->Om bloggen ->E-post till Ingrid ->Följ mig på Twitter

Mikas guld hotar Jihdes. Succé i Malmö? Guld utan Curt. TV4

2012-04-22 @ 17:31:16
Så är den över, innebandysäsongen. Den här gången för alla spelare. Guldet gick rättvist till IKSU och Storvreta.

//uppdat: Har redan fått åsikter om texten nedan, jag skriver utifrån siffror... media, det vi såg i TV. Jag säger det igen... rätta mig om jag har fel, jag har TOKFEL enligt ett gäng. Får leva med det. Här är mina ord... //.  
Jag var inte på plats men följde matcherna i TV och såg några Tweets från efterfest med mera på Twitter då det fanns en och annan som glömt koppla på Twitter-alkholåset. Visst... ja hade gärna varit på plats och nästa år blir det så, det går nämligen inte att leka svälta räv med innebandyns beslutsfattare SEI/SIBF. Det blir Malmö även nästa år och året därefter. SIBF:s (ursäkta SEI:s) ekonomi gynnas av detta (man var helt enkelt trött på att dra fullt i Globen men inte tjäna pengar på det), men hur ser det ut med marknadsföringen, media? Dags att göra en mätning och jämföra med andra år. Får innebandyn fler besökare och tittare? Nej, inte så här långt i alla fall. Nu har jag inte gårdagens tittarsiffra men väl publiksiffra. Man pratar om succé i Malmö Arena... men det gäller att ställa sig frågan... succé för vem? Hur vill vi att det skall se ut om fem år? Målet måste vara att öka... eller hur? Växa... och nå utanför de egna leden. Stärker det innebandyn i Skåne? ja, det märks då inte i lokalmedia.  

Nytt kontrakt med Malmö-arena och är det på G med TV4 (??)... är innebandyn på rätt väg? http://www.innebandy.se/sv/Nyheter/2010-SIBF/SM-finalen-i-Malmo-2013--2014/
SIFFROR. Allt beror på hur man tänker, jag har inte tagit del av visionen, målen. Men låt oss titta på siffror... 12 500 ryms i Malmö Arena (text uppdaterad). Förra året gick man ut med att det var slutsålt,  och att man skulle sälja slut på biljetter men det blev långt ifrån slutsålt.  I år 23,2 färre än ifjol (då 11 253) och igår hänvisade en i Malmö att till att "fel" lag var där på herrsidan, alltså inte WIC. Att man nog sålt fler biljetter än ifjol om man bortser från det man lagt av till finallagen (ej bekräftat av ansvariga) Det är klart att det påverkar att två Umeålag spelar final det är väl 130 mil enkel väg. Det kanske heller inte går att öka publiksiffran år två... men varför sjunker den? Tråkigt eller hur? 
Årets publiksiffra är hela 28% lägre än rekordåret i Globen... 10 647 mot 14 656 (två Stockholmslag, Balrog-AIK, så klart påverkar det) årets publiksiffra är faktiskt sämre än damernas publikrekord 2008 som skrevs till 10906  (Balrog-IKSU, alltså ett Stockholms och ett Umeålag). 
Det hade varit kul om antalet i publiken ökar... Vill vi dit?
   
Även tittarsiffrorna sjunker... (upprepar, har inte sett årets). Men är det inte skrämmande att vi gått från 700 000 till 150 000 på 8 år, om mina uppgifter stämmer Ta vilka argument ni vill men att flytta innebandyn till TV4 är nog det sämsta beslut som tagits inom innebandyn, om ni frågar mig. TV-avtalet 2007 sa SEI (länk innebandy.se) att det var det största som hänt. Men oj så innebandyn dissats... (länk Aftonbladet) INGEN kan på allvar mena att avtalet gynnat innebandyn, eller? Jag är idel öra... Innan årsskiftet skulle man presentera ett nytt avtal enligt L-G i höstas, vad händer nu, fyra månader har gått sedan deadline? Magget eller Sajten borde ta tag i frågan, om man nu har ambition att driva innebandyn framåt. Fem år med TV4... ja, säg själv.

