->Om bloggen ->E-post till Ingrid ->Följ mig på Twitter

Warbergs laginsats grym + Holmgren och unga i City klev fram

2011-11-14 @ 15:07:48
Två SSL-matcher i helgen, Den ena IBK Dalen vs Warberg IC. Den andra Umeå City IBK vs Hide-a-lite Mullsjö AIS.

Dalen vs Warberg, en ovanlig match... Låt mig gissa... Stefan Smedberg fick matchen exakt dit han ville. WIC gjorde en match som kan liknas vid hockeyns borta-is-matcher. Och den här matchen håller Peter Sjögren nollan, precis som sist han besökte Umeå. Men inte kan man säga att matcherna spelmässigt liknade varandra. Inte det minsta. I den matchen hade WIC mycket boll, man såg ut att spela för Sjögren. Bult var sjukt bra och stack ut vill jag minnas.  
Den här matchen då? Sjögren var grym! På Twitter skrev **Kimmo  att det var tack vare WIC:s backar det blev 0-6. (**, uppdaterar; tydligen ironisk, okey... sorry Kimmo, "ironi verkar funka bra i norrland"...) Det var INTE där man vann matchen. Warberg satte försvaret och var kungar både i slottet OCH på mittplan. Fem spelare försvarade. Lät Dalen ha bollen. Bland annat Magnus Svenssons helhjärtade jobb i defensiven imponerade. 

Första fem minuterna skapade Warberg en del, tills de fick in 0-1 målet. Sedan var både andra och tredje målet en enmans prestation av Carnestam. Överhuvudtaget skapade WIC oerhört lite själva men var minst sagt effektiva när tillfällen bjöds.

All heder... Henrik Olofsson, bra som kapten... så nyttig, så stort, så stark, en ledare på banan. Men än en gång, det defensiva jobbet gjordes av laget... Många spelare som offrar sig... Osjälviskt.
Dalens insats då? Jag var en av dem som tyckte att Dalen gjorde en bra match på många sätt. De var inte dåliga men Warberg satte defensiven.

Så gårdagen... City vs Mullsjö. Viktig match där de gamla rävarna i City borde ha klivit fram. Tycker inte man gör det, det är ungdomarna som tar ansvar. Albin Andersson, Emil Johansson, Erik Nilsson och Anton Byström... unga killar med stort mod.
Ja, och Thomas Holmgren. Utan Holmgren hade City fått lämna hallen med noll poäng. Hans skott utifrån... klokt spelat. Han betyder mycket på många sätt i den här matchen, avgörande!!!! (hur kan journalisterna missa en sådan insats). Grattis City, väl kämpat!
Mullsjö gör det bra, inte alls långt från vinst om an bortser från sista perioden. David Gillek ser ut att ha kul. De hade kunnat ta tre poäng om de hade vågat mer. De kommer att vinna matcher under säsongen och hålla sig kvar...  

Nr 11 gör mål i matchminut 11, det är lagets 11:e mål och datum; 111111. Hagfors IF, Johanna Hultgren vs Örebro i ettan.

Fundera på vad innebandyfolket skulle kalla sin egen sport om en 47-åring gjorde comeback. Korpsport, bara i innebandy och så vidare. Varför är det egentligen så? Självrannsakan... (tänker på Wislander, handboll)

IKSU tar poäng av/mot Rönnby (3-3). Bra gjort! Fyra poäng totalt i helgen. Härligt att tidigare skadade spelare är på banan igen. Dalen åker hem med tre poäng efter förlust mot Rönnby och vinst mot Sala. Programenligt.

Ikväll är det ÄNTLIGEN innebandy i TV-rutan. Två matcher till och med. 16.45, damelit. Pixbo vs Djurgården. 19.15 Pixbo vs Jönköping. Välkommen tillbaka i TV-rutan JIK. Kanal? TV4-sport.

Uppdaterar, 16.21: VIDEOBLOGG. Bra snack av Niklas Jihde om hur Sverige skall slå Finland. Kolla in klubbhusets video på Youtube. Niklas Jihde visar på videon att alla faktiskt kan ha fel. Män kan visst göra flera saker samtidigt. Kolla in videon! Jag hade aldrig fixat det där...
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Boken om världsmästar-coachen Petteri Nykky

2011-11-08 @ 18:17:04
Det finns en nysläppt bok jag vill läsa... boken om Petteri Nykky. "Alkemisti - Petteri Nykyn tarina". Nu vet jag inte om boken finns på svenska. Någon som vet? Har länge varit nyfiken på Nykky, vad ligger bakom framgångssagan? Och nu kommer de en bok, så spännande.

Vad handlar boken om? Har ju inte läst men... vägen till framgång. Filosofin om att optimera genom att se hela människan? Ge ansvar till spelarna? Tro på det där att utveckla spelare som människor. Fritt översatt, i boken kan man läsa att det  inom några år var en enorm förändring. Spelarna slutade vara rädda för att förlora och man började  vinna - var ett nöje att spela, med självförtroende och engagemang. Då skall man komma ihåg att när världsmästar-coachen tog över laget låg fokus på strejk och pengar och så vidare (läs här och här på bokförlagets hemsida)

Vad gjorde han för att vända trenden? ... laget som alltid förlorade när det gällde.
2008 vann Finland VM-guld genom att först besegra Tjeckien och sedan Sverige. Enligt artikeln jag länkade till ovan var Nykky inte nöjd då segern delvis kom av tur. Förbundskaptenen ville mer. Han ville bygga ett lag som inte skulle behöva lita på "turen". Passera nivån "chans". Som jag tolkar det ville Nykky att Finland skulle dominera. Inför VM 2010 lämnades inget låt slumpen - Finland krossade Sverige med 6-2. (försöker citera förlagets text, svårt med finska). 
 
Oskari Saari har skrivit boken... innebandydomare, sportjournalist som även skrivit typ en handbok i innebandy. Den här boken vill jag läsa. Årets julklapp till coacher och andra...I våras pratade vi om Nykky och jag sa att jag gärna skulle ha intervjuat honom, ställt alla frågor. Suttit med och lyssnat... Har hört så många intressanta och roliga saker berättas om honom, både som golfcoach och innebandycoach. Svaren kanske finns i Saaris bok?

Fatta att Nykky efter två guld  inte fick fortsätta som förbundskapten. Världen är galen!!!! Nu återfinns han i Schweiz, vad kommer han att åstadkomma där?   

Tero Tiitu sa till Innebandymagazinet om att Petteri fick gå... 
Men du är inte helt nöjd att Petteri Nykky är borta?
- Jag tycker att det är ett av de många oprofessionella besluten av det finska innebandyförbundet att låta Nykky gå även om vi har utvecklats hela tiden och nått bra resultat. Han är inte bara en coach men också en intellektuell forskare. Det blir spännande att följa vad han gör i framtiden - om han blir förbundskapten till exempel för Sverige eller Schweiz blir det mycket tuffare för oss att vinna det tredje raka VM-guldet i Schweiz 2012.

Någon mer som är sugen på att läsa boken?

//Uppdaterar onsdag: Har nu fått veta att boken bara finns på finska. Än så länge?? *hoppfull*//
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

Enström_Hagberg_Samuelsson!!! RIG och ny förbundskapten

2011-11-07 @ 10:23:01
Damerna briljerar (länk innebandy.se) och dominerar även i denna tävling (EFT). VM-guldet måste man fortfarande spela om, men visst känns det tryggt. Har fått sekvenser av matchen berättat för mig med lyriska ord. Sverige är innebandyland nummer ett.

Sveriges stolthet, damlandslaget söker nya förbundskapten. En intresseanmälan på SIBF:s hemsida dök upp, två månader innan VM. Vad säger sponsorerna om ett sådant tilltag? Vad säger spelarna? Om detta är ett PR-trick så får det ett frågetecken i betyg. En ny förbundskapten borde redan ha varit utsedd. Den respekten förtjänar damlandslaget som under åren varit vårt guldlag. Team Jan-Erik Vaara har varit oerhört seriösa i allt man gjort. Vad händer? Förtroendeuppdrag söker man inte... Är glad att media inte hakade på. Tack SIBF för att ni inte gick ut med ett pressmeddelande. Och varför fanns ingen intresseanmälan då herrarnas FK skulle utses? Önskemål om kvinnlig ledare?
Mediastrateg sökes... röd tråd sökes... framförhållning sökes. Och det här med image...

EFT-herr.
Att se Rasmus Enström, Patrik Hagberg och Johan Samuelsson i samma lina var en upplevelse (match mot Tjeckien 15-5). En lina som vill och kan, en skön mix av spelartyper. Energi.... Får tacka TF förbundskapten för den dragningen. Johan Samuelsson är en ledare på banan. En bra kapten visar vägen.
När spelare som Linus Nordgren, Rasmus Enström (+Patrik Hagberg som kan avgöra matcher inte nöter bänk) och Erik Björk får chansen i landslaget säger innebandyhjärtat jaaaaaaa. Åtta poäng gör Hagberg idag, Entröm, Hagberg, Samuelsson-linan gör tio mål i hop.
Svt.se om storsegrar (bara notis)

Mot Finland då? SIBF har sagt att målet är att vinna VM-guld om tre år... då Mika Kohonen har slutat?  Kohonen kungen av innebandy, inget snack. Men sedan var det lite män mot pojkar i första perioden. Finland såg ut att ha snabbare fötter(?), det såg ut att gå för fort för Sverige. Finland hade bollen nästan hela tiden - de gånger Sverige kommer upp på offensiv planhalva tappade man bollen och Finland  snabbt som tusan på kontring. Det såg inte ut som Sverige hade så mycket att komma med men... vilken upphämtning. Se där... Jag tycker att SIBF skall ändra sitt mål... guld i nästa VM måste vara målet. Fega inte, låt män möta män.

TV. Bättre linor i Tjeckien än de Svenska Spel har när de sänder innebandy. Inga problem att streama till TV-skärmen från EFT, när SvS har visat matcher har antingen ljudet eller hela sändningen kraschat. Hur är det möjligt? 
Om en vecka (14/11) sänder TV4-sport sin första match för säsongen. De kommer antagligen att klaga på tittarsiffrorna men vad kan man vänta sig? Svalt intresse ger svalt intresse. Passion ger ofta passion.

Skall RIG få ha ett lag med i JSM? Varför tillåter man plötsligt detta igen? Hur kan klubbarna runt om i landet gå med på detta? Vi var ju på väg åt rätt håll... RIG-spelarna bör spela USM med sina "riktiga" lag.

Om RIG vill ha bra träningsmatcher föreslår jag att man drar i väg utomlands och promotar innebandyn i till exempel Tyskland. Möter landslag på olika håll i världen. Men JSM... nej. Kan RIG också avancera och spela i elitserien? Vilka regeländringar har jag missat?

På tal om regler: Igår var det sista dagen att lämna in förslag på regeländringar. Hoppas verkligen att fotfolket tog chansen. Gnälla går ju bra... Fotpass, hopp, dubbelspark, nick... Får vi se någon ändring? Det är nyttigt att fråga sig varför en regel finns och kom till, eller hur?
Igår hade vi en låååååång diskussion om det inte skulle behöva praktisera en offensiv foul i innebandy. Vi fastnade... (en back stod i vägen *ler*)

Femmor? Linor/kedjor... och backpar handlar det väl oftast om när man växlat upp från P12-serien.

Grattis SIBF på 30-års dagen. Nya mål...

Helgen... besök å minneslunden, mat på lokal, huset fullt med tonåringar och annat trevligt. 
Alla har inte någon att berätta saker för. Jag sprider våga ♥ BRIS! Kopiera och sprid budskapet så att fler vågar höra av sig till BRIS.
BRIS på Facebook.
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.