det gäller att förändra spelet (på mer än ett sätt), vända upp och ner på allt. Hans namn har nämnts i många år, minns en krönika av Mika Packalén direkt efter VM-silvret 08. Var det Jäderlund 130-sidiga play book han längtade efter? Varför skriver Bult "är nyfiken på Jäderlund". Hur kommer det sig att Magnus Augustsson (Hall of fame) vill se Täbys tränare i landslaget? Delvis är det nog ett betyg på hur experter har uppfattat coachningen i herrarnas landslag. Jag vet inte om det Magnus Svensson sa i hn när Göranssons fått sparken "hade räckt med att byta ut en ledare" står för detta.

Hur som helst. Det vore spännande att se Magnus Jäderlund i rollen som förbundskapten. Undrar vad Gunnarzons "jag vet inte hur organiserad Jäderlund är" (i innebandymagazinet) står för. Vad var frågan liksom? Nåja, överallt och under flera år har Jäderlunds varit det hetaste namnet i landslagsammanhang och då handlade det om ledarskap, och förmåga att agera. Och det finns ingen som tvekar på den, eller? Som förbundskapten skulle Jäderlund få helt andra förutsättningar än i Täby, ja... tanken är spännande. Det skulle krävas samma mod (upphöjt till sjuttio) av förbundet som när man tog in Jan-Erik Vaara.   

Kravprofilen... just ja, skulle ju återkomma med den.  Inser att jag just satt ihop ett slagkraftigt team... Curt Söderström och Magnus Jäderlund. Fast... de har aldrig träffats vad jag vet, synd... de hade nog haft stort utbyte av varandra. Man måste få jobba med personer man tror på fullt ut... som  Vaara och Murt "Vi har samma syn på innebandy". Nu skall man tydligen ha Magnus Nilssons nya syn på innebandy för att bli förbundskapten. Och jag tror vi är riktigt farligt ute... En landstingsdirektör skall aldrig gå in och visa kirurgen hur man skall hålla kniven.

Damlandslaget har organiserat om sig, skrotat scoutingansvarig och matchcoach. Äntligen! (Två assisterande tränare nu) Härligt att de inte tvingas anpassa sig efter en modell som passar herrlandslaget den här gången. Det där med matchcoachaffären var det ingen guldvarning på.

Elitseriens slutspel är igång, inga skrällar i första matchen. Mora har sagt att man gärna möter Falun i semin... för deras skull var det trist att Falun inte lyckades knipa bortamatchen. Nåja, fyra matcher är kvar. Bäst av fem... det bästa som hänt damelit! Och IKSU, grattis till fullsatt, det har verkligen hänt saker även utanför banan. 

Elin Magnusson och Stina Näktergal tillbaka i ÖIB inför kval. Varför väntande man så länge??? Vilket tillskott alltså. Jönköping erbjuder sig att hjälpa ÖIB ekonomiskt mot en hemmamatch. Alltså, Jönköping såg sin chans att spara pengar. Har JIK överhuvudtaget råd att gå upp med både (eller något av) dam och herrlaget. Jag hoppas förbundet har koll...
 
Idag spelas sista matchen i SSL, med bland annat TV-match 14.00 Warberg vs Storvreta. Men dagen till ära möter Umeå City också Täby på bortaplan. Och min innebandyblogg kommer att föräras ett inlägg av Caperiocecilia. Innebandybloggaren som älskar Caperiotäby (någon skall ju göra det också *ler*). Fina bilder blir det...
En sak som gör Täby så charmiga är att de inte dödar det kreativa och individen. Det såg vi i VM-finalen att sådana/sådant behövs. Men vad gör man med de spelare som sticker ut i SSL-lagen? Man värvar dem och gör om dem till... playbookspelare (dödar dem på bänken först). Sedan säger vi att det inte finns någon Hellgård och Jihde. Är det så konstigt egentligen? Nåja... jag kan ju inget om innebandy. En produkt av Sverige... Hyvärinen var en av nycklarna till Finlands guld.

/Ingrid


Fler inlägg i ämnet förbundskapten: (innebandybloggen, vecka 9, och 10)
Kopiera sagan... damernasguldsaga, då tänkte man utanför boxen.    
Om modellen förbundet jobbar efter, har den begränsat eller optimerat i jakten på Sveriges sjunde guld? "Det begränsade landslaget".
... förbundet meddelar att besked om ny FK dröjer. Inlägget är en liten uppfräschning i hur ledningen presenterat sina beslut och analyser sedan 2007. Har vi råd att jobba så inom svensk innebandy? Kan vi verkligen veta att analyserna är rätt... den här gången?
Finns det en risk att vi kopierar fotbollens flopp: "Svenska modellen

©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Nu mörkas det friskt... Samt förbundskapten igen

2011-03-10 @ 15:30:29
City vs Warberg igår... Det var periodvis en helt ok match med tanke på förutsättningarna Och ibland lika upphetsande som matchens betydelse för tabelläget. Så här dagen efter när jag läser tidningar konstaterar jag att innebandy ibland är förvirrande. Magnus Svenssons betyg "ett rejält träningspass". Men Patrik Eklund, Umeå Citys tränare är djupt besviken på sina spelare.
"Tråkigt att vi har så många spelare i dag som inte tar ansvar och gör sitt jobb" (folkbladet.nu). Matchen beskrivs av media som pinsam och allt möjligt. Och Lingon i VK om första perioden: "Det kommer publik och betalar för att se oss. Och så går vi inte ens in för att vinna närkamper".

Ja ja... för säkerhetskull håller jag inte med någon av dem:). Mina efterlängtade (?) ord om matchen: Bortalagets första period var imponerande. Citys uppryckning i andra ett plus i kanten (coachinsats). City visade upp två PP som var de bästa jag sett av dem i år, bra där. Dessutom ska man vara nöjda med ett par av sina boxplay. Warberg såg i och för sig ut att testa lite nya PP-varianter... mindre lyckade (samtidigt som City gjorde det bra i BP). Undrar om WIC ville förvirra Dalenspelare som satt på läktaren och spionerade (?) inför en eventuell semi. Man vet inte vem som mörkar vad längre... Vi närmar oss playoff. (Ok, erkänner. Warberg var sjukt bra)

Igår... log lite när jag läste på innebandymagazinet att Stefan Smedberg sagt "Vi väljer inte Caperiotäby". Undrar om Smedberg läser Hedas blogg och hans fina beskrivning av Täbys uppladdning med mera. Nä, så stort inflytande kan väl ändå inte bloggare ha. ... Hedas analys av Caperios form med slutsats: "Dock räknar jag bort dom från SM-finalaspiranterna. Hyvärinen i praktslag – då får nog mitt tips börja darra rejält"! (Heda)

Vilka vill Warberg helst möta i kvarten? Ja, de kan de ju tyvärr inte välja sin favoritmotståndare AIK:). Pixbo skulle kanske ge bästa matcherna inför semin. Falun går bort (lite ironisk)... Linköping eller Pixbo? "Vi väljer inte Caperiotäby" kanske bara var ett villospår... Heda får fortsätta att svettas:).

Har läst intervjuerna med Kent Göransson på innebandysajten, intressant läsning. Jag är lika imponerad nu som alltid att Kent trots ledande frågor har en förmåga att vara diplomat. Oklanderlig och lojal! En självklar uppföljande artikel skulle väl vara att ställa frågor till ledningen i SIBF. Ge dem chansen att förklara...  
Magnus Nilsson sa till Expressen den 26 februari: "Vi vill forma ett attraktivt och vinnande spel. För att få full effekt i det arbetet har vi kommit fram till att vi behöver en ny ledning". Min kommentar: Vem skall ta över efter Magnus Nilsson? Nä, skojar...

Janne Vaara öppnar för att leda två landslag? (Som man frågar får man svar skall man komma ihåg) Han säger i alla fall säger att ett heltidsuppdrag lockar men att det bara är teoretiskt möjligt. (skrev om det i inlägget "det begränsade landslaget") Värmlands Folkblad  skriver att förbundet nu utvärderar och analyserar, sedan skall en kravprofil tas fram.
"Det är nog inte helt enkelt för dem att få ihop det. De söker nog ett antal olika lösningar och sen om det blir en konkret förfrågan till mig eller någon annan får vi se. Det är nog många på tapeten nu". (Vaara)

... en kravprofil låter rimligt, nu har man gått ut med vem som inte passar. Utan att presentera en ny person. Det är alltid fel väg att gå. Söka fel och inte lösningar. Janne Vaara sa själv i veckan till innebandymagazinet "Det finns mycket bra folk där ute, men det är klart att det krävs en erfaren coach för att ta över. Mer vill jag inte kommentera det".

Bra folk säger Vaara... ja, alldeles säkert finns det ett par passande. En landslagsledning är väl alltid ett team och det teamet bör innehåller en bra coach. Om sedan förbundskaptenen måste vara en coach-typ är inte säkert. Jo, det är det nog. Men det gäller att sätta ihop ett bra team. Återkommer i ämnet... samt om det där med kravprofil.  

Har funderat. Kanske vore Nykky rätt. Petteri Nykky är väl en av dem som fortfarande menar att den svenska ligan är den bästa i världen. Någon sa att det vore pinsamt att vända sig till ett annat land. Ja, det kanske är så. Men vi kanske skulle ta in honom som konsult. Tror att svensk innebandy skulle må väldigt bra av att höra hur man internationellt ser på SSL. Finska guldcoachen har kanske en annan bild av vad som avgjort till Finlands fördel. Ett bra uppslag till en artikel? Någon?

Har sportlov nu men har fram till idag inte känt mig ledig. Frisk luft... Dagen till ära vaknade jag 05.30... Semester? Barnen kommer hem från Åre i helgen efter en vecka i backen. Jag längtar... Innan dess skall jag nog ta mig en tur till jordens vackraste plats... Elda i spisen, titta på utsikten och njuta. 

...låtsaskompis Mohlin. En egen Mållgan? *ler*

/Innebandybloggen since 05/06.
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Utanför boxen, då tog man guld och bra Jäderlund

2011-03-07 @ 22:27:14
Expressen skriver att Vaara är huvudkandidat till jobbet som förbundskapten... okey, som jag skrivit tidigare... Ja, Vaara har tagit damlandslaget till en ny nivå. Och gjort succé.

KAN MAN TÄNKA SÅ HÄR:
Men om man nu skall kopiera framgångssagan från damsidan så stavas den väl. NYTT, FRÄSCHT. Man bröt mönstret. Då daminnebandyn hade "kris". Den som fick förtroendet hade inte varit inblandade i alla möjliga förbundsjobb. Man vågade gå utanför... och valde en person som i sin tur tänkte utanför boxen.

Jag vet inte hur kravprofilen såg ut... Janne tränade väl Karlstads damlag... som väl inte levererade någon (attraktiv och offensiv) innebandy på den tiden (heller). Inte var han insyltad i någon U19 eller herrlandslag. Inte var det hans meriter som tränare som avgjorde. Han var utsedd till ny kapten innan VM i Singapore. Ett VM där Vaara satt på läktaren och lärde sig. (Han lärde sig nog en del om vad han inte skulle göra också). 

Gav förbudet Vaara direktiv om vilken spelidé som skall gälla? eller var det så här: I det nya jobbet skulle Janne få välja spelare helt fritt bland Sveriges bästa. Utifrån det skapade han sitt spel...

Men Vaara blev en frisk fläkt. Finns det inget sådan person inom herrinnebandyn? Någon man tror på? Och som kan få herrinnebandyn att tro på sin egen produkt igen. Eller var den personen Ulf? Och eftersom han gått till damlandslaget (efter sju år i herrlandslaget och två år i damernas U19) står herrinnebandyn helt utan kandidat?  "Inget guld utan Ulf" har det sagts på herrsidan (även från ledningen). (uppdaterad)   

Herrinnebandy har gått från att vara världsledande till att vår huvudkandidat till landslaget skall komma från daminnebandyn... Är det inte ett dåligt betyg? Och det kan jag skriva därför att jag är kvinna (och för att daminnebandyn ligger mig varmt om hjärtat). Janne Vaara har tagit daminnebandyn till en ny nivå, han skulle kanske kunna göra det med herrarna också. Men nog borde de hetaste kandidaterna vara någon som finns eller funnits som ledare på herrsidan. 

Allvarligt... att männen i kostym (de som inte värnar daminnebandyn?) säger Vaara det är en sak men SSL-tränarna... De som verkligen har kunskap om ledare och coacher i serien. Vilket betyg ger man sina kollegor? 
Magnus Jäderlund verkar i alla fall tro på sina kollegor då han säger: 
"Jag ser en duo framför mig. Mikael Gunnarzon är ett bra namn. Han har stor respekt med sig och ett bra namn. Han har erfarenhet både som spelare och ledare och har vinnarskalle som vet vad som krävs för att vinna. Magnus Augustsson är också ett namn som känns bra även om han inte varit aktivt de senaste åren". (innebandymagazinet)

Det är bra att det finns folk som fortfarande tror på herrinnebandyn. Jag hoppas att det är fler som tänker som Täbys tränare. Hur ser kravprofilen ut? Någon som kan tänka utanför boxen. Någon som får uppdraget för att man är en bra coach/ledare. Som med världens bästa spelare kan ta hem ett VM-guld.

Jag är helt övertygad om att det finns mer än en person... och för det säger jag inte att Janne Vaara inte skulle vara rätt person. Istället för att än en gång lägga fokus på en enskild person (ännu en gång), fundera på vilken typ av person man söker. Vad den står för... (inte vilken innebandy man spelar)

"Problemet som finns i elitserien är att många är lite för ödmjuka, lite för snälla. Den här viljan att verkligen vilja trycka in bollen saknas ibland, man är inte radiostyrda mot mål, man är inte tillräckligt elaka. Det behövs fler som Sara Kristoffersson och Emelie Lindström som kör över någon för att få in bollen i mål. Man ska till målet, ingen annanstans. Snälla flickor kysser inga VM-bucklor" (Janne Vaara till U19-damerna)

Nä, och rädda förbundsmänniskor får kanske inte heller kyssa VM-bucklor...

"Jan-Erik Vaara. Så heter Svenska Innebandyförbundets huvudkandidat som ny förbundskapten" skriver Expressen. Är det Magnus Nilsson som sagt det  till expressen? Han har i alla fall motiverat med "han har utvecklat spelet bra där". Jag vet inte vad Magnus Nilsson kan om ledarskap eller innebandy, bara det jag läst och sett av jobbet med landslaget och det som hänt i Pixbo...

Men jag tror inte det går att kopiera någon annans saga genom att flytta över en person. Eller att det finns ett bud "du skall inga andra innebandygudar hava jämte..."

Jag har sett Pixbo vs Storvreta i TV. Jag säger bra... det får ni läsa en annan dag.

 tre tidigare inlägg om jobbet med att skapa ett vinnande koncept i herrlandslaget. (innebandybloggen, vecka 9)   
Om modellen förbundet jobbar efter, har den begränsat eller optimerat i jakten på Sveriges sjunde guld? "Det begränsade landslaget".
... förbundet meddelar att besked om ny FK dröjer. Inlägget är en liten uppfräschning i hur ledningen presenterat sina beslut och analyser sedan 2007. Har vi råd att jobba så inom svensk innebandy? Kan vi verkligen veta att analyserna är rätt... den här gången?
Finns det en risk att vi kopierar fotbollens flopp: "Svenska modellen
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Kochoas tankar, Endres trash talking och playoff

2011-03-07 @ 14:40:23
INNEBANDY. Umeåderby i kvarten... Varför kan jag inte låta lika entusiastisk som Conny när han sa det? Jag trodde och hoppades att IKSU skulle välja Falun. Men nu är det ju inte jag som har det slutgiltiga ordet i valen av motstånd:).

I Dalarna blir det minsann inget derby, KAIS Mora väljer Endre, inga konstigheter. Har en känsla av att Mora trivs på Gotland. Endre däremot har under alla år kammat hem en enda vinst i Unihoc Arena, och den i sudden. Håller tummarna att inga ledare blir avstängda i år. Endre kommer säkert att vinna den här kvartsfinalserien med 8-0 när det gäller slutspelshets (trash talking) men poängen kommer de att få slå sig blodiga för. Sköna Göran N, Endre skriver: 
"STORfavoriterna till SM-Guldet valde oss, KAIS/Mora. Då är det ju kört. Vi har inte en chans. Jag är såå besviken, varför, varför valde dom oss." o.s.v. Jag log när jag läste och skulle faktiskt sätta en slant på att han svor LITE  i smyg när han fick höra... Mora har valt Endre:). (Det märks att det är slutspel)

Storfavoriterna borde väl vara IKSU, de har haft guldtrupp som de senaste åren, (den allra bästa truppen hade man enligt många ifjol). Ja, storfavoriter.. om det nu inte vore för att de vann serien... Skall IKSU skriva historia? ... bli den FÖRSTA som BÅDE vinner serien och tar hem guldet. Man skulle i så fall också ta sitt första guld utan Curt Söderström, Curt som tränade laget i fyra år och tog tre guld och ett silver. På innebandy.se kunde man läsa för ett tag sedan:
"För några år sedan leddes IKSU av Curt Söderström och Peter Grubbström, det talades om totalinnebandy och att IKSU var bättre tränade än konkurrenterna. Sedan dess har IKSU även tappat ett par tongivande spelare"

Jag skulle vilja säga att man de senaste åren har haft  bättre trupp men ingen Curt. 08/09 blev man utslagna av Falun i semin, då hade man en guldtrupp enligt mig. Förra året tog man silver, och Rönnby guld.  Johan Kökeritz som förberett sitt lag på ett imponerande sätt. "Det talades om totalinnebandy"... det guld man tog 05/06 var ett bragdguld, då hade man tagit ett sitt första guld (04/05) men tappat många spelare. Det var då man lanserade ordet "totalinnebandy". Det året gjorde klubben/spelarna/teamet en bragd. Totalinnebandy-bragden. (Årets tränare hade inte införst på damsidan då) Skulle nog säga att Balrog och Falun var favoriter året efter (06/07). Då tog Rönnby guld efter straffar och IKSU blev SM-tvåa. Sedan blev ju Curt årets tränare 07/08 (priset på damsidan infördes året innan) efter tredje guldet och sista säsongen i IKSU... för långt och trogen tjänst:). Missuppfatta mig inte, men då vid tredje guldet hade man en bra trupp, var favoriter efter att ha byggt något bra. Oj, det blev en avstickare...

Rönnby vs Djurgården
.
Rönnbys... tuffa helg i norr kan i värsta fall ha kostat dem semin. Att möta Djurgården är ingen lek, jag skulle säga att Djurgården tar denna serie. Pixbo borde vara favoriter, men jag skulle säga... Även om Falun själva och alla andra säger att de inte har en lika bra trupp som ifjol... så säger jag. Falun har tappat världens bästa, men i övrigt... Koppen har hela tiden sagt att hans lag skall spela SM-final (i Globen, oops förlåt Koppen) men jag tror... att den här serien går till fem matcher. 

KVAL. Örjan Lindberg, tack vare honom har Ö-vik fortfarande en chans att stanna i högsta serien. Han har en trupp som i början av säsongen hade hamnat sist i division 1 norra om de spelat där. Jag skulle bli glad om Ö-vik höll sig kvar, av egoistiska skäl och med en snart 30-årig historia. Klarar Ö-vik kvalet skall jag åka göra en premiär tur hem till Örjan med sambo. Ta med ett gäng Tjeckiska "tior" och "tolvor" och inte åka hem förrän de är slut. 

Men daminnebandy är ju en typ av idrott (feltolkades direkt, jag lägger till en *ler*) ... och därför är det sorgligt att det skall vara lättare att hålla sig kvar i högsta serien än att kvala. Och ganska lätt att hålla sig kvar genom kval bara för att man är van att spela med fart... ifjol möttes tre lag två gånger... Man kan gå till/tillbaka elitserien på målskillnad. Man borde få spela om platserna i en riktig kvalserie. Nu är det lite av ett lotteri om ni frågar mig. Skall erkänna att jag många gånger hoppats att "somliga" skall åka ur. Många lag i ettan skulle slå ut elitseriens bottenlag om de fick chansen. Av dessa 36 lag går  "Lag 1 till Elitseriekval. 1:an och 2:an i kvalserien till Elitserien 2011/2012. 3:an och 4:an till division 1". (länk till innebandy.se, seriesystem

På herrsidan strävar man faktiskt efter att de bästa lagen skall spela i högsta serien. Serieutredningen kom med förslag som kunde ha gynnat det sportsliga i damelit (ettan och elitserien) men det röstades ned av bland annat ekonomiska skäl. Det får inte kosta, men det skall gynna det sportsliga. Omöjligt om ni frågar mig. Skrev en mängd artiklar på LE för att släppa fram olika åsikter, och blev förvånad över att ordet "elit" hade så dålig klang inom klubbar som sysslar med elitinnebandy. Ja, ja.. 

Igår hände det saker... Faluns herrar blev klara för slutspel, så även Caperiotäby (kan inte göra detta inlägg längre än det redan är). 

ANALYSGRUPPEN. Peter Kokocha som vunnit en massa guld fick inte fortsätta som förbundskapten (04). Nu sitter han i analysgruppen, jag skulle GÄRNA vilja höra vad han har att säga. Ring mig gärna Peter:). Och Landgren sitter med... och Kalte som tagit fram modellen som herrarna jobbar med. Synd att man inte får vara med, typ en analysgrupp av analysgruppen. Få lyssna i alla fall:).  

Men bra att det finns människor med intresse i daminnebandyn. Återkommer... redan idag "du skall inga andra innebandygudar hava"...
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Landslagsledningen avgår tillfälligt, in kommer bloggarna

2011-03-04 @ 19:42:38
Det är så tyst från ledningen i frågan om herrlandslaget. Därför... i tanken,vi byter ut hela landslagsledningen och ersätter den med innebandybloggare. Det är ju ändå vi/de som hörs, kan allt, för debatt och sjunger ut. Jag menar allvar (om att debatten förs av bloggarna). ... det viktiga i det här inlägget står längst ner. Vägen dit är författat med glimten i ögat vilket alltid medför risker. Känsliga läsare uppmanas att gå direkt till det som står under första linjen. 
***
Nu skall vi se om jag får ihop det i Blogg-landslagsledningen:
Förbundskapten blir Rune, han har med all säkerhet retat många med sin blogg. Och tänk vad bra för media... uttalanden "i syfte att göra innebandyn känd". 
Inte för att de går att jämställa med Mourinho klassiska:
"Snälla kalla mig inte arrogant, men jag är europeisk mästare och jag tycker att jag är The Special One".

Rune får också vara landslagschef. Med sin kompetens inom ledarskap, team, konflikthantering med mera. Här kryddar vi de omtalade "dubbla rollerna" med att man både är arbetsgivare och anställd. Varför ändra på ett vinnande koncept? Någon i landslagsledningen tituleras väl ibland överledare... med två roller kan man verkligen bära den titeln med stolthet. Rune är idag inte kopplad till något lag, så ingen behöver tjafsa om det.
 
Assisterande tränare blir GittanG
. Tror att de skulle passa Rune bra att ha en kvinna med skinn på näsan vid sin sida. Tiden är förbi då profiler inom innebandyn menar att daminnebandy är en annan sport, inga konstigheter alltså. GittanG har dessutom meriter som spelare, ett bra nätverk och förmåga att kommunicera vilket kan bli en tillgång och ge balans. 
 
Spelande matchcoach, har man testa det? Här finns alternativ som Bult... Han fick en fyra i betyg igår vilket inte är illa. Eller varför inte Peter Fischerström? Även om betygen sällan talar för Fischer kan ingen prata bort 100 landskamper. Med lite mediaträning skulle både Fischerström och Magnus Svensson kunna agera matchcoach. Svensson har tyvärr ingen blogg... De båda andra har meddelat att någon mer landskamp inte är aktuell. Den ena har sedan tagit tillbaka det, den andra har snart gjort fler comebacker än landskamper.
 
Nej, vi gör det lätt för oss och utser ingen matchcoach. Och slipper krönikor som Förbundets bluff i samband med "matchcoach affären". Aldrig mer behöver någon i förbundsledningen då meddela att "Men det är som sagt alltid klubblaget som prioriteras. Så är det i alla lägen". Aldrig någonsin skall en matchcoach och förbundskapten kunna tolkas ha olika intressen och uppfattningar i den media hetsjakten. Vi minns ju hur Brolle rasade ,"En kniv i ryggen". Sånt undviker vi gärna, vis av erfarenheten. (Dessutom har damlandslaget skrotat både scout och matchcoach. Att leda två landslag har man testat... )  

Magnus Anderberg som scoutingansvarig, (eller Kimmo) Inte för att FCH-bloggaren skriver så mycket om innebandy i sin blogg... men jag har inte så många att välja mellan. Och han är forward vi ska ju va offensiva... Man får inta vara med för att man bloggar, men man måste blogga för att vara med... Anderberg skrev när man sparkade Göransson: "Inget överraskande beslut, från förbundet, men tidpunkten känns lite märklig. Antingen säsongen ut eller också foten direkt efter VM, hade varit sundare alternativ". (MA)
Magnus tycker till om landslaget vilket tyder på engagemang. Han (eller Kimmo) får kartlägga motståndarna, coacha från läktaren och allt det där andra en scout gör.

... om Kimmo Eskelinen spelar i SSL nästa år men trots detta inte tar en plats i landslaget vill jag jag hålla en plats lite öppen. Rollen som naprapat är inte tillsatt, och Kimmo har bra tryck i sin klubba. Det kan bli tal om att byta plats på Anderberg och Kimmo. Vill Anderberg ha kvar jobbet som scout måste ha ta ut Kimmo i truppen.

Målet är att aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång begå tjänstefel och ta ut skandaltrupper. 

Nordström får en spökroll i blågult, han styr upp kontakten med domarna på internationell nivå så de anpassar sig efter de svenska behoven. Nordström har för övrigt nyss blivit farfar, men är fortfarande en aktiv domare... Per har varit bloggkollega längre än någon annan (utan uppehåll) och vi bloggare håller som bekant varandra om ryggen. Han är med!   

Hermine Dahlerus blir koordinator... vi kvoterar in ännu en kvinna. Hon får ett uppdrag inom herrlandslaget då hon inte finns med i truppen till damernas landslag... Detta trots att alla elitserietränare  aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång inte ser henne som ett av de största hoten i alla matcher, alltid. Minne är kulturbärare inom innebandyn och i uppdraget som koordinator fungerar man som en typ av lagledare. Hermine lämnar aldrig något åt slumpen på banan vilket hon får ta med sig i detta uppdrag.   

En bloggande materialförvaltare... Jag behövde inte fundera länge... "Matten" har dessutom en fru som bloggar, det måste ses som ett plus. Något som väcker respekt är då hon nyligen skrev ett inlägg och tog hans parti (efter att han blivit illa behandlad i Umeå)... Då  tog han henne i örat och bad högaktningsfullt att få föra sin egen talan. Raka puckar:). Blogglandslagsledningens materialare hyllades för sitt arbeta i en blogg av en landslagsmålvakt. Många bäckar små, en solklar materialare i landslaget.  

Och jag själv då? Jag har ju inte så många kompisar som kan nominera mig till någon post. "Om jag rekommenderar dig så rekommenderar du mig"... Men jag har bloggat längst och utan uppehåll och borde ha någon roll.

Nu finns det bloggare som inte fått någon roll. **Cecilia, Koppen, Limmet, lagledarn, Brolle, Jansson, Walle, Heda, Vickan, Jacke, Wagneryd, Bohlin för att nämna några jag läser ibland eller ofta. (det var ingen blogglista, sorry att jag GLÖMDE någon)

Och någon post kanske återstår att tillsätta. Alla får sitta med i analysgruppen under förutsättning att man lägger ner sin blogg (gäller alla oavsett uppdrag i landslaget).

Tänk så tyst det skulle bli. Nej, leve bloggarna.   
Det är som Limmet skrev: "Vad är en blogg? Vad är ord? Vad i helvete är skrift värd? Ett skrivet ord bör Du beakta, ta på allvar. Det väger tungt". (Mitt tillägg: på gott och ont).

Har klippt i hop följande mening från ett helt annat sammanhang, som ingen har sagt eller kommer att säga. I alla fall inte nu.  
"Därför är beskeden så tydliga . Vi ger aldrig innebandybloggare inflytande – aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång! ...Och det gäller också passivt inflytande!"

Innebandy-media vill inte alltid riskera att bli obekväma... kritiskt granska, objektivt undersöka, låter olika sidor komma till tals. Relationer värnas, inte konstigt... men vad händer med trovärdigheten?

En blogg får vara subjektiv och är ju en form av egotripp. Frågor som ställs, spekulationer, ryggdunkningar tas på allvar, på gott och ont... De som sa "bloggarna kommer att bli innebandyns död" hade helt fel. Den som läser det som skrivs på nätet ser att debatt pågår, även när det inte länkas. Och det finns exempel på när bloggare påverkat utvecklingen.   

Den som bloggar bäst om sin kandidat kanske trots allt kommer att ha inflytande. Eller de som har flest vänner (minst ovänner) i bloggsfären kanske kan vara den som förbundet tar ut innan landkampen i april. Det återstår att se. Det är i alla fall roligt och spännande. Men journalistik behövs också och kraftfulla krönikor, mer sånt tack.   

Citat ur en krönika på innebandynytt, sajten som var först ut med nyheter och krönikor på nätet. Här förklarar man syftet:
"I mina ögon så ligger mycket av innebandyns utveckling i den mediala utvecklingens händer. Nu har det skapats ett debattutrymme och informationsflöde via internet som innebandyn tidigare saknat. Innebandyns stora svaghet var länge de slutna korridorerna, den lilla ankdammen som styrs av en klick människor. Debatterna har förr koncentrerats till ett fåtal träffar och ett fåtal tyckare.
Idag kan Folket göra sin röst hörd. Idag kan förbund ifrågasättas, klubbar granskas och spelare kan ställas mot väggen. Nyheter är vinklade på olika sätt, det krävs en mångfald av bevakningen - för konkurrens höjer kvaliteten och trovärdigheten" (slut citat).

Den här innebandybloggen är på väg mot sitt sjätte slutspel, galet men kul. Firar detta med att skriva det längsta inlägget någonsin. Tack och förlåt!
Till alla er som med stort hjärta jobbar för att utveckla innebandyn, på banan, i båset eller utanför. Jag hejar på.

/Ingrid  


... fyra inlägg om landslagsledningen och deras arbete den här veckan. De övriga tre är seriösa, rakt igenom:  
Om modellen förbundet jobbar efter, har den begränsat eller optimerat i jakten på Sveriges sjunde guld? "Det begränsade landslaget".
... förbundet meddelar att besked om ny FK dröjer. Inlägget är en liten uppfräschning i hur ledningen presenterat sina beslut och analyser sedan 2007. Har vi råd att jobba så inom svensk innebandy? Kan vi verkligen veta att analyserna är rätt... den här gången?
Finns det en risk att vi kopierar fotbollens flopp: "Svenska modellen
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Det defensiva landslaget och självmål

2011-03-02 @ 23:56:50
Sällan har ett inlägg bidragit till så många telefonsamtal och meddelanden av olika slag... "det begränsade landslaget". Jag säger TACK men önskar att det gick att föra en vettig diskussion här på bloggen. Men välkomna med feedback på det sätt som passar er.

Tangerat besöksrekord...

Det bästa jag läst på länge är ord i Hermine Dahlerus innebandyblogg:
"Fler och fler röster börjar tala om Vaara i herrlandslaget. Speciellt i den så kallade innebandybloggvärlden. Hans nuvarande viktiga uppdrag verkar det inte ens vara någon som reflekterar över. Att byta förbundskapten åtta månader innan VM eller låta den nuvarande förbundskaptenen dubbla i två lag under den kanske viktigaste perioden av sitt uppdrag kan väl inte allvarligt vara ett alternativ? För svensk herrinnebandy javisst, men för svensk daminnebandy ett större självmål än någonsin". (Signerat Minne) 

Just det... men vi har sett det förut. Damlandslaget har väl inte i fokus för en egen utredning någon enda gång vad jag kan minnas. ... någon sa idag: Är Janne ens ledig? Nä... han är ju inte det. Men det är kris i herrinnebandyn... då nämns Vaara (av bloggare och kanske media)

Att leda två landslag (som jag spekulerade om) har man testat, Hallstensson och Landgren (text uppdaterad och ändrad).

Igår kunde vi läsa: "Vad Innebandymagazinet erfar är det bara dagar kvar tills det blir officiellt vilka som får förtroendet att leda Sveriges herrlandslag över VM 2012 och antagligen i hemma-VM 2014". (text uppdaterad) Idag får vi veta av innebandymagazinet att något besked om vem som blir nästa förbundskapten dröjer. "Vi kommer att fortsätta titta på kraftsamlingens struktur bland annat".

Vad synd, det är ju snart landskamp. Stackars Conny Svensson som nog åker runt och scoutar spelare till landskampen i april... Han vet att man skall spela offensiv och attraktiv innebandy, men inte vem som skall leda laget, eller coacha. Inte heller den 16:e kommer ett besked berättar Magnus Nilsson. Man skall först titta över strukturen... VM spelades i december. Har vi verkligen råd att jobba så här inom svensk innebandy? Alla landskamper är viktiga, och alla landslag.  

Alltså det låter faktiskt som efter team Hallstensson/Göranssons VM 2009. När Göransson hade fått förlängt men man funderade på hur vem som skulle bli hans kollega. Jag tar mig friheten att citera hela artikeln från innebandymagazinet.se, januari 2009. Citat:    
Magnus Nilsson förklarar varför förbundet valt att förlänga med Kent Göransson till 30 april 2011:
- Vi känner att Kent tillfört oerhört mycket kring herrlandslaget. Det finns inte någon anledning att inte förlänga med oss. Han har vårt fulla stöd. Det är oerhört många delar som han gjort bra. Hur han strukturerat arbetet, hur han haft dialog med klubbarna och hur han jobbat internt med att leda gruppen.

Att det ”bara” blev VM-silver, har ni tagit någon hänsyn till det?
- Vi har inte gjort en separat utvärdering runt VM-turneringen ännu. Vad som fungerade bra och vad vi måste förbättra sportsligt och vad svensk innebandy behöver förbättra för att vara bäst 2010.

När ska övriga landslagsledningen vara klar?
- Vi måste ha en landslagsledning, även om den inte behöver vara komplett, som kan ta ut ett bra landslag till Finnkampen. Ulf Hallstensson är med i den process vi går igenom nu, det är inte klart hur det blir med honom. Vi ska titta på hur vi optimerar en bra organisation kring landslaget. (slut citat)

Då (2009) hade man beslutat vem som skulle leda laget men inte utvärderat det sportsliga (trots förlust i VM-finalen). Nu har man utvärderat det sportsliga, avslutat med förbundskaptenen, bestämt hur man skall vinna guld men inte vem som skall göra det. För mig låter det snurrigt, men så kan jag ju inget om innebandy.

Man kan nästan tro att Göransson enligt Magnus Nilsson & CO gjorde ett så dåligt jobb... att det är bättre att inte ha någon kapten alls????? Nä, nu var jag ironisk.

Blev det ett optimal organisation? (Är det det man skall utvärdera nu) Det kan jag inte svara på, bara att vi inte var bäst sportsligt 2010. Och att Nilsson nu är på det klara med hur vi skall ta nästa guld. Och SSL-lagen kraftsamlar...  

Så här sa Nilsson i samband med att man gick ut med att Göransson inte fick förlängt kontrakt:
"När vi presenterar den nya landslagsorganisationen kommer vi även att berätta om våra mål med landslaget. Det vi redan vet är att vi inte ska spela defensivt för att vinna ett VM-guld".

Okey... måste vi inte ställa oss frågan... Vet vi att man gjort rätt analys den här gången?
och....har ett svenskt landslag någonsin spelat defensivt? Visst slog man målrekord i senaste VM? Var det den svenska offensiven som var för dålig eller den defensiva???

Inser att jag håller på att bli expert på att ställa frågor som jag inte kan något om:).

Idag slog Falun Dalen... man talar om att Dalen darrar men inget om att Falun faktiskt tog chansen. Grattis Falun!
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Det begränsade landslaget...

2011-03-01 @ 22:07:40
Inledningsvis vill jag leka med tanken att fråga Mika Kohonen, Rickie Hyvärinen och Petteri Nykky vad de tänker... Tycker de att vi lägger oss platt eller har ett offensivt tänk i hur vi resonerar om "krisen". Nåja... nu lär ju inte Nykky ringa och vilja figurera här i bloggen. Men tänk om... Jag borde kanske ha passat på att fråga Kohonen när han var i Umeå i helgen. Att jag inte tänkte på det...:)

Nytt ämne:
För en månad sedan skrev jag att det inte skulle förvåna mig om Janne Vaara blir förbundskapten för båda landslagen. Vilket skämt, var en kommenar från en läsare. Jo, när jag skrev det var det lite på skämt... men inte enbart. (Uppdaterar, Vaara var faktiskt ett av namnen Innebandymagazinet hade på sin lista 2007 då Hallstensson klev av)

Herrarna behöver en coach vilket man skulle få i Janne. En ledare/coach/kapten som även under sin tid som spelare stått i viktiga matcher. 

Vaara har allt det folk vill ha om jag tittar på "önskelistor" av olika slag. Varför inte Vaara och Bult? Värmländskt så det förslår:). Och när det gäller det offensiva spelet... Vaara välkomnade IKSU:s lansering av sin strävan mot "totalinnebandy" även om han inte använde de ordet. 