2004 års SM-final sändes i SVT, 700 000 såg matchen mellan Balrog och AIK, det var den siffra som SVT redovisade 
Per Jansson sa då:
"Genombrottet kommer efter ett stort arbete kring arrangemanget tillsammans med förbundets långsiktiga TV-satsning, svensk innebandy har gjort entré i finrummet av svenska TV-kanaler" (källa innebandymagazinet.se).

Förra året sågs herrfinalen av 150 000.
Så här har det sett ut enligt uppgifter jag har:
2006 sågs finalen av 350 000.
2007 170 000 (dam 55 000)
2008: 310 000 (i TV4) (dam: 75 000) så hejade innebandyn på sig själv med att ha fördubblar tittarsiffran... jag vet inte vilken backspegel man använde då.
2009 sågs herrfinal av 239 000 tittare (dam 113 000).
2010???
2011: 150 000 i TV4-sport  (dam: 69 000 i TV4).
Det här med tittarsiffror är ett återkommande ämne hos mig... skrev ett inlägg om SM-finalen även förra året i april. Vi måste UPP...

Angående sämre (mindre bra) arrangemang i pauser (matcherna) och bättre i loger (vad jag förstått)... Det kanske är så att innebandyfesten SM-finalen mer och mer blir klubben för inbördes beundran... Man satsar mindre på inramningen runt själva matcherna och då menar jag enbart under matcherna och mer på partyt. Kul för några men bra för innebandyn? Rätta mig gärna...  //Uppdat: Barnlag som spelar innebandy i pausen, känns inte riktigt som tokbra pausunderhållning//

Alla innebandygymnasier borde åka till en final, snacka om att de skulle få fina föredömen.. ja om man åker hem efter matcherna alltså. Det finns en del att fånga upp...  

UMEÅGULD, EN EXTRA HYLLNING TILL SUSSI EKBLOM, 8 MEDALJER.
IKSU spelade sitt spel, följde sin plan och vinner stort och rättvist. Undrar om inte Mora var tagna av stundens allvar, bränslet fanns inte där. Hade Mora satt första målet hade matchen kanske sett helt annorlunda ut. Även om guldet ändå gått till Umeå. Har läst en del experttips och där var det ingen tvekan att IKSU var favoriter. På Svenska Spel såg det annorlunda ut som jag skrev i förra inlägget, det var i princip 50/50 på vinst.
Guldet är tillbaka i Umeå. Det är väl fyra år sedan sist och IKSU har äntligen vunnit ett guld utan Curt Söderströms ledning. Dessutom vinner man både serien och SM-guldet, något ingen gjort sedan elitseriens födelse... Innebandyhistoria!  2007/08 blev man utslagna i semin mot Falun, 2008/09 blev det silver, även 2009/10 och 10/11. Den som varit med om IKSU:s alla SM-medaljer är kapten Sussi Ekblom. Jag led med henne ifjol då hon bänkades mot DIF och i år blev jag rörd när jag såg henne med bucklan. 8:e SM-medaljen, 4:e SM-guldet på 8 år, även Therese Mini Andersson (nu 7 SM-medaljer) har varit med på alla SM-guld. Ett särskilt stort grattis till dem!

Flest SM-medaljer i IKSU har faktiskt Martina Söderkvist då hon under ÖSK-tiden tog både guld och andra medaljer. 9 till antalet, respekt!
Överlägset flest medaljer inom innebandyn har Hermine "Minne" Dahlerus med sina 17!! Hade hon tagit ett guld i år hade det blivit det 10:e det är helt sjukt att tänka på. Jag har svårt att tro att någon kommer att slå det.

