->Om bloggen ->E-post till Ingrid ->Följ mig på Twitter

Landslagsledningens nödlösning, målet ett skämt

2011-04-01 @ 13:55:17
Pressmeddelande. Nu är det klart och herrlandslaget kan ta nya tag, tror man har tappat en del fart... Bra personer har man tagit fram, har inget negativt att säga om någon av dem. Kan bli bra... på sikt. Detta är ingen sågning, men lite frågor... och sånt. Det är på sin plats tycker jag. Undrar hur förstavalet såg ut? Lika så andra och tredjevalet och då tänker jag inte på Vaara. (Mer hur det gått till...) 
Man har haft sedan i december på sig att ta fram en ny ledning. Göransson fick gå i februari... det tyder på att någon/några tackat nej. Eller?Det nya offensiva landslaget leds av industribackar, ganska kul, eller hur? (typ ordvits) Janne Vaara blir förbundskapten. Bra val!
Industribackarna är enligt pressmeddelandet Isac Carlsson och Robert Bodén som blir Vaaras medarbetare. 
Ny i ledningen är även Mikael Karlberg som tillsammans med Isac Carlsson suttit i gruppen som utvärderat VM-silvret, visst är det så? Magnus Nilsson fick frågan av Magnus Fredriksson tidigare i veckan om Isac var aktuell i herrlandslaget.
"Han är en av de som gjorde VM-analysen"… (Magnus Nilsson)

Nu blir alltså analysgruppen en del av landslagsledningen? Isac och Micke. Även om lösningen med Karlberg är på kort sikt, (en nödlösning tills Vaara kommer loss). Vi måste ändå ställa oss frågan om det går att ta en sådan analys på allvar. Blir den fullt ut trovärdig? När det händer i näringslivet blir det rubriker, lite konsult och Rotary-stämpel på sånt (jag om någon har koll på den världen). Karlberg har analyserat även den förra förlusten. Ni minns när Sverige skrev historia och inte vann guld för första någonsin.
"Tillsammans med Mikael Karlberg har SIBF gjort en grundlig analys av herr-VM där den internationella innebandyns utveckling stod i fokus". (årsberättelse SIBF 08/09) När det gäller utveckling av svensk innebandy satt Karlberg med i utvecklingskommitén redan 2004. Fast då kanske det inte alls handlade om landslaget.

Alltså, hur duktig Karlberg än är känns det märkligt att efter några års analyserande av andras ledarskap och annat, vara den som i fortsättningen skall utföra densamma. Om än tillfälligt. Vi kan inte blunda för resultaten av tidigare analys/er. Detta gäller verkligen inte enbart Karlberg, visst har det varit samma folk i flera år som analyserat.
Hade man gjort rätt analys 2008 borde väl Sverige ha stått som segrare 2010? Då hade man väl knappast behövt slå på stora trumman och ta till den stora "kraftsamlingen"... Eller vad säger Magnus Nilsson? Efter senaste silvret fick Kent Göransson leda Finnkampen, sedan fick han sparken. Märkligt tillvägagångssätt, förvirrande.  

Kanske är VM-analysgruppen och analysgruppen "Kraftsamlingen" olika saker. Hoppas inte det... men om... är Sverige ute och/på tandemcyklar.

OFFENSIVA MÅL. Mediastrategen på förbundet väljer att släppa nyheten den första april. Hur tänkte man då? Skämtet i själva pressmeddelandet måste vara att målet är guld först 2014. Varför inte 2012? Är det för att man räknar med att Mika Kohonen kommer att spela för Finland även 2012?
Jag hade velat ha beskedet, nu tar vi guld i nästa VM. Nu fegar man i det offensiva landslaget, tycker jag. Målet måste vara guld redan 2012. Målet måste ALLTID VARA GULD! Alla dagar i veckan... världsledande.
 
ORGANISATION Förbundsinnebandyn tar över... man talar bland annat sig varm om elittränarutbildning som ledningen har som merit. Jag ser andra viktigare "meriter" hos Jan-Erik Vaara, Isac Carlsson och Robert Bodén. Bland annat den att de både som ledare och spelare vet hur man vinner titlar. Janne Vaara har dessutom ovärdelig erfarenhet som kapten. 
Att teamet har bra utbildning...  ett plus, men det är i klubblagen man utbildar och utvecklar spelare. I landslaget tar man sedan ut spelare som passar in i det spel man vill spela.
 
Åter igen kommer dam och herrlandslag organisera sig olika, damerna har två assisterade tränare och en kapten. I herrlaget har man tre ( fyra) personer med olika ansvarsområden. Varför inte skrota detta och köra med assisterande? Budskap: Detta är det team som skall föra Sverige tillbaka till guldet.

MEDIA. "Vi vill ha en förbundskapten som kan vara drivande att förändra spelet och samtidigt vara en ambassadör för sporten" har Magnus Nilsson tidigare deklarerat. Jag hade gärna sett en person i den nya tar plats i media. Det behövs...  lite karisma.
Ingen av de som nu presenterats är väl egentligen medial och skapar rubriker. Men Vaara har med åren tagit stora steg framåt när det gäller den biten. Han kommer säkert att fortsätta utvecklas som mediaperson.

Vaara kommer att göra ett gott jobb även i herrlaget. Det skall bli spännade ett följa honom och teamet.

DAMLANDSLAGET. Hallstensson kan knappast vara aktuell i damlandslaget efter VM 2011, hela grejen var ju att han och Vaara skulle jobba tillsammans (Ulf assisternade tränare, inte ass förbundskapten, Gunnar Bonnedal och Hallstensson är båda ass. tränare).
Nu gäller det att förbundet för daminnebandyns skull presenterar den nya landslagsledningen inom kort. Så att vi inte tappar fart även där. Vaara fick vara med och lära från läktaren under ett VM i Singapore, och det gick ju bra. Kanske är dags att kopiera ett vinnande koncept.

Aftonbladet skriver att Hallstensson tar över damlaget. Så kan det väl inte vara????? Gällande Vaara har AB bara använt pressmeddelandet i som text idag.

Läs: Sydsvenskan om Isac Carlsson "Malmötränare till landslaget"

Här i innebandybloggen har ämnet "ny förbundskapten tagits upp många gånger:
Några inlägg: (vecka 9, och 10)
Kopiera sagan... damernas guldsaga, då tänkte man utanför boxen.    
Om modellen förbundet jobbar efter, har den begränsat eller optimerat i jakten på Sveriges sjunde guld? "Det begränsade landslaget".
... förbundet meddelar att besked om ny FK dröjer. Inlägget är en liten uppfräschning i hur ledningen presenterat sina beslut och analyser sedan 2007. Har vi råd att jobba så inom svensk innebandy? Kan vi verkligen veta att analyserna är rätt... den här gången?
Finns det en risk att vi kopierar fotbollens flopp: "Svenska modellen

©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

feedback
Postat av: Anonym

Lika bra men slutar i landslaget då om vi inte ska ta guld. Bra ritat.

2011-04-01 @ 14:39:44
Postat av: Varbergare

Konsult och Rotary världen har du kanske koll på MEN absolut inte innebandyvärlden.Man skall väl ta dom som är mest kunniga att utvärdera, Isac meriter måste jag tydligen uppdatera dig om. TVÅ gånger i rad har han åkt upp till Globen och hämtat hem guldet till Varberg,men då har ju ni i Umeå för länge sedan avslutat era säsonger och kanske tappat intresset för de här säsongerna.Lägg inte så mycket uppmärksamhet på Karlberg,han blir ju bara en parantes.NEJ låt kommande resultat tala för sig.Massa snack i media blir vi inte världsmästare på, men från förbundet kan jag hålla med om att det borde göras och höras mer om innebandy i stort

Nu går vi för guld i Malmö Arena ( lite trist att inte åka till Globen för det har ju nästan blivit en tradition)

2011-04-01 @ 14:55:37
Postat av: Limmet

Innebandy klapp klapp klapp

2011-04-01 @ 14:59:01
Postat av: Ingrid

Till Varbergare:

Har du läst ordentligt? Att Isac passar för att han vunnit är ju exakt vad jag skriver. Sedan måste man fråga sig om det blir så bra att samma personer som analyserar ett VM sedan får jobb i den nya ledningen. Inget ont om Isac, tvärtom.

2011-04-01 @ 15:05:04
URL: http://innebandyenligtmig.blogg.se/
Postat av: Peter

Du sätter fingret "på" rätt frågeställningar. Mycket bra text, och TACK för att du orkar engagera dig som du gör i Landslagsfrågan....Man blir ju lite förvirrad av att samma personer som analyserar går in och tar jobben, det känns ju knepigt.Märkligt!

2011-04-01 @ 15:26:45
URL: http://zerpo.blogg.se/
Postat av: Varbergare

Nu är ju inte innebandysverige så stort, därför menar jag att vi nog får acceptera att i det här fallet blev samma personer som utvärderar och fick ta över. Men du och alla andra kom gärna med namn som dels passar som utvärderare och landslagsledning.Realistika namn nu bara.

2011-04-01 @ 20:06:54
Postat av: Pelle

Du har koll Ingrid och en poäng.

2011-04-01 @ 20:22:06
Postat av: Ingrid

Till Varbergare:

Innebandyn är inte längre en liten sport. Det finns många kompetenta ledare. Även de som skulle göra ett bra jobb gällande analyser och i landslaget. Det är synd att man inte tar tillvara den kunskap som finns. Isac är en bra person både att analysera och ta över... Dock lämpligt att man bara gör det ena, kanske...

2011-04-02 @ 12:52:54
Postat av: Varbergare

Du har helt rätt, innebandy är ingen liten sport om man räknar till antalet utövare. Det är här förbundet har en stor roll att ta på sig,nämligen se till att innebandyn syns och hörs i media. Man kan börja med sändningarna i TV4, där TV4 tydligen bestämmer allt.Blir det förlängning så hinner programledaren knappt runda av innan sändningen skall ta slut och efteråt skall man i bästa fall sänd inspelat trav som har gått tidigare på dagen.

Men du och ni andra som läser detta hjälp förbundet med namn som kan analysera osv.eftersom man nu gett jobbet till dom som analyserat tidigare ledare.Ansvariga på förbundet kanske behöver hjälp med att komma in i andra tankebanor.För jag liksom du vill att vi skall bli "number one" igen

2011-04-02 @ 14:26:05
Postat av: Ingrid

Till Varbergare:

Först av allt. Jag menar inte att det är fel personer som sitter och analyserar, inte heller fel personer som kommer att jobba i nya landslaget. Men...Det borde inte behöva vara samma personer...Titta på de tränare vi har eller har haft i SSL och se det som innebansyns kunskapskapital. Många gånger helt outnyttjat då samma personer gör allt...Det är ju viktigt att teamet (oavsett vilket) VILL arbeta tillsammans, och kan bidra till "klubben för inbördes beundran". Men...det kan också vara en signal om det svenska självförtroende och/eller beslutfattarnas brist på förtroende för de ledare vi har (hoppas inte).

I en grupp:

Vi har till exempel flera svenskar som tränar lag i andra länder. Någon av dem skulle kunna bli viktiga i en analysgrupp.

Tror det är bra som i en "jury" att det finns olikheter, både gällande bakgrund och utbildning. VILKA EGENSKAPER SÖKER VI? Det borde vara viktigare än vad man har för namn...

... namn i analysgruppe (eller som ledare): Johannes Gustavsson, Martin Murt Olofsson, "Ludde" Lundin, Magnus Augustsson, Vidar Jonsson, Johan Kökeritz, Niclas Jihde (fd spelare), Lena Birath, Jedheim, Urban Karlsson, Peter Wallin, Putte Eklund, Jäderlund, Victor M, Curt Söderström, Gustaf Forsberg (fd spelare), Mika Packalén, Brottman, A Lundmark, Heda, Stefan Forsman, "Bagarn", Örjan Lindberg, Anton Jonsson, Pinge, Fahlman, Mikael Nordström, Wahman.

Alla dessa har massor med kunskap (av olika slag), tror inte någon skulle säga nej heller.

Ja det vart några namn...

2011-04-02 @ 15:37:37
Postat av: Thomas

Hej. Många bra namn och det finns fler. Tack för utmärkt läsning.

2011-04-02 @ 20:09:53
Postat av: Anonym

Bra val till Fk och övriga poster. Isac är duktig, Bodén lite nytänkt iaf och Waara klockren. Sedan ska man som du skriver ha mål att ta guld i nästa vm.

2011-04-03 @ 12:05:48
Postat av: s a j t e n

Läs vad Staffan Hedlund skriver på sin blogg:Jag gillar att skriva och är imponerad när Umeå-Ingrid (http://innebandyenligtmig.blogg.se/) kan komma ihåg saker från tidigare ÅR och dra slutsatser som är både positiva, kritiska, smarta och har en poäng, oavsett om man tycker poängen är rätt eller fel så är det i alla fall mycket kunskap, mycket minne och mycket mod som finns i de där raderna…2011-04-03 @ 15:04:23
Postat av: Ingrid

Till "sajten". Ja, jag läste det igår. Kommenterade det i min blogg igår.

2011-04-04 @ 13:52:37

feedback:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (frivilligt)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Bults blogg

Nordströms blogg