->Om bloggen ->E-post till Ingrid ->Följ mig på Twitter

Vaara om självgodhet, objektivitet, rättvisa +Finnkampens minus

2012-02-07 @ 21:55:42
"Att gulla tillhör inte mitt tränarkoncept" (J-E Vaara)
Tack Mikael Adamsson för en mycket bra artikel, en intervju med Jan-Erik Vaara. Det var några saker som jag fastnade för... det där hur han resonerat när han tagit ut spelare om han har problem med "skitsnack" när han petat etablerade stjärnor:
– Jag har inga större problem med sånt (min not. angående skitsnack). Jag är en objektiv granskare och väger mina beslut noga. När jag väl har bestämt mig så tycker jag själv att jag gjort det på en så rättvis grund som möjligt. Och gamla meriter är faktiskt inte särskilt mycket värda i min värld.

Det är just så jag uppfattat honom... nogrann, seriös, trovärdig. Självklart har Vaara stött på patrull ibland då han tagit det ena eller andra (obekväma) beslutet. Har som skribent haft nöjet att ställa frågor om truppen, träningsläger med mera och konstaterat den yrkesstolthet som präglar den mannen, Sa en gång till honom "du är nästan överseriös" men jag tar tillbaka det. Sådana om Vaara behövs.
Tillbaka till artikeln, en fråga från nwt.se:
Din tämligen kompromisslösa ledarstil, typ ”min väg eller motorvägen” – kan den också gå att tillämpa på herrlandslaget tror du? (och Janne svarar)
– Absolut, det är jag helt säker på. Mitt förhållningssätt är könlöst. Objektivitet och rättvisa är det som spelar roll, som jag ser det.

Så här säger herrlandslagets förbundskapten om det är något han vill förändra inom herrinnebandyn och han använder ordet självgodhet.
– Framför allt svensk herrinnebandys självgodhet. Stora delar av rörelsen har inte insett att vi faktiskt blivit tvåa i VM två gånger i rad, vi dominerar inte på herrsidan längre. Den attityden måste vi göra något åt om vi ska kunna bli ledande igen.

Jag hade gärna följt upp nwt.se intervju med en egen... och fördjupa mig i just detta med attityd. Vad är det han menar och hur skall vi komma till rätta med "attityd". Det är kanske för mycket gullande i Sverige.
Hörde någon säga "nu vill det kill att spelarna är riktigt jkl besvikna efter förlusten mot Finland. Mer attityd behövs". Ok, hur besviken var egentligen spelarna efter förlusten i Finnkampen? Nu taggar man för VM. Fortsätt kämpa!  

DAMLANDSLAGET. Damerna förlorade också. Det är märkligt att ingen gör en vettig intervju med Curt Söderström och frågar vad som hände. Borde man inte känna honom på pulsen. Läste en bra artikel i pappersupplagan av VK. Innebandymedia då? Vad var det egentligen som hände där borta i Norra karelen? Kom igen nu... Curt berättar för VK att han brukar förlora första matcherna med lag han tar över, så var det i IKSU, i Warberg och nu i Blågult. Jag kommer med stort intresse att följa utvecklingen. Är spelarna inte på topp förlorar vi, så överlägsna som alla säger att vi är... är vi inte.

Stort grattis Finland. Dubbelt upp... och på hemmaplan, stort. Nu är det bara att ta nya tag för tvåan Sverige.

MEDIA UNDER LANDSKAMPER. De två innebandygiganterna möts i Finnkampen som är en av de tävlingar som självklart skall visa i TV, om man nu är intresserad av att öka intresset i media förstås.  Flera sportjournalister frågade mig i olika forum inför Finnkampen:  Liveuppdatering? TV, eller webbtv? Inget av detta blev det, men Klas Pettersson, SIBF gjorde videointervjuer, och pressmeddelanden skickades, bra där! Men bättre kan vi.

Finns det ingen grupp som tillsammans jobbar med Finnkampen, eller i alla fall en krav/checklista? Skall man arrangera en sådan tävling är det minsta man kan begära att matcherna webbständs. Åtminstone seniormatcherna, speciellt om man lägger tävlingen på ett ställe där en fem timmars bussresa från Helsingfors är enda alternativet för att ta sig dit. Hela Finnkampen kändes "exotisk" så tillvida att den var lagd nästan i Ryssland.

