->Om bloggen ->E-post till Ingrid ->Följ mig på Twitter

Henrik Stenberg -all heder, om sågningar m.m. (uppdaterat inlägg)

2012-01-25 @ 13:04:05
Läste just på Innebandymagazinet och unt.se vad Henrik Stenberg säger om att han inte är uttagen till Finnkampen... Killen växer i mina ögon med orden "kan vara lite bra för mig". Tror inte han är nöjd med att stå över (eller petningen som många säger)
"Innebandyn är sjuk" skrev sportjournalist, ingen konstigt med en sådan reaktion. Man står sina egna närmast. Stenberg väljer dock en annan väg som jag tror gynnar honom. Dessutom... till VM är han med gissar jag. "Kan vara lite bra för mig" signalerar, "nästa gång då"...

Under åren jag skrev på Innebandynytt och daminnebandy-sajten blev det en och annan intervju med Jan-Erik Vaara. Mer än en gång sa han "det finns alltid en förklaring" på mina frågor om truppen.
Så är det... även nu när det är Vaaras jobb gäller herrlandslaget.

Det där med uttagning... tar ett exempel på hur det kan låta då jag tänkt... ANDAS.  
På Gotland ger pressen inte upp i första taget. Hur många artiklar har man skrivit om det faktum att Endre saknar spelare i landslaget. Och hur många gånger har Endres sportchef mer eller mindre sågat landslagsledningen(s arbete), läste nyligen en artikel om U19.  Alla står sig själv närmast men i flera fall har tränare och förbundskapten i damelit varit överens om att spelare av olika anledningar inte passar in (just nu) i kommande blågul trupp. Kanske inte på Gotland? Men... "det finns alltid en förklaring" och det är inte alltid något ansvariga kan gå ut med.  
Ibland har jag tänkt när tränare eller andra i en klubb sågat förbundskapteners jobb... att i lagledningen finns människor och mycket av jobbet bygger på bra samarbete mellan landets tränare och FK där ömsesidigt förtroende underlättar.
Kan förstå att Endres sportchefs/lagledares reaktion på att elitspelare får stå över U19 och Holm tar med två Div 2 spelare. Funderar mest kring de där "skandalrubrikerna". Men personer som brinner är viktiga, inget snack om att Göran gör det. Härligt att det finns sådana som han.

Det finns många spelare som aldrig spelat i landslaget trots att de gjort avtryck i den svenska ligan. Martina Söderkvist är ett sådant exempel. Världsklass men inte med i blågult. Tycker inte man kan säga att hon "dissats" utan helt enkelt inte varit den spelartyp blågult efterfrågat.

Tillbaka till Stenberg och herrarnas landslag: Väl talat.

Allt det där som skrevs när Kim Nilsson inte blev uttagen, det kändes konstigt i "vissa" forum.  Även jag har rätt till en åsikt hoppas jag.

Fråga: Hur är innehållet i ett brev från en privatperson som skickats till en chef senare lämnas ut till "en kompis" av en anställd. Finns det ingen hederskodex?
Det finns tydligen olika skolor i hur en anställt skall hantera företagsinformation... Skratta eller gråta?

Var det AIK:s usla boxplay eller Dalens effektiva powerplay som gav Dalen en historisk trepoängare i Solnahallen i helgen? Skrev mitt inlägg utifrån Robert Tennisbergs inslag på Radiosporten. Såg som bekant inte matchen...

Uppdat: Just det, Karlstad tog poäng av Djurgården (länk till Värmlands Posten). Ja, jag vet att jag skrev i helgen att jag  hoppas att Karlstad skall åka ur. Det är inget personligt. Grattis till de senaste dagarnas framgångar.
Djurgårdens förlust luktar underskattning lång väg (rätta mig om jag har fel) men all heder åt Karlstad som tog chansen. Lät jag då där hopplöst osportslig nu?
Uppdaterar 15.00; Ja, det gjorde jag nog, osportslig och aningen nedvärderande. Inte okej av mig, förlåt. Det är ju en skalp som heter duga att ta poäng mot DIF. Grattis Karlstad.


Ikväll är spelas två matcher i elitserien. En av dem är Rönnby vs Örebro, en match Rönnby borde vinna. Maria Wikström säger ett sanningens ord till vlt.seDet viktiga är att inte bara ställa ut skorna. Har man en dålig inställning mot bottenlagen kan man åka på torsk.
Så sant!

Ikväll möts Pixbo Wallenstam IBF och Warbergs damlag. Division 1, södra. Hur många elitspelare kommer Pixbo att låna in? Farmarlagseländet... ni vet. (skrev om det på Twitter)
 
Någon som sett reklam för morgondagens TV-match? Damelit... derby mellan Mora och Falun i TV4-sport. Lobba för den... Se världens just ny bästa kedja som stavas Moras superkedja KLW: Karlsson, Larsson, Wijk.
Förra derbyt vann Falun, Mora är det lag som gjort mest och släppt in minst mål i elitserien och leder serien. Hade gärna sett matchen på plats.
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Effektivt power play -historisk vinst mot AIK och tunga förluster

2012-01-24 @ 20:43:48
Historisk(?) vinst för Dalen i Solnahallen. Har inte ägnat tid åt att leta info men i november 2010 efter 5-4 i SD, fördel AIK skrev jag följande under rubriken "Hur fan kunde ni förlora mot..."
... nästanmatcher för SSL-lagen i Umeå. Poäng mot AIK räknas nästan som vinst... tycker jag. Tänk att Dalen trivs så bra i Solnahallen... Förra året (borta) den här tiden blev det också en nästanmatch.
5-4 fördel AIK, nu blev det samma resultat... men i sudden. 6-3, 5-4 och nu 5-4 (SD).. de tre senaste matcherna mot AIK på bortaplan. Nästa gång?
(slut citat blogg från 2010)

Och visst blev det "nästa gång". Stort grattis Dalen.

Sportradion bjöd man på två inslag. Båda signerade Robert Tennisberg och om bortalagets insats sa han bland annat: "ni (Dalen) tog tillvara på möjligheten och var effektiva framförallt i powerplay.