Janne tog som bekant över efter det som kallats VM-fiasko i Singapore. Att ge honom ett nytt uppdrag inom förbundet skulle inte vara otypiskt då rokader och titelbyten förkommit... tydligast 2006/2007 då dam och herrlaget införde matchcoach. U19 körde vidare med en kapten och en assisterande... Mycket märkligt att man inte höll en röd tråd...

Ur årsberättelsen det året:
"Säsongen 2007/08 började med att Ulf Hallstensson sa upp sig som förbundskapten under våren, för att lite senare återkomma i landslagsledningen i rollen som matchcoach. Från och med denna säsong så förändrades ledarrollerna i det svenska herr- och damlandslaget". (innebandy.se, årsberättelse)

Först kom följande besked 11 maj, 2007.
"När vi hamnade i situationen att Ulf Hallstensson inte kunde fortsätta som förbundskapten började vi resonera om en ny modell för herrlandslaget. Den modell som vi har valt att arbeta utefter bygger på en dialog som funnits mellan Elit- och Landslagskommittén och Kent Göransson". (pressmeddelande från innebandyförbundet) och här länk till innebandymagazinet.

Sedan i juli blev det klart att även damerna skulle arbeta efter det nya konceptet: (Visst var det så?)  
"Laget kommer att ledas av en förbundskapten som har det övergripande ansvaret för verksamheten. Fortsättningsvis kommer man alltså även att använda sig av en landslagscoach i samband med landslagets samlingar. Landslagscoachen kommer att vara ansvarig för matchcoachningen. Därtill ingår en scoutansvarig i ledarstaben. Denna person kommer att vara ett bollplank till förbundskaptenen vid observationer och laguttagningar. Dessutom innebär sysslan att man scoutar motståndare och att man ska kunna agera läktarcoach under matcherna" (Pressmeddelande 10 juli från innebandyförbundet)  

Gjorde man verkligen en korrekt analys den gången? Vad sa innebandyexperterna på det där mötet om kraftsamlingen för svensk innebandy? Har vi en bra modell?    

De senaste kamperna (innan Finnkampen) har damerna inte haft någon "matchcoach", Bonnedahl och Vaara har skött detta själva. Lite förvånande... Det finns säkert en förklaring, men jag undrar om han verkligen var så nöjd med ordningen som togs fram 2007.  

Kommentar 2009 av Janne om att Martin Olofsson aviserat att sluta som matchcoach efter att teamet byggt upp ett vinnande koncept..."Som landslagsorganisationen ser ut idag så ska matchcoachen vara klubblagstränare för att ha coachandet färskt. Man ska alltid reflektera över om organisationen ska se ut på sättet det gör. Jag vet inte om sista ordet är sagt där".

Reglerna viktigare än... laget? Begränsande... föder ingen kreativitet och knappast kreativ innebandy.

Nu verkar det som man har gjort om reglerna, i alla fall på damsidan. Det markerades när pressmeddelandet gick ut. Ulf blir assisterande tränare.  Här i min blogg uppstod en viss förvirring, jag var helt inställd på att landslaget förväntades ha en matchcoach... Till och med hos Hallstenssons andra arbetsgivare, AIK. Länk till artikel med ingress: "AIK välkomnar Ulf Hallstenssons beslut att flytta över från herr- till damlandslaget, för att fungera som matchcoach för damerna i samband med VM 2011".

Jag tror inte många hann med på att assisterande tränare plötsligt användes igen på seniornivå, men beslutet är inte fattat på det omtalade mötet. Pressmeddelandet gick ju ut innan det hunnit hållas.

Det kanske är dags att skrota modellen man tog fram 2007, det begränsade landslaget? Kanske är det inte innebandyn i Sverige det är fel på utan modellen landslaget tvingas jobba efter... eller kanske både och.  Och kanske har Bult rätt när undrar om de som "dricker champagne på VM" verkligen har tillräckligt med kunskap för att kunna göra en korrekt analys.   

Om man läser det Mathias Bult Larssons skrev igår i sin blogg verkar han allt lite kritisk till coachningen i VM också. Och han var ju där...
"Min åsikt är också att vi hade för få skyttar i VM-finalen. När finnarna fick agera ryggsäckar utan åtgärd så skulle vi inte fortsatt att få ner bollen i hörnorna, snarare utnyttjat de offensiva fickorna mer och därifrån lossat skott. Det var min spontana åsikt direkt efter finalen, och den har inte ändrats".

Vad skriver Bult? Fel spelare på banan och en coach som inte hade några svar på Finlands drag? Tänk om Bult har rätt... I så fall var väl min egen analys inte så tokig dagarna efter VM.  

Har nu läst hos Edberg, Bult och Heda som alla nämner Janne Vaara som potentiell förbundskapten . Men ingen av dem skriver att han kan komma att assisteras av Hallstensson. (Jo det stod visst hos Edberg) Jag tycker det bäddar för det. Inget dåligt team... inte fel alls. Kan bli succé. Men om det blir så är det bara att hoppas att förbundet inte har offrat Göransson i sammanhanget, och gjort honom till syndabock. För även om det är så man gör i andra sporter förtjänar inte Kent Göransson detta. 

Men så kan det ju inte vara? Nä... men även jag måste väl få spekulera. Jag kan säkert ha fel i faktafrågor ovan... i så fall vore jag tacksam att få veta det nu.. Och inte efter en fyra fem öl på SM-finalen. Deal?

Jag vill ha en förbundskapten som kan välja sin coach eller välja att själv coacha. Huvudsaken är väl att man vinner matcher?
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.