Eftersom så många frågade om webbtv mailade jag arrangörerna direkt och väntar fortfarande på svar... Ansvaret ligger tydligen hos Finska innebandyförbundet som tyckte det blev för dyrt. Det fanns nämligen en möjlighet till webbsändning genom Veikkaus, Svenska Spels motsvarighet i Finland men spelbolaget hade ett pris som arrangörerna backade för. Det var iofs en förvånande stor summa Veikkaus ville ha. Kunde inte SIBF ha kunnat fixa webbtv på egen hand? Både MAIS och WIC kan ju det där och Svenska Spel kunde man ha samarbetat med... Vill vi öka intresset för sporten så måste vi satsa mer på extern kommunikation och möjligen minska det där med inbördes beundran.  
 
Nästa gång är det Sverige som skall arrangera Finnkampen, i slutet av denna månad meddelas i vilken stad (Borås, Sundsvall har sökt vet jag). Skriv upp det där med TV redan nu... Finnkampen 2006 sändes matcherna på sverigewebben och på SVT24. Publiksiffran var 3768.  Nu är ju Umeå en innebandystad men visst borde det vara lite tryck när Finnkampen arrangeras.
Vi har pratat om det ibland... Ingen har frågat efter Umeås erfarenheter, checklistor, lärdomar (vad vi tyckte vi borde gjort annorlunda) från när vi arrangerade Finnkampen. Så bortkastat... Västerås hade  tävlingen. Vad lärde vi oss där? (uppdat text, efter Västerås har Karlskrona arrangerat Finnkampen, tack för feedback)   
   
Stor eloge till internationella innebandyförbundet IFF som satsat på webbsändningar av VM-kval matcher, många har man kunnat se i helgen. Bra där! One world one ball.

CREDD. Jag skulle även vilja ge en eloge till innebandymagazinet som öppnar för debatt. Möjlighet att kommentera artiklar och bloggar samt de krönikor man tagit in angående tillsättningen av damlandslaget ledning. Det behövs debatt i många frågor för att något skall hända. Credd till Magget som öppnat upp för en dialog, synd att den inte utnyttjas mera.   

SKADOR. 58 poäng har Rasmus Enström gjort den här säsongen, nu blir det enligt Dalarnas Tidning inga fler i år.
Rasmus Enström och Rasmus Sundstedt skadade under Finnkampen, de är inte slumpen att de killarna spelar i landslaget. Nu tappar både Falun (hela säsongen?) och Täby (i fyra veckor?) varsin nyckelspelare. Det kostar och kan kosta att spela landskamper mitt under säsongen, kanske inte Finnkampen som bara är en enda match... och en del testar/träningar innan. Man möter världens bästa, inga vanliga seriematcher.
I hockeyn blev inga av Skellefteå AIK:s spelare uttagna i Tre Kronor Tränaren Anders Forsberg sörjer inte utebliva uttagningar – tvärtom:- Nu får vi tid att ha spelarna hemma, de kan läka skador, och vi kan fixa det vi behöver fixa till i spelet med alla på plats, sa Forsberg till folkbladet.nu för ett tag sedan. Ja, det är myntets framsida... Så klart vill alla lag ha representanter i landslaget men det finns fördelar med att inte ha det. Ja, sidospår... jag vet.

OOPS. Ser att jag tyckt saker igen. Nu kanske den kommer igen "Jag blir förbannad, jag vet inte hur många poäng du har läst i sociala medier". En ganska otippad kommentar må jag säga men jag tar den. Nej, inte några poäng alls. Nu vet alla det. Däremot kan jag ganska mycket om det där med kundbemötande, service, det som handlar om långsiktiga kundrelationer. Totalt oviktiga saker...

HELGEN. Se Carlboms comeback live på söndag, Warberg IC sänder matchen via webben. Warberg vs Dalen. Eller hur Jonas Klavberg... klart jag lobbar för de som satsar.
WIC vs Dalen, gissar att båda lagen är taggade till tusen. Sist de möttes spelade Warberg tog Warberg tre poäng, deras sätt att spela förvånade mig... men taktiken funkade och Magnus Svensson visade ett sådant hjärta i försvarspelet... det var vackert. men säkert en tråkig match för den som vill se den "rätta innebandyn". Så kommer knappast söndagens match att se ut. 

LIVEINNEBANDY helgen: (tar gärna emot fler tips och fyller på här)
Fredag, 10/2: JIK vs Pixbo följ med på Everysport. 
Lördag, 11/2: Mullsjö AIS vs Umeå City sänds på webben (uppdaterad text)
Söndag 12/2: TV4-sport 16.15, damelit i form av Rönnby vs Pixbo
Söndag 12/2: Warberg vs Dalen, webbTV (39kr).
Måndag 13/2: TV4.sport Storvreta vs Falun
Måndag 20/2 TV4-sport, FCH vs Storvreta.
Tre TV-matcher med Vreta i rad (nyligen vs Täby). Kan svenska mästarna ens förlora i TV? Vilket gäng man fått ihop. Den som sår med tårar skall skörda med jubel... well done.  

Fyller på listan här:
Söndag: AIK vs Caperiotäby, liveuppdatering på everysport
I Umeå spelas fyra damelitmatcher (Lörd: Dalen vs Djurgården, IKSU vs Täby. Sönd: Dalen vs Täby, IKSU vs Djurgården), de brukar köra liverapport på VK/VF:s hemsida.
Lördag: Sirius vs Linköping, liverapport på unt.se

TV I FRAMTIDEN. Det hörs från olika håll att innebandyn borde satsa på webbTV, det verkar ju ändå inte finnas intresse hos något TV-bolag,. är det den allmänna meningen? Det vore kul att höra hur andra resonerar. Det är lite som travets situation. Jag har inte följt allt kring avtalet på grund av sjukdom och sorg i familjen. Visste inte ens att Kim Fors var ny ordförande i SEI så det är lätt att missa sådant när livet inte blir som man tänkt sig. Tror jag skall ringa Pelle Körberg någon dag, det vore kul att höra vad som händer... Beredd?    

"BARA I FOTBOLL". Skandal... pinsamt, korpen... en katt gick in på planen och matchen fick avbrytas. Hade något likande hänt på en innebandymatch hade innebandyfolket varit snabba med ord dom skandal, korpsport och så vidare. Kanon eller kalkon?

Katten, även kallad The Anfield Cat har 31 610 följare på Twitter.
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

feedback
Postat av: Niclas

Jag skrattar åt frågan om högskolepoäng så talar en riktig man eller? Det är inte konstigt att man inte vågar tycka något med den attityden. Du får stå över låga kommentarer. Jag hoppas att du fortsätter tycka och går tillbaka till den knivskarpa ton dina texter hade tidigare du är så försiktig nu för tiden. Jag hoppas du får en fin dag krya på dig och jag är ledsen att din mamma dött. Ingrid behövs.

2012-02-08 @ 10:19:54
Postat av: Anonym

Jag blev skitförbannad när jag fick höra att jag var för otränad men det var det bästa som hänt mej och Janne är seriös i precis allt som du skriver. Tack för artikel som jag nu fick läsa och han har min respekt.

2012-02-08 @ 10:42:15
Postat av: Ingrid i Umeå

Tack Niclas för omtanken, det tröstar. Det har varit en tuff sommar och höst på många sätt men nu väntar våren.

Det där med att stå över låga kommentarer är svårt, jag tog ju upp det här:).

Till anonym: Du är inte ensam om att ha fått en knff i rätt riktning. Tack för din kommentar.

2012-02-08 @ 20:10:13
URL: http://innebandyenligtmig.blogg.se/
Postat av: Vivinneralltiditv :)

Keep up good work

2012-02-11 @ 12:15:33
Postat av: Anonym

Jag läser med stor behållning. Det är klart att man borde dra nytta av de erfarenheter som finns från olika arrangemang plus webbtv är det som gäller i framtiden.

2012-02-16 @ 08:55:16

feedback:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (frivilligt)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Bults blogg

Nordströms blogg