Tennisberg tar upp det där med domarna (och de hårda spelet?).  Tennisberg påpekar att det inte var så lättdömt...
Peder Bodén: Lättdömt? Svårspelat när det tillåts så mycket skulle jag säga.

Sedan kommer ännu ett skönt svar då Tennisberg frågar:
"Varför har det gått så segt med nya tränaren Ulf Hallstensson"? 
Bodén: "Det är väl inte för han det gått segt med utan målskyttet"  

Och förklarar vidare: "Sedan har vi inte spelat som ett slutspelslag alla gånger och så skall man inte ligga där (bloggens not: på slutspelsplats)"
Peder gör ofta bra jobb i media, säger oväntade men bra saker. Dessutom ödmjuk... Hur gjorde hon,  mamma Ulla? :)

Bjuder på "en Limmet":
"Domarna är värdelösa och motståndarna dumma i huvudet. Vet man om det från start och behöver inte lägga energi på det" Citat Limmet, om att ha rätt fokus. Ja... vad säger man?

WEBBTV. Storvreta vann mot Pixbo, jag kom hem när det var dags för tredje perioden. Hörde att det var en seg tillställning men... jag behövde bara logga in så blev det dramatik *ler*. Årets bästa webbmatch gällande ljud, ljus och studio. Är det innebandyns framtid? Webbsändningar med studio av klass. Kanske... Har inte följt med vad som hänt på TV-fronten sedan i våras...

Grattis Sirius som vann matchen mot Umeå City. Det trodde jag inte. Bra gjort av Sirius att våga vinna, ta chansen. Kan inte säga mer än.... TUFF förlust för hemmalaget.  
Stannade faktiskt hemma och följde matcherna (med ett öga) på nätet. Så kan man också göra:)

Helgens tips gick åt skogen, se resultat i förra inlägget. Till och med damelit... Blogg: "Faluns bottennapp"
På tal om Mullsjö vs Falun, den matchen finns att se i sin helhet på MAIS hemsida.

Damelit: Hoppas alla klubbar hjälps åt att marknadsföra derbyt i Mora. Det som sänds i TV4-sport på torsdag. En del "vanliga" tv-tittare kommer nog att se SSL-matchen som visas på Sv Spel.(WIC vs Linköping)  Samma dag och tid...

Utsikt från min arbetsplats idag -14 och gnistrande vackert: (mobilkamera med en fönsterruta emellan)

Var på bouppteckning igår, min mamma gick bort i slutet av november. Det går inte en dag utan tårar Det är sant det som dikten säger:  

NÄR MAMMOR DÖR
När mammor dör,
då förlorar man
ett av väderstrecken
Då förlorar man
Vartannat andetag
då förlorar man en
glänta.
När mammor dör,
växer det sly överallt.
(Göran Tunström)

...men mitt i sorgen finns tacksamhet. 
Ni som har era mammor kvar, ta vara på tiden.
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Haijo "felt like a playoff game", Anna Wijk o snack om/av domarna

2012-01-22 @ 14:27:41

Sent igår kväll kastade jag ett öga på innebandy-resultaten... SKRÄLL. Mullsjö gjorde det det som en av spelarna meddelat mig innan. "Vi vinner mot Falun" Grattis MAIS! Mullsjö verkar ha varit lika bra som Falun var dålig... eller?
Andreas Lundmark till dt.se: "Mullsjö var mycket bättre än oss. Bra organiserade, bra fart och de hade allt det som vi saknade i dag"

Faluns bottennapp (även det citat Lunken) ställer verkligen till det i tabellen. 24 poäng kvar att spela om. Kanske bäddar det för kommentarer som: Haijo på Twitter: "You have to admire the atmosphere in Mullsjö yesterday! It was an ordinary league game but felt like a playoff game"!


Det där med gnäll på domarna... 
Skrev ett inlägg för ett par år (december 2009) sedan "Inför nolltolerans för gnäll på domarna", det kändes rätt nu men så här ett par år sedan känns inlägget aningen... svart/vitt. Jag gör det väldigt för mig i det inlägget. Nu är det svårt att definiera "gnäll". Idag skulle inlägget haft rubriken: "TJAT på domarna". Lite gnäll (känslor) behövs.  

Och det där jag skrev för några år sedan att innebandyspelare är ett extraordinärt gnälligt släkte. Det uttalande baserades på känslor... onödigt dömande ord.

Är innebandyspelare gnälligare än till exempel fotbollspelare? Har dels försökt studera andra sporter men också... Råkade på en person som dömt både fotboll och innebandy på hög nivå och sökte stöd för "gnälligaste sporten" Han tog dock vårt sport i försvar och menade att "Det är exakt samma tugg i fotbollen fast det hörs inte ut från plan som det kan göra i en idrottshall"  
Killen hade samma vecka dömt Kalmar - Djurgården i fotbollens Allsvenska  och SM finalen mellan Warberg och Storvreta. "Snacket på plan år exakt densamma men ingen tänker på det för att det finns 12 000 på läktaren och det hörs inte upp dit".

En av mina vänner är före detta elitdomare i hockey, han säger samma sak. Mun går i ett på många spelare, det finns riktiga gnällspikar. Han menar att dialogen mellan spelare och domare borde vara lika viktig i alla sporter.

Handbollen är nog ett undantag... hur nära jag än sitter hör jag inget gnäll.

En lite lagom het stämning mellan tre parter, domare, spelare och publik gör innebandyn till vad den är. Ett par dagar efter matchen mellan Dalen och Storvreta bar jag fortfarande med mig lite av underhållningen... Hannes Öhman, även om just den matchen var klart övergnällig.
Hettan mellan domare och spelare smittar av sig till oss på läkaten... men det gäller att ha en bra balans. Går det att hitta utan att nivån stavas mellanmjölk?

En sak vi sällan pratar om är snack FRÅN domarna. De som skall vara matchledare... brister i vissa fall. Skall man komma tillrätta med snacket, de onödiga avbrotten i spelet finns det saker att jobba med på flera håll. Vi får återkomma i ämnet.