Örjan Skogström tog sin 11 medalj igår, sitt tredje guld... Det är stort, det finns bara en sak att göra, lyfta på hatten. Han har dessutom 2 silver och 6 brons. Med Örjans 11 passerar han nu Peter Fischerström som nu är ensam i tio-SM-medaljer-klubben. Örjan har flest SM-medaljer på herrsidan.

MIKAS FJÄRDE GULD. Ingen har tagit fler än fyra SM-guld på herrsidan, den som har största chansen att passera fyra-guld-klubben och skriva historia är Mika Kohonen *4 guld 1 silver, 4 brons =9 medaljer. Kommer han att skriva historia? Det finns risk för det. Världens bästa klubblag och om inte någon klubb gör årtiondets silly-season.-säsong ligger Kohonen bra till för ett femte guld. Igår skrev Niklas Jihde till mig på Twitter att Kohonen borde lägga av... ha-ha, ja tänk att kliva förbi spelare som Thomas Brottman, Niklas Jihde, Michael Östlund, Anders Öhman, Christian Hellström och Johan Davidsson. "Fyra-guld-klubben" består nu av åtta spelare.  
*ursäkta mig, Hannes Öhman har också 9 medaljer, 4 guld, 1 silver, 4 brons.

STORVRETAGULD.
Hatten av inte bara för Örjan och alla hans medaljer eller för Brottman som kammar hem sitt sjätte guld, hans andra som tränare... utan hela Storvretas organisation och så klart laget. Grattis!
Effektiva Dalen? Nej inte igår... Det bästa men Dalens förlust är att den inte kom efter straffar. Nilsberth uppträdde som en ledare på banan, riktigt imponerad över det ansvar han tog. Dalen gör en helt okej final, eller hur... men när Storvreta växlar upp tar det stopp. Kontringarna uteblev... dessutom storpelade Klintsten. Men Dalen hade kunnat ta matchen, ingen kan påstå att den avgörs annat än med små marginaler. Var det en bra analys? Överlämnar det åt andra. Visst sa jag grattis Storvreta... jo. Mika Kohonen är fortfarande Mighty Mika.  

MALMÖ. Det har på Twitter och FB pratats en del om min besvikelse över att finalen fortsatt spelas i Malmö. Det kostar bara 900 att resa dit med flyg... Att man inte alls kan tala om en kostnadsfråga, men för oss häruppe blir det stor skillnad. Jag har under några år besökt Globen tillsammans med ungdomar från Umeå som åkt tåg till Stockholm fredagkväll och hem samma dag. Själv har jag stannat kvar... Jag skulle inte vilja ha mina eller andras ungdomar boende i Malmö under den där festkvällen. Är ni med? Det är inget för ungdomar... tonåringar. Nu är det kanske inte många som tänker som mig, att ta med unga innebandyspelare för att de skall få uppleva en SM-final. Men jag tycker att finalen skall vara till för dem... Det kan den vara om den ligger mitt i Sverige. Men ja har inget emot Malmö. Nästa år är jag på plats...

SM-finalen skall vara en folkfest, det skall vara fullsatt... heja alla ni som kämpar för det. 
   
VM I GÖTEBORG. Hur tänker man när man lägger ut arrangemang från SIBF:s håll... VM håller samma person i som var den som skulle hjälpa Västerås att lyckas, och alla minns väl hur det gick. Och SIBF fick tydliga signaler under resans gång att det inte fungerade i Västerås, att det skulle kunna bli en brakförlust och det fick de sedan ta ansvar för. Sågs inte det som ett misslyckande? Varför lär vi inte av de som lyckas med arrangemang? Nu är jag inte påläst gällande VM-organisationen men i TV lät det iaf så... "konsultet"/stödet i VM Västerås har ansvar för VM i Göteborg. Men det är nog bara jag som reagerar på sånt... Och jag sitter inte inne med allt kring Västerås men alldeles för mycket för att inte ha rätt att skriva om det... Omöjligt uppdrag? 

Jag hoppas på ett nytt TV-avtal med ett bolag som tