->Om bloggen ->E-post till Ingrid ->Följ mig på Twitter

Angående sexism... Respekt till FBC Engelholm, ni har mitt stöd

2012-01-14 @ 17:08:39
Är stolt över ungdomstränarna i vår sport, de BÄR innebandyn. Tack för allt ni gör.

Klubben i Ängelholm har hamnat i en svår situation på grund av en enskild person. Det innebär inte att klubben har gjort ett dåligt jobb med sina ledare. Handen på hjärtat kära vänner. Vilken klubb har total insyn i alla lag? Vi kan fördöma och ta avstånd från den del i tränarens playbook som formulerats på ett sätt som inte är okej. Jag säger inte att tränaren inte står för en tragisk människosyn (det hjärtat r fullt av...) inte heller att han är ett bra föredöme.
Men FBC som förening behöver stöd, kärlek...  FBC, sträck på er. Titta på allt gott ni gör, på era duktiga ledare. Fortsätt kämpa FBC!

Läser på Skåneklubbens hemsida:
Vi har under dagen varit i kontakt med Skånes Innebandyförbund, Skåneidrotten samt Svenska Innebandyförbundet. Tillsammans kommer vi under våren genomföra utbildningar och kvalitetssäkringar av våra ledare för att liknande situationer aldrig ska kunna uppstå igen.

Det är bra att frågor om språkbruk & människosyn med mera tas upp men jag tror inte FBC Engelholm är i större behov av ledarutbildning och kvalitetssäkring än någon annan klubb. En enskild person gör inte en hel klubb. Vi har flera andra exempel på det inom innebandyn.
Jag förstår att FBC vill tala om att man agerar och de har skött detta föredömligt!

Angående media: Har sett flera "uttalanden" i frågan där Winterhof sågas för att försvarar tränarens handling. Läste bland annat "en klart olämplig ordförande, en mansgris" i en kommentar på Facebook (en öppen logg) . Tråkig läsning! Min spontana reaktion:  
Hur vet vi vad han egentligen sa? Hur frågan ställdes? Var det ett försök till förklaring (basketfilmen, se nedan) eller höll han ett försvarstal? Alla som blivit intervjuad vet att det klipps och klistras en del, och sällan till ens fördel.  

Så här skriver Expressen och citerar Winterhof:
Det är absolut högst olämpligt att använda sådana ord bland unga spelare, säger Leif Winterhof. (antar att Expressen citerar nyhet i svt men det är inte helt tydligt)
Aftonbladet har också med nyheten. DN likaså...  vilka har inte skrivit?.   

Fråga: Skall alla andra lag nu gå ut och ta avstånd från sexism? Nej, det tycker inte jag behövs, där ju självklart att alla klubbar gör, även FCH Engelholm. Att ta avstånd är bara ord, det viktigaste är vad vi gör. Har män som inte går ut offentligt och tar avstånd från kvinnomisshandel en sämre kvinnosyn? Nej, det tror inte jag.

Läste på innebandy.se
"Svenska Innebandyförbundet tar helt avstånd från det inträffade som skadar förtroendet för det ledarskap som ska genomsyra svensk innebandy".
Min kommentar: Vi är Sveriges näst största inomhus-sport, vi har många (!!!) ledare med både styrkor och svagheter. Händelsen i Ängelholm är inte innebandyrelaterad utan personrelaterad. Vi kan konstatera mediauppbåd men inte sannorlikt inte skadat förtroende för hela innebandyns ledarskap... (Eller är jag ute och cyklar?) 

Vidare:
"Vi vet att aktuellt distriktsförbund har tagit tag i frågan och vi vill passa på att be de som känt sig kränkta om ursäkt för det inträffade".
Det är bra med en klar policy, med tanke på mediadrevet behövdes en kommentar från förbundet. Men det kändes lite to much att SIBF ber om ursäkt å enskilda personers/klubbars vägnar. Enskilda människor i innebandyklubbar kommer att göra knasiga saker... d (hänvisar än en gång till sportens storlek) det är för den skull inte innebandy det handlar om.    

Detta är inget innebandyproblem, och inget som bör "skada" oss som en engagerad person sa idag.

skrev detta på Facebook igår... det handlar inte om innebandy utan om en/ett par människor som kört sitt race. Var och en får stå för sitt.
Vi har grymma ledare inom innebandyn!!!

/Peace Ingrid i Umeå
(kontaktuppgifter finns på bloggen och på Twitter)

##Uppdaterar 20.20: Fick fråga och här kommer svar: Försvarar jag sexism? Nej, men FCH Engelholm och innebandyn. Men allt går att missuppfatta.
Jag fick nyss länken från Varberg skickad till mig där tidningen ställer frågan till WIC:s Klavberg, citat "Klavberg känner inte igen jargongen från sina år inom innebandyn och menar att det är så uppenbart felaktigt att det blir svårt att skriva regler för att förhindra det"
Håller med! Uppenbart galet.

Ystads Allehanda skriver (ledare av Mattias Karlsson) "När innebandyföreningen beskriver sitt eget uppdrag heter det att ”nyckelorden för FCB Engelholm skall vara innebandy för alla”. Det som rapporterats visar att föreningen har mycket kvar att leva upp till det".
Min kommentar: Det som rapporteras... låter som klubben eller förbundet gjort manualen med de sexistiska inslagen. Kan han på allvar tro att det är så?#  

Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis Innebandy-Sveriges.


20.20
Efter tips: Läs Patrik Ekvalls krönika i Expressen: "För lätt att ge idrotten skit", intressanta tankar. Ekvall: Bra skrivet. Se där Ekvall, för en gång skull klagade jag inte:)

I skåne: Ämnet tas upp från en politiskt korrekt synvinkel på hn.se, en ledare av Lotta Hördin. "Under ytan frodas mer" och det låter nästan som att hon tror att det är så här det fungerar... överallt. "Man kan välja att se den skandal som nu rullas upp i Ängelholm som ett olycksfall i arbetet, ett exempel på en enskild tränares dåliga omdöme. Det enklaste är förstås att se det här som en isolerad företeelse. Och vi kan tro oss skyddade mot den här typen av synsätt".
Och så fortsätter hon med "under ytan finns det mer"... Politiskt korrekt.
En annan ledare i Helsingborgs Dagblad tycker att föräldrarna skall hålla koll på tränarna... Ursäkta men jag håller inte alls med...  "När förtroendet brister"
"Alla tränare ska inte misstänkliggöras men de som har något fuffens för sig skulle få betydligt större anledning att huka sig på arenor och i omklädningsrum. I fruktan för föräldrar med koll".
Märklig ledare... (alltså typ av text)

Jag håller med Ekvall:
Men det är ju inte så att den här killen eller de där galna föräldrarna är typiska för hur man beter sig inom idrottens värld.
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

feedback
Postat av: PK

Hej Umeå, hoppas allt är fint. Tack för en modig och uppfriskande krönika. Jag vill passa på att säga att dina texter behövs då du ofta hittar vinklar som ger mig anledning till reflektion. Vh P

2012-01-15 @ 11:03:00
Postat av: Marina Johansson

Kvinnor förtrycks på olika sätt. Du borde som kvinna ta avstånd från sådant.

2012-01-15 @ 11:21:03
Postat av: Mikael

Marina Johansson ...Människor förtrycks, även män.För övrigt så är det bra att det finns människor som Ingrid i Umeå som får folk att tänka ett steg längre än att bara svälja allt som rapporteras i media.Där skall det säljas och då är det inte så viktigt med att allt blir rätt, för sanningen är sällan tillräckligt smaskiga och smaklösa s¨som media önskar.

2012-01-15 @ 18:27:53
Postat av: Patrik

Bra skrivet av en kvinna som oftast tänker innan. Du har e-post från mig.

2012-01-16 @ 13:12:53

feedback:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (frivilligt)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Bults blogg

Nordströms blogg