TIPS i SSL av Anton Jonsson, Peter Arnberg (uppdaterar/rättar tipsen eftersom)

Arnberg: Falun, Täby, AIK, Umeå, H-Borg, JIK, Storvreta... (2 rätt)
Anton: Falun, CT, Dalen, Link, Ume C, WIC, Vreta. (3 rätt)
Mitt tips: Falun, Täby, AIK, Umeå City, FCH, WIC, Vreta (3 rätt)

Får se om det blir Gammliahallen klockan 17. Om ja spelar på Sirius och stannar hemma vinner nog City, Har tre sådana exempel. Om Sirius vinner vet ni vems fel det är:). Tror att det handlar om att optimera sina chanser, inte minimera misstag. Våga vinn... både i Solnahallen o Gammlia (AIK vs Dalen, länk till LIVE-rapportering).
 JIK vs Warberg, även den rapporteras LIVE. Och City vs Sirius går att följa på folkbladet.nu

Måste kanske tina och skotta fram cykeln?.

DAMELIT. Det har varit lättare att tippa årets damelit än SSL. bara därför ryker väl detta tips.   
Vinnare: Sala,(blev suddenvinst för Karlstad)  Pixbo, Mora, DIF (Rolle). Jag har tippat likadant, den här gången... Uppdaterar tipsen med vinnare under kvällen (fet=vinst, överstruken text=fel tips).
Karlstad verkar ha nio liv...Vore det inte bra att börja om i ettan, de har harvat på så många år i botten av tabellen. För innebandyns skulle skulle det inte var det bästa (hela innebandysverige skall leva) men...
Det finns lag med bättre spel/spelare i ettan... men när det blir kval klarar sig Karlstad kvar tack vare erfarenhet av det fysiska spelet.
Det kanske uppfattas oerhört egoistiskt av vilja ha in något nytt och fräscht. Nu är det ju som tur är inte jag som bestämmer vem som vinner matcher:). 

Just nu: Fem poäng av Anna Wijk efter 15 minuter, redan efter fyra minuter hade Therese Karlsson gjort tre mål, alla tre låg Anna bakom. (en stund senare :-),  sju poäng av Wijk efter två spelade perioder) 

Dålig tajming på inläggen? Ja... blogg.se hängde sig trodde jag. Det visade sig vara hos mig problemen låg. Se där...

Angående den så kallade innebandypappan. Oavsett vad som är sant så... Tror man att ett barn utsätts för det som skrivits om den senaste veckan... ring polisen eller socialen direkt. Tycker inte man skall skicka hem ett barn till en förälder som utsätter ett barn för det pappan gjorde/sägs ha gjort.
Gick det där att förstå?

It was an ordinary league game but felt like a playoff game (Haijo). Någon som kl 21 ikväll kan säga detsamma? Publik, spelare eller domare...
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Hannes Ö:s snack, Lorendahls analys och överlägsna (?) Dalen

2012-01-17 @ 12:30:38

OBS: Uppdaterar med frågan jag skrev på Twitter/Facebook så att detta inlägg går att förstå:
"Är gnället på domarna en del av showen i inenbandy? "Påverkar det spelet och upplevelsen enbart negativt? Hur påverkar det domarna? Vems ansvar är det? Kan vi göra något... och vad. Behövs en diskussion? " (slut citat)
Tar gärna emot även dina tankar, mail, kommentar eller vad du vill.


DAGENS INLÄGG:
Hade tänkt säga detta till Hannes Öhman efter matchen men han var så upptagen... 15 minuter efter matchen stod han fortfarande och pratade med domarna:).
 
Skrev ett inlägg i söndags,  var irriterad och anledningen var en kommentar från en av småkillarna på bänken framför.
"Varför gnäller han hela tiden?" (nr 14 åsyftades)

Öhman har nyligen kallat Warberg för gnälliga tanter i media... (hm, det där med tanter... hur tänkte han då, är vi gnälliga eller?) och under matchen var ja tvungen att le åt detta. Osökt kom jag att tänka på det omtalade glashuset, stenarna ven i den här matchen.  

Gnäll vid domslut kom det från flera håll och olika bänkar i söndags. Försökte skriva men min text men blev bara ännu mer gnäll, och och ni vet ju vad innebandyn tycker om gnälliga tanter:). Curre och Pierre, tyvärr fick ni inte mycket hjälp av spelarna.
Igår kom frågan upp i ett sammanhang där bland annat en spelare var med. kloka åsikter, andra infallsvinklar, Då började jag fundera... Hur skall vi närma oss problemet gnäll? Vill vi ta bort ALLT snack? På Twitter och Facebook har jag ställt frågan och fått många synpunkter. Det är underbart att det finns människor som ser på frågor på ett annat sätt än mig... och vågar säga det. Spelare, publik, domare, ledare, experter med flera.  

Nytt spår... nytt inlägg (kommer). Domarna i fokus...

Matchen då, den mellan Dalen och Storvreta. Det var nära... igen och ändå inte. Dalen var överlägsna halva matchen skriver vk.se, det känns inte som vi sett samma match. Alexander Bodén sa efter matchen att det var det bästa Dalen spelat i år. Alex var grym men Dalen har gjort bättre matcher (enligt mig). Det största Dalenhjärtat visade Alexander och Johan Alm.    
Dalen sköt grymt mycket, överlägset mycket skott... Men Vreta är svåra att rå på, det är inte många lag som klarar av att spela sig ur situationer, inte heller Dalen i söndags. Det är ingen slump att Vreta är svenska mästare . Storvreta är totalt överlägsna när det gäller skicklighet med boll, de stressas sällan men stressade...
 
För Dalen gällde det att få till kamp, då blev det jämt. Skulle nog säga att Dalen var bättre på att kämpa (när de väl fick matchen dit). Det blev korta anfall vs Vretas långa. Inte förrän hemmalaget börjar att chansspela och grisa kommer målen. Det räckte inte igår...
 
Mika Kohonen, ursäkta men jag måste få skriva. Han hittar det där passen som ingen annan hittar, som om han hade minst två par ögon. Igår såg han dessutom ut att coacha laget, Brolle var inte med i Umeå. 

