->Om bloggen ->E-post till Ingrid ->Följ mig på Twitter

...nya förbundskaptenen som inte kan innebandy

2012-01-05 @ 17:46:11

Kära taktiker, det hjälper föga om man sitter på kunskap... om man inte får laget att förstå och TÄNDA på idén.

Under mellandagarna blev det ÄNTLIGEN klart, en ny förbundskapten. Bra det! Står ändå fast vid min kritik att det inte borde ha tagit åtta månader... detta av många skäl som till exempel respekt mot spelarna/laget och de jobb man gjort. Respekt mot sponsorerna men också kandidater till posten. Den/de som får förtroende måste få skapa förutsättningar privat. 
Nu verkar man bytt en himla massa folk på förbundet de senaste månaderna, det kan vara en förklaring men verkligen ingen ursäkt. Hade vi accepterat detta om det gällt herrlandslaget?

Nåja... är glad och tacksam att frågan är löst. Och det känns som damelit är rörande överens om att Curt Söderström är ett bra val. Respekt till SIBF som valde att tänka utanför ramarna, ingen "förbundssnubbe". Man valde en person för dennes meriter och kvalitéer.  En bitter motståndare från Curts fem år i damelit:  "ser fram emot att han ringer. Nu är vi på samma lag".
 
Har läst ett par blogginlägg som skrivits på nätet (oops, pleonasm... bloggar brukar ju hittas på internet *ler*) av människor som ser ut att sakna en del fakta och som inte verkar känna (till) den nya förbundskaptenen. Jag tänker på detta att Curt framställs som en person som behöver en taktiker vid sin sida. Eller att han "inte kan innebandy" som bloggkollegan Edberg olyckligt uttryckte det på Twitter.

Så här skrev Edberg i sin bloggTill damlandslaget kom tomten med Curt Söderström. Ett i mina ögon bra val där dock den assisterande personen blir viktig. Som vanligt. Hoppas förbundet lyckas knyta till sig Peter Grubbström som får sköta själva innebandyn.
Annars trodde jag förbundet var 100 % klara med att det skulle tillsätta en kvinna på posten. En 54-årig gubbe är lite mer Håkan Juholtigt… (
signerat Edberg)

Den bilden är gammal (att Curt inte kan innebandy) och lite får han skylla sig själv som för några år sedan körde med den klyschan. "Jag kan inte innebandy" en jargong mot media, kollegor med flera. Har lyckligtvis inte hört honom själv säga så på många år.
Folk vet inte... Curt tränade VP i Holmsunds herrlag innebandy för 15 år sedan, C har startat en innebandyklubb, tränat ungdomslag och så vidare... Han finns med då Umeå-innebandyn skriver sin historiebok och visserligen hade han bara sett en damelitmatch innan han klev på IKSU. Hade han sett andra matcher tro? MÅNGA... men inte utövat eller tränat på elitnivå.

En handfull människor (eller fler?) lever kanske kvar i de där första året i IKSU, då det visst fanns brister rent kunskapsmässigt Tänker bland annat på regler... han ville ta TO i sudden:). Undrar hur länge det tar att lära sig innebandy? När kan man hämta ut diplomet? Är det bara på förbundets kurser man får innebandylegitimation?. Ett gäng SM-medlajer smäller inte högt...    

Några skriver att Grubbe och Curt borde återförenas (exempel: Lindberg på VF-bloggen, Gittang och Edberg). Varför? Grubbström/Söderström har redan gjort sin resa tillsammans, de har båda helt andra utgångslägen idag... Hade själv gärna sett Ulf Hallstensson och Curt Söderström ihop, ja det är sant. Det skulle ha varit spännande att se vad de två kunnat uträtta tillsammans, synd att Hallstensson avstår. Har fler idéer... vem skall jag ringa?
Bonnerdal är kvar till hans kontrakt går ut i vår, det är säkert en bra lösning. Den inskolningen i det praktiska SIBF missade innan VM blir möjlig.   

Åter till det där med innebandykunskaper:
Det kanske är läge att fråga någon av de som jobbar/jobbat med Curt. Isac Carlsson till exempel. Fråga spelare... de flesta skulle beskriva vår nya FK som taktiker. Även Peter Grubbström om ni frågar honom... Han menar att Curt var taktiker som fotbollstränare och analyser och taktik är inget han la av med när han blev elittränare i innebandyn.
Personliga samtal ger inga SM-guld... det fattar ju vem som helst.

Jag minns väl när IKSU efter första SM-guldet tappade åtta spelare. Det var då man lanserade "totalinnebandy" (aha, någon som menar att Grubbe ensam skrev den boken), ett år då man på papperet inte hade guldvittring. Har skrivit om det förut... Man tog fram en ny playbook och nya ord föddes som lever kvar idag... inte bara i IKSU utan i innebandysverige.
Kära taktiker, det hjälper föga om man sitter på kunskap... om man inte får laget att förstå och TÄNDA på idén.  

För nya landslagsledningen är den stora utmaningen att få laget att dra åt samma håll. Dessutom se till att Sverige fortfarande vinner guld om fem år... Söderströms analyser behövs.  
Curt har både i Warberg och Umeå fått spelare att växa både innebandymässigt och som människor. Som FK träffar han spelarna några gånger om år... Utmaning att bita i.

För nio månader sedan (förra året i Mars) roade jag mig med att ta fram en profil på en blivande förbundskapten, femton punkter... Det var Curt jag syftade på. Läs hela inlägget på länken ovan.
Några av dessa punkter:
-Är en bra coach och en tydlig ledare och taktiker
-Kan hantera media och skapa intresse runt sporten.
-Har tagit flera ädla internationella medaljer
-Lägger ner 100% i det han gör.
-Står för en spelidé men vet att man måste skola in sina spelare.  
-Är hjärnan bakom totalinnebandy.
(slut citat), Ja, det var några punkter...

Det där beskriver bra Curt, fråga de som mött honom i innebandysammanhang... 

Curts tre starkaste kort är förmågan till analys, taktik, teambildandet + det personliga engagemanget i individerna. Att få människor att växa...
En sak jag persoligen uppskattar med Söderströms är att han alltid är beredd att diskutera innebandy, ledarskap och utveckling även när vi haft olika uppfattning. När jag varit kritisk... Tack för det! En stor människa...

Oops... svt.se råkade visst...

Har nu kortat ned detta inlägg och publicerar ett nytt senare idag (uppdaterar 22.35, tar det imorgon)... Läsarna gillar inte långa inlägg:)

©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

feedback
Postat av: Matte

curtinnebandy och guld eller sibf_taktik och silver det är frågan.

2012-01-05 @ 20:37:20

feedback:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (frivilligt)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Bults blogg

Nordströms blogg