->Om bloggen ->E-post till Ingrid ->Följ mig på Twitter

Trampa folk på tårna om innebandysajter, inte personlig kritik

2012-04-25 @ 15:48:02
Hon prickar ofta in... Isabelle Söder på seriebloggen, unt.se.
Skön humor... eller hur?

Vem är inte amatör? Och vem är inte ideell? Alla vill väl bli bättre?

ONÖDIGT?
Ska jag skriva om ämnet innebandymedia? Det jag skrev på Twitter i veckan och som gjort fler än en arga.  Jo några rader skriver jag då Twitter bara får innehålla 140 tecken och det är omöjligt att förmedla mer än just... 140 tecken. Det var kanske ett dåligt valt forum, så långt tänkte jag inte. Jag vill säga tack till er som vågar komma med kritik, sågningar, dela med er av en annan uppfattning. Ni är guld värda. 
 https://twitter.com/#!/InnebandyIngrid
Mina Tweets gällde frågor-svar-artiklar eller Q/A, att några av de som producerats inte håller särskilt hög kvalité och så använde jag ordet "mellanstadie-tidnings-nivå". Citat: "Bara jag som är less på "frågor-svar" artiklar? De som innebandyn levererar. Frågor-svar= mellanstadieskoltidnings-nivå"

Den raden skulle dessutom förstås har föregåtts av: Heja alla som lägger ner tid på innebandy på olika sätt, credd till alla som lägger ner sin själ och sitt hjärta för att rapportera om innebandyn. 

Jag trampade folk på tårna, inte bra så klart om någon blir ledsen men arg är en ganska bra grund för dialog. Om man vill alltså. Sedan kom det också en hel del oarga kommentarer... flera synpunkter av olika slag. Jätteroligt! Det är uppenbart att mina orden gjordes om till personlig kritik både inåt och utåt om ni förstår... 
 
Varför skrev jag då så? Vad menar jag? Därför att jag tycker att det i princip BARA skrivs i den formen... i innebandymedia (det förekommer överallt men har det inte öka med 75% inom innebandyn). Det är synd, många intervjuer är ju genomtänkta och bra. Vad missar man om man enbart skriver fråga/svar-artiklar? Fakta... dialog och ett himla massa annat. Sedan personligen... det blir tråkig läsning om man enbart blir serverad en och samma "typ". Ibland får jag känslan av att det handlar om att göra så många "artiklar" som möjligt, att innehållet är mindre viktigt. Kan det vara så i vissa fall? Att kvantitet går före kvalité? Jag kan ha fel. Nog borde vi väl vara öppna för den typen av "tyckande"...  

Vissa Q/A-artiklar håller låg nivå, men långt ifrånalla. Vore det inte roligare för alla om det fanns en mångfald av sättet att förmedla budskap. Djupintervjuer, sms-intervjuer, artiklar, undersökningar, sakfrågor som lyfts fram... fortsätt fylla på. 

På Twitter sägs det att man inte kan begära mer (än Q/S) då det är ideellt.. och visst är det så att man inte kan förvänta sig superproffsiga artiklar då det just nu saknas utbildade journalister i innebandymedia. Det spelar ingen roll... nästan allt som görs inom innebandyn är ideellt ändå tycker och tänker människor om det och förväntningarna är höga... Spelare som inte har betalt skall ändå vara mediaproffs och föra sig prickfritt på och utanför banan. 
Arrangemang som anordnas av amatörer granskas utifrån att det är högsta ligan... publiksiffror, hemsidor, webbtv, klubbars organisation och ekonomi. Allt förväntas vara "proffsigt" fast det i de allra flesta fall är glada amatörer som jobbar. Men när det gäller innebandymedia... 
Varför är det så känsligt? Vi är många under åren som kritiserat och creddat Magget av olika skäl, det är politiskt korrekt att sätta magget under luppen. Nu har vi en sajt till, Sajten... Lite som folkets innebandysajt som bara vill ha credd?  

MÅLSÄTTNING. Jag tror att jag kan ha missuppfattat... jag trodde att målet var att marknadsföra innebandyn, göra innebandyn känd. Jag trodde att man inom innebandymedia hoppades kunna nå ut, utanför dammen. Har fått signaler om att det kanske inte är ambitionen... men om det är målet så är det väl inte fel att lyfta fram det som an bli bättre. Hur man skulle kunna servera en produkt som även journalister kan inspireras av. Ge tips... citat att använda och så vidare. 

Jag personligen tror att man med lite extra omsorg skulle kunna höja kvalitén, lära av annan media som vill ha en egen vinkel, något som sticker ut... Om målet enbart är innebandyfolket så är det en annan sak...

En kommentar hänvisade till att det är jag som har problem... där kom vi bort helt ifrån sakfrågan. Men visst, jag har problem med att antalet Q/A ökar och andra artiklar minskar. Det finns absolut fördelar med Q/A... många gör bra intervjuer men i andra fall är det mellanstadieskoltidnings-nivå och det är ändå bättre än att det inte skriva alls. 


Sedan var det klumpigt av mig att publicera ett SMS jag fått samma dag, jag publicerade det på Twitter: Tänkvärt SMS: ''Innebandy har ingen media. Slickar röv. Bildsvep''. Förstår, håller t vissdel med. Undersökande journalistik, bra vinklar

Men jag står för att det är tänkvärt...

Pelle Davidsson på Twitter: "Jag håller med dig i din kritik. Stå på dig! Även om det är ideellt så måste man väl kunna ta kritik och vilja utvecklas"?

Anton Jonsson på Twitter: "när folk blir arga har man trampat på en öm tå. Undrar varför? Konstruktiv kritik är bra. Svårt på 140 tecken dock".

De som tyckt till i övrigt om mig och mina problem om hur jag skrev och om rätt och fel lägger jag inte ut. Men de kanske bloggar om det sedan. Det är bra med åsikter  

Hur gör vi innebandyn känd? Vad vill t.ex. lokalmedia ha för tips? Fråga de som i sin tur skall skriva/rapportera om sporten. Kan jag, du eller någon annan göra något bättre? Ja men självklart. Sedan kanske de allra flesta föredrar fråga-svar-artiklar... och de tjänar sitt syfte.

Det är bra att det finns två innebandysajter. Bra att ni orkar. Jag ville inte göra någon ledsen, jag kritiserade ingen person men dock en "företeelse".
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

feedback
Postat av: J

Konstruktiv kritik behövs i blogg världen och i övrigt. Det är great att du både uppmuntrar och tycker till om det som kan bli bättre. Platvärlden är lite för mycket klubben för inbördes beundran. Jag fortsätter följa på Twitte:-).

2012-04-25 @ 16:49:02
Postat av: Ingrid i Umeå

I den bästa av världar... kritik är svårt, både att få och ge. Peace.

2012-04-26 @ 21:34:05
URL: http://innebandyenligtmig.blogg.se/

feedback:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (frivilligt)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Bults blogg

Nordströms blogg