Tung förlust för Dalen, det var kanske kampmomentet man inte fick till i första som avgjorde, trots allt. Tycker att Dalen har massor med bra saker att ta med sig i nästa match... den mot AIK, borta.

På tal om AIK så säger Lorendahl till Aftonbladet om tabelläget i SSL:
"Men att vi ligger där nere handlar inte bara om oss. De andra lagen spelar med en ny desperation, de går in för fullt på alla bollar, och man kan inte bara spela på skills, man måste ha hjärta också och det har de andra lagen verkligen visat upp. Man får ingenting gratis"
Bra analys! Tror att det är så för fler än ett lag. Önskar jag kunde säga så mycket klokt i bara ett par meningar. Tack Henrik Lorendahl.

AIK tog som bekant en skalp mot Warberg i söndags... (länk till två bra inslag, sportradion) grattis till en viktig seger AIK! Söndagens resultat gör det bara ännu mer spännade i serien. Frågan är hur många poäng man måste ta för att säkra ett kontrakt. Såg att City var besvikna efter oavgjort mot FCH som var favoriter. Ja, alla poäng räknas nu för alla... Har det sett ut så här tidigare?
Många smärtsamma förluster och sköna vinster i helgen.

Tipset i söndags gick så här:
Bult 2/6, jag 3/6 och Anton och Arnberg hade båda 4/6. Allvarligt, var det någon som satte 6/6? Inte lätt  i årets upplaga av SSL? 
Så här tippde de:  
Anton Jonsson SSL: Pixbo (TT h), Storvreta (Dalen b), FCH (City h), Falun (Linköping h), WIC (AIK h) JIK (Sirius b)och Caperio T (Mullsjö h)
Peter Arnberg, SSL: Pixbo, Dalen, FCH, Falun AIK, JIK och Caperio  
Mitt tips: Pixbo, Storvreta, City, Falun, Kryss mellan WIC och AIK samt Caperio.
Uppdaterar söndag:
Bults tips: Pixbo, Storvreta, FCH. kryss mellan Falun och Linköping, Warberg, Sirius och Mullsjö och Täby.
Media:
Aftonbladet har höjt sig flera snäpp. En bra sammanfattning efter alla SSL-matcher. Bra artiklar av Jonas Gustavsson.

Åskådare: från och med borde motståndarna rapportera in hemmalagets publiksiffra. Det kommer massor med åsikter om klubbar som fuskar. Kan det ligga någon sanning i det så måste det till en skärpning. Innebandyn får inte bli omtalad om en idrott som sysslar med friserade publiksiffror.   

Mats Öster och Jonas Alenhjelm...  domarobservatörer och  bra representanter för förbundet som förtjänar beröm. Att det är lätt att sitta på läktaren och tycka vet alla... de här männen  trycker inte upp det i näsan på folk. Är man trygg i sin roll behöver man kanske inte det.


Ibland har jag önskat att jag vore lika perfekt som de perfekta. Eller, är det så att "tomma tunnor skrammlar mest"... Ett är säkert: "Det är roligare om man har kul" (Ingrid.s ordspråk) och man lär sig ofta något om sig själv när man tittar på andra.

Missade du helgens inlägg om respekt till/för FBC Engelholm.

En eventuell missuppfattning? Lyssna på P1 Medierna "Vi kollar storyn om innebandypappan" ett proffsigt inslag som varken kvällspress/tv4/svt/dagspressen hakar på. Varför? De har använt obekräftade uppgifter som sanning. Mycket oroväckande att media fungerar så. //(Uppdat: Det finns artiklar om att obekräftade uppgifter blivit sanning, men ingen ber direkt om ursäkt eller förklarar. Får man ens göra så här?)
Expressen skriver "innebandypappan talar ut". GP "felaktigt om innebandypappan" Aftonbladet: Pappan: Historien stämmer inte. 

Men, det kom något gott ur detta... diskussionen om pressen föräldrar kan sätta på idrottande barn. Bra att det lyfts fram. // (slut uppdat)

I morgonsoffan igår sa deras programledare:
"Vi skall prata om innebandy, det har varit RÄTT mycket skandalrubriker kring kring innebandyn den senaste tiden. Först var det den här pappan som lät sin son GÅ hem från uppsala till stockholm efter att ha spelat dåligt 
och nu gällerrubrikerna  Engelholms pojklag
"...
1. Sportpanelen pratade inte ett ord innebandy utan enskilda händelser.
2. Morgonsoffan tar de obekräftade uppgifterna ett snäpp till och påstår att någon dessutom lät sin son gå från Uppsala till Stockholm. Ingen har väl någonsin påstått att en pojke fått knalla tio mil....
Riktigt dåligt påläst!
Hur vet man vad som är sant liksom? Inte ens Svt...

©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Angående sexism... Respekt till FBC Engelholm, ni har mitt stöd

2012-01-14 @ 17:08:39
Är stolt över ungdomstränarna i vår sport, de BÄR innebandyn. Tack för allt ni gör.

Klubben i Ängelholm har hamnat i en svår situation på grund av en enskild person. Det innebär inte att klubben har gjort ett dåligt jobb med sina ledare. Handen på hjärtat kära vänner. Vilken klubb har total insyn i alla lag? Vi kan fördöma och ta avstånd från den del i tränarens playbook som formulerats på ett sätt som inte är okej. Jag säger inte att tränaren inte står för en tragisk människosyn (det hjärtat r fullt av...) inte heller att han är ett bra föredöme.
Men FBC som förening behöver stöd, kärlek...  FBC, sträck på er. Titta på allt gott ni gör, på era duktiga ledare. Fortsätt kämpa FBC!

Läser på Skåneklubbens hemsida:
Vi har under dagen varit i kontakt med Skånes Innebandyförbund, Skåneidrotten samt Svenska Innebandyförbundet. Tillsammans kommer vi under våren genomföra utbildningar och kvalitetssäkringar av våra ledare för att liknande situationer aldrig ska kunna uppstå igen.

Det är bra att frågor om språkbruk & människosyn med mera tas upp men jag tror inte FBC Engelholm är i större behov av ledarutbildning och kvalitetssäkring än någon annan klubb. En enskild person gör inte en hel klubb. Vi har flera andra exempel på det inom innebandyn.
Jag förstår att FBC vill tala om att man agerar och de har skött detta föredömligt!

Angående media: Har sett flera "uttalanden" i frågan där Winterhof sågas för att försvarar tränarens handling. Läste bland annat "en klart olämplig ordförande, en mansgris" i en kommentar på Facebook (en öppen logg) . Tråkig läsning! Min spontana reaktion:  
Hur vet vi vad han egentligen sa? Hur frågan ställdes? Var det ett försök till förklaring (basketfilmen, se nedan) eller höll han ett försvarstal? Alla som blivit intervjuad vet att det klipps och klistras en del, och sällan till ens fördel.  

Så här skriver Expressen och citerar Winterhof:
Det är absolut högst olämpligt att använda sådana ord bland unga spelare, säger Leif Winterhof. (antar att Expressen citerar nyhet i svt men det är inte helt tydligt)
Aftonbladet har också med nyheten. DN likaså...  vilka har inte skrivit?.   

Fråga: Skall alla andra lag nu gå ut och ta avstånd från sexism? Nej, det tycker inte jag behövs, där ju självklart att alla klubbar gör, även FCH Engelholm. Att ta avstånd är bara ord, det viktigaste är vad vi gör. Har män som inte går ut offentligt och tar avstånd från kvinnomisshandel en sämre kvinnosyn? Nej, det tror inte jag.

Läste på innebandy.se
"Svenska Innebandyförbundet tar helt avstånd från det inträffade som skadar förtroendet för det ledarskap som ska genomsyra svensk innebandy".
Min kommentar: Vi är Sveriges näst största inomhus-sport, vi har många (!!!) ledare med både styrkor och svagheter. Händelsen i Ängelholm är inte innebandyrelaterad utan personrelaterad. Vi kan konstatera mediauppbåd men inte sannorlikt inte skadat förtroende för hela innebandyns ledarskap... (Eller är jag ute och cyklar?) 

Vidare:
"Vi vet att aktuellt distriktsförbund har tagit tag i frågan och vi vill passa på att be de som känt sig kränkta om ursäkt för det inträffade".
Det är bra med en klar policy, med tanke på mediadrevet behövdes en kommentar från förbundet. Men det kändes lite to much att SIBF ber om ursäkt å enskilda personers/klubbars vägnar. Enskilda människor i innebandyklubbar kommer att göra knasiga saker... d (hänvisar än en gång till sportens storlek) det är för den skull inte innebandy det handlar om.    

Detta är inget innebandyproblem, och inget som bör "skada" oss som en engagerad person sa idag.

skrev detta på Facebook igår... det handlar inte om innebandy utan om en/ett par människor som kört sitt race. Var och en får stå för sitt.
Vi har grymma ledare inom innebandyn!!!

/Peace Ingrid i Umeå
(kontaktuppgifter finns på bloggen och på Twitter)

##Uppdaterar 20.20: Fick fråga och här kommer svar: Försvarar jag sexism? Nej, men FCH Engelholm och innebandyn. Men allt går att missuppfatta.
Jag fick nyss länken från Varberg skickad till mig där tidningen ställer frågan till WIC:s Klavberg, citat "Klavberg känner inte igen jargongen från sina år inom innebandyn och menar att det är så uppenbart felaktigt att det blir svårt att skriva regler för att förhindra det"
Håller med! Uppenbart galet.

Ystads Allehanda skriver (ledare av Mattias Karlsson) "När innebandyföreningen beskriver sitt eget uppdrag heter det att ”nyckelorden för FCB Engelholm skall vara innebandy för alla”. Det som rapporterats visar att föreningen har mycket kvar att leva upp till det".
Min kommentar: Det som rapporteras... låter som klubben eller förbundet gjort manualen med de sexistiska inslagen. Kan han på allvar tro att det är så?#  

Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis Innebandy-Sveriges.


20.20
Efter tips: Läs Patrik Ekvalls krönika i Expressen: "För lätt att ge idrotten skit", intressanta tankar. Ekvall: Bra skrivet. Se där Ekvall, för en gång skull klagade jag inte:)

I skåne: Ämnet tas upp från en politiskt korrekt synvinkel på hn.se, en ledare av Lotta Hördin. "Under ytan frodas mer" och det låter nästan som att hon tror att det är så här det fungerar... överallt. "Man kan välja att se den skandal som nu rullas upp i Ängelholm som ett olycksfall i arbetet, ett exempel på en enskild tränares dåliga omdöme. Det enklaste är förstås att se det här som en isolerad företeelse. Och vi kan tro oss skyddade mot den här typen av synsätt".
Och så fortsätter hon med "under ytan finns det mer"... Politiskt korrekt.
En annan ledare i Helsingborgs Dagblad tycker att föräldrarna skall hålla koll på tränarna... Ursäkta men jag håller inte alls med...  "När förtroendet brister"
"Alla tränare ska inte misstänkliggöras men de som har något fuffens för sig skulle få betydligt större anledning att huka sig på arenor och i omklädningsrum. I fruktan för föräldrar med koll".
Märklig ledare... (alltså typ av text)

Jag håller med Ekvall:
Men det är ju inte så att den här killen eller de där galna föräldrarna är typiska för hur man beter sig inom idrottens värld.
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Packalén, elitserien och webben

2012-01-14 @ 13:28:24
Men oj, detta inlägg har inte blivit publicerat trots att jag gjort det... virrigt.
Halvt inaktuellt men... här kommer det:

PROFIL OCH LIVE. Loggade in på Svenska Spel och webbtv och blev glad. Mika Packalén har anlitats som expert, riktigt kul att höra hans röst. En Endreexpert och innebandyexpert.
I helgen visas två elitseriematcher på Svs hemsida. Webb-tv. Det har inte varit mycket från damelit, känns det som. Funderar på det där med valet av dam-matcher, undrar vem som bestämmer.
Kul hur som helst att matcher går att följa. Har för övrigt inte sett Sala sedan de gick upp i elitserien. Det syns att det är stor skillnad mot norrettan där jag såg delar av tre matcher. Då var de överlägsna...

På everysport kan man senare idag följa Falun vs Dalen
Det är Dalen som bjuder på uppdateringen, bra jobbat Dalen.
Vilka mer matcher går att följa online i damelit? Tipsa gärna.
På herrsidan vet man att vk.se alltid uppdaterar från hemmamatcher, det blir nog dubbelt då även unt.se brukar rapportera (tänker på Dalen vs Storvreta). 
Gissar att Pixbo kör everysport i helgen...

Vilka SSL-matcher? Återkommer. (uppdat sönd)
//Warbergs sänder vs AIK på webben, en grymt intressant match.
Webbtv verkar vara innebandyns grej.
MAIS-tv sänder Täby vs Mullsjö//

Roland Pettersson, DIF tippar:
Rönnby (mot Huddinge)
Endre (mot Sala)
Djurgården (mot Karlstad)
Mora (mot IKSU)
Dalen (mot Falun)
Täby (mot Örebro)

Tack Roland.  

Tipsen känns bra... Jag tror dock Falun kan bli svåra för Dalen, tyvärr skriver jag som Umeåbo. Tippar 1 där.

Hade GÄRNA sett Mora vs IKSU. Mora är favoriter men IKSU är IKSU. Skulle nog säga att IKSU har bättre lag... Sätter 1:a ändå.  

Uppdaterar söndag, 15/1 10.00:
//Roland hade fem av sex rätt (5/6) och jag hade för första gången någonsin flyt i mitt tips. 6/6//.

Så här tippar
Anton Jonsson SSL: Pixbo (TT h), Storvreta (Dalen b), FCH (City h), Falun (Linköping h), WIC (AIK h) JIK (Sirius b)och Caperio T (Mullsjö h)
Peter Arnberg, SSL: Pixbo, Dalen, FCH, Falun AIK, JIK och Caperio  
Mitt tips: Pixbo, Storvreta, City, Falun, Kryss mellan WIC och AIK samt Caperio.
Uppdaterar söndag:
Bults tips: Pixbo, Storvreta, FCH. kryss mellan Falun och Linköping, Warberg, Sirius och Mullsjö (?), nej efter att ha kollat... Bult tror på Täby, uddamålsvinst (Bults blogg)

Kort inlägg... men det kommer ett nytt MYCKET snart. Angående FBC Engelholm. Håll utkik.
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Falun i ledning, tv-matcher, handleder, domare, vuxna och lite AIK

2012-01-09 @ 14:02:12
INNEBANDY. En av årets roligaste matcher bjöds på i Gammliahallen mellan Umeå City och IBF Falun. 7-8  (1-2, 4-4, 2-2). Skotten... 49-61 (12-12, 9-13, 28-36!!)
Det borde blivit minst en pinne till City, till och med Falunspelarna såg förvånade ut då 0-1-målet godkändes. Men domarna kan inte sett fel... hans utsikt var det inget fel på. Vad hände där egentligen? (ja, jag är jävig)
Hade väntat mig underhållning av Falun men båda lagen bjöd stundvis på skön innebandy, Citys upphämtning från 1-4 till 4-4 var värt inträdet.

Det finns mycket att skriva om matchen... Snygga mål, en del billiga... som Andreas Lunken Lundmark säger i DT "en del skitmål" Emil Johansson och Rasmus Enström var kvällens bästa spelare. City behöver inte skämmas för sin insats, en tung förlust... I båset såg man väldigt nöjda ut i Falun vid ett par av domsluten (missnöja i Citys bås då)... och ja, Falun skall vinna den här matcherna och behöver ingen hjälp av domarna. OBS! Jag är jävig...
Grattis Falun, första segern mot City i Umeå och nu historisk serieledning (förutom de 48 timmarna i veckan med en match mindre spelad). Tycker för övrigt att Falun har fått ihop det jämfört med förra året... vilket jobb man gjort. Ett av Sveriges roligaste lag... All heder! Serieledare nu... vem trodde det för några år sedan? De själva, och det är ju det viktigaste.
          
ENTRÈ. På tal o inträde, hur kommer det sig att City inte är mer intresserade av intäkter från biljetter. Hur många gick in utan att betala? Och varför? Tänk på alla de som betalar för ALLA innebandymatcher de ser. Det är dit vi måste... publik=marknad. Ett sätt att bli tagen på allvar är att...

DAMELIT. Såg delar av Dalen vs Pixbo, damelit. Har aldrig sett så tunga ben i Pixbo och det förvånade mig. Har hört en del om hur vältränade de är, de såg inte ut att orka två tuffa matcher i rad. Mot IKSU dagen innan var det tydligen betydligt mer fart... Nåja, Dalen vann rättvist. Det var kul att se kreativitet och högre press än (jag) väntat. Såg bara en del av andra och hela sista perioden och betyg: Heder åt hemmalaget och domarna.
Pixbo var en besvikelse då jag tippat dem i minst semi. Och det kan man så klart klara även om man enligt mig är "ojämna" i serien.

UMEÅ. Grattis IKSU till sex poäng i helgen, grattis Dalens herrar till seger mot TT. Äntligen vinst.

KOMMUNIKATION. Varför görs ingen reklam för matcher som visas i TV? Är det en protest från förbundet? Vad händer?
Inte ens jag som är en nörd visste att det var innebandy på TV i fredags (5/1). Jag missade det trots minst tre besök i veckan på innebandy.se (i alla fall i vanliga fall) ... hur många andra missade det? Innebandy i rutan: 5/1, 8/1 och 12/1... tre matcher på en vecka skulle ha lyfts fram ordentligt överallt. Hur är det på klubbsidorna? Gör de reklam för TV-matcherna? Vi måste hjälpas åt.
Eftersom det inte är någon ordning på avtal eller samarbetet måste det vara ordning på själva in-folket.

Internt eller externt?
Den där "Panelen" på innebandy.se är en besynnerlig satsning. Har efter diskussion på en fest  under juluppehållet läst några "panelen" (de andra var rörande överens, jag hade inte ens reflekterat) och... ja klart udda. Vad är syftet tro? När man valde ut de som skulle uttala sig... hur tänkte man? En spelare som inte blivit uttagen till landslaget och två personer som har olika förhållanden till AIK som utgångsläge? För att ta ett exempel på frågetecken...
Antar att underhållning är ett av målen... udda.

Förbundets hemsida... borde väl finnas någon typ av mål... Vi är här, vi vill hit... Är man möjligen mitt inne i en process. Känns spretigt... Överhuvudtaget finns det anledning att rikta sig utåt, till till exempel media från SIBF, stannar man upp en stund... Internt eller externt. Skulle vilja se mer av det senare.

DIALOG. "jag vill inte ha ryggdunkar utan jag triggas mer av sådana som ifrågasätter det jag säger. Så vi får igång en dialog", vem har sagt så? Länk till innebandymagazinet.se

ROOKIE M.M. "Årets rookie går så klart till Lieback Asp som ett tröstpris till AIK för missat slutspel"... (så skriver Stefan Heda Hedlund i sin innebandyblogg) Kommentar: Öhhh men då måste han få speltid i klubblaget, Heda själv såg väl honom bänkas mot Linköping tänker jag. Inte lätt att vara upcoming i landslaget om man inte får speltid i klubblaget liksom. Men jag håller med Heda, killen har Årets Rookie kvalitéer   

PÅ TAL OM AIK. Tack för att ni gjort förändringar i truppen och börjar likna gamla AIK som man kan sitta och reta sig på om det blir tråkiga matcher. *ler*  Nu fattas Conny...

Jag kommer att hålla på AIK i de matcher jag kan, de behövs i SSL. De är och skall vara tongivande. Detsamma gäller Warberg. Viktigt att inget av lagen inte åker ur...
Tydligen kommer en djupanalys av serien (SSL) så småningom i något forum. Kanske på SSL-nyheter- Läste ni krönikan där i december? Inte? Gör det...   

TALSPÅK. Det är INTE korrekt att skriva "dem vann matchen" "dem har en spelare som är..." "du sa att jag skulle ta kängorna. Var är dem"?
Man skulle ju inte säga "mig tycker" eller "oss tycker", eller hur? Försökte förklara för en som ständigt skriver "dem" istället för "de":
När personerna är ett subjekt använder man de och när de är predikat använde man dem? De som utför något är subjektet i meningen...Ha-ha,... inte lätt att förstå när jag snurrade in mig. Frågade en gammal bloggkollega hur hon skulle ha förklarat att:
När folk frågar mig och de och dem så brukar jag ge detta enkla tips - skulle du sagt "jag" blir det de och "mig" blir dem
(snurrfinten)
Man skall inte krångla till det... 
DOMARE. Vill rikta ett stort tack till alla som ställer upp som domare. Respekt! Vilken otacksam uppgift... Visst finns det domare som är mindre bra men en hel del GALNINGAR i publiken och på banan man lätt glömmer. Heja domarna.

Såg en match för en dryg månad sedan då domarna inte satta en nivå som spelarna kände sig trygga med, tror man kan säga att det blev otydligt. Tråkigt då det är domarnas jobb... men hur sjutton tänker spelarna? När spelet blir farligt måste ledarna och spelarna ta ansvar också

OCHARMIGT. Har hållit på detta i månader nu, ursäkta att jag spyr galla (sedan släpper jag det:)) ... men det finns (enstaka) människor som inte borde jobba på matcharrangemang, personer som saknar... ska vi kalla det sociala kompetens... Det mest grundläggande måste väl vara att visa respekt både för motståndare och publik. Det finns anledning att ställa sig frågan "varför är jag här" "varför är du/ni här".
Charm är att få ANDRA människor att trivas.  

TWITTER. Anton Jonsson är en riktigt bra tippare, han har bara lite otur ibland... :)

BEGREPP. Bloggkollegan och vännen Nordström gillar att leka med begrepp och bilder. Har ni hört talas om "fina handleder" inom innebandyn... Här kommer en bild på Pers handleder. Vad säger du Per, nöjd med dina?

 
(bild lånad på FB, Nordströms handleder)
Extra stolt Nordström idag? ... han som var med och startade IBF Falun...  


Bettan i Dalen, du är... bra. Tack! Less på att höra det?

WEBBTV. Mullsjö AIS-Tv... gjorde ett "studiebesök" och köpte matchen mot Dalen. Bra satsning och målet är helt klart att nå de egna fansen. Bara att gratulera fansen i MAIS... En sak: De var väldigt mycket prat om godisnappar. Haribo! Davidsson hade en något virrig kollega... (kanske inte brukar vara så men det blev... virrigt då han upprepade gånger under matchen släppte/tappade tråden)

VUXNA. Om ni ser ett barn som far illa, kontakta socialen eller polisen. Sätt er in i barnets situation innan ni hänger ut familjen på nätet. När bollen sätts i rullning vet man aldrig vad blodhundarna gör. Stå på den lilla människans sida! Visa förbarmande nästa gång även då det kliar i fingrarna. Osäker? Kontakta vuxenlinjen hos Röda Korset och fråga... (finns fler linjer) 
Har för övrigt läst vuxna människors "uttalanden" i ämnet och det är skrämmande... en pappa skriver om skottpengar på sådana som lämnar sina barn utanför en innebandyhall. Hm... bra föredöme för dina och andras barn? Inte om du frågar mig.
Varför är folk så kåta på pappans namn? Vad tänker de göra? Spöa upp honom eller bara gotta sig andras missär.

Nästa TV-match på TORSDAG 12/1 19.15, eller? Sirius vs AIK.
Peace /Ingrid i Umeå

Uppdaterar: FCH vs Sirius på Sv spels hemsida ikväll...
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

...nya förbundskaptenen som inte kan innebandy

2012-01-05 @ 17:46:11

Kära taktiker, det hjälper föga om man sitter på kunskap... om man inte får laget att förstå och TÄNDA på idén.

Under mellandagarna blev det ÄNTLIGEN klart, en ny förbundskapten. Bra det! Står ändå fast vid min kritik att det inte borde ha tagit åtta månader... detta av många skäl som till exempel respekt mot spelarna/laget och de jobb man gjort. Respekt mot sponsorerna men också kandidater till posten. Den/de som får förtroende måste få skapa förutsättningar privat. 
Nu verkar man bytt en himla massa folk på förbundet de senaste månaderna, det kan vara en förklaring men verkligen ingen ursäkt. Hade vi accepterat detta om det gällt herrlandslaget?

Nåja... är glad och tacksam att frågan är löst. Och det känns som damelit är rörande överens om att Curt Söderström är ett bra val. Respekt till SIBF som valde att tänka utanför ramarna, ingen "förbundssnubbe". Man valde en person för dennes meriter och kvalitéer.  En bitter motståndare från Curts fem år i damelit:  "ser fram emot att han ringer. Nu är vi på samma lag".
 
Har läst ett par blogginlägg som skrivits på nätet (oops, pleonasm... bloggar brukar ju hittas på internet *ler*) av människor som ser ut att sakna en del fakta och som inte verkar känna (till) den nya förbundskaptenen. Jag tänker på detta att Curt framställs som en person som behöver en taktiker vid sin sida. Eller att han "inte kan innebandy" som bloggkollegan Edberg olyckligt uttryckte det på Twitter.

Så här skrev Edberg i sin bloggTill damlandslaget kom tomten med Curt Söderström. Ett i mina ögon bra val där dock den assisterande personen blir viktig. Som vanligt. Hoppas förbundet lyckas knyta till sig Peter Grubbström som får sköta själva innebandyn.
Annars trodde jag förbundet var 100 % klara med att det skulle tillsätta en kvinna på posten. En 54-årig gubbe är lite mer Håkan Juholtigt… (
signerat Edberg)

Den bilden är gammal (att Curt inte kan innebandy) och lite får han skylla sig själv som för några år sedan körde med den klyschan. "Jag kan inte innebandy" en jargong mot media, kollegor med flera. Har lyckligtvis inte hört honom själv säga så på många år.
Folk vet inte... Curt tränade VP i Holmsunds herrlag innebandy för 15 år sedan, C har startat en innebandyklubb, tränat ungdomslag och så vidare... Han finns med då Umeå-innebandyn skriver sin historiebok och visserligen hade han bara sett en damelitmatch innan han klev på IKSU. Hade han sett andra matcher tro? MÅNGA... men inte utövat eller tränat på elitnivå.

En handfull människor (eller fler?) lever kanske kvar i de där första året i IKSU, då det visst fanns brister rent kunskapsmässigt Tänker bland annat på regler... han ville ta TO i sudden:). Undrar hur länge det tar att lära sig innebandy? När kan man hämta ut diplomet? Är det bara på förbundets kurser man får innebandylegitimation?. Ett gäng SM-medlajer smäller inte högt...    

Några skriver att Grubbe och Curt borde återförenas (exempel: Lindberg på VF-bloggen, Gittang och Edberg). Varför? Grubbström/Söderström har redan gjort sin resa tillsammans, de har båda helt andra utgångslägen idag... Hade själv gärna sett Ulf Hallstensson och Curt Söderström ihop, ja det är sant. Det skulle ha varit spännande att se vad de två kunnat uträtta tillsammans, synd att Hallstensson avstår. Har fler idéer... vem skall jag ringa?
Bonnerdal är kvar till hans kontrakt går ut i vår, det är säkert en bra lösning. Den inskolningen i det praktiska SIBF missade innan VM blir möjlig.   

Åter till det där med innebandykunskaper:
Det kanske är läge att fråga någon av de som jobbar/jobbat med Curt. Isac Carlsson till exempel. Fråga spelare... de flesta skulle beskriva vår nya FK som taktiker. Även Peter Grubbström om ni frågar honom... Han menar att Curt var taktiker som fotbollstränare och analyser och taktik är inget han la av med när han blev elittränare i innebandyn.
Personliga samtal ger inga SM-guld... det fattar ju vem som helst.

Jag minns väl när IKSU efter första SM-guldet tappade åtta spelare. Det var då man lanserade "totalinnebandy" (aha, någon som menar att Grubbe ensam skrev den boken), ett år då man på papperet inte hade guldvittring. Har skrivit om det förut... Man tog fram en ny playbook och nya ord föddes som lever kvar idag... inte bara i IKSU utan i innebandysverige.
Kära taktiker, det hjälper föga om man sitter på kunskap... om man inte får laget att förstå och TÄNDA på idén.  

För nya landslagsledningen är den stora utmaningen att få laget att dra åt samma håll. Dessutom se till att Sverige fortfarande vinner guld om fem år... Söderströms analyser behövs.  
Curt har både i Warberg och Umeå fått spelare att växa både innebandymässigt och som människor. Som FK träffar han spelarna några gånger om år... Utmaning att bita i.

För nio månader sedan (förra året i Mars) roade jag mig med att ta fram en profil på en blivande förbundskapten, femton punkter... Det var Curt jag syftade på. Läs hela inlägget på länken ovan.
Några av dessa punkter:
-Är en bra coach och en tydlig ledare och taktiker
-Kan hantera media och skapa intresse runt sporten.
-Har tagit flera ädla internationella medaljer
-Lägger ner 100% i det han gör.
-Står för en spelidé men vet att man måste skola in sina spelare.  
-Är hjärnan bakom totalinnebandy.
(slut citat), Ja, det var några punkter...

Det där beskriver bra Curt, fråga de som mött honom i innebandysammanhang... 

Curts tre starkaste kort är förmågan till analys, taktik, teambildandet + det personliga engagemanget i individerna. Att få människor att växa...
En sak jag persoligen uppskattar med Söderströms är att han alltid är beredd att diskutera innebandy, ledarskap och utveckling även när vi haft olika uppfattning. När jag varit kritisk... Tack för det! En stor människa...

Oops... svt.se råkade visst...

Har nu kortat ned detta inlägg och publicerar ett nytt senare idag (uppdaterar 22.35, tar det imorgon)... Läsarna gillar inte långa inlägg:)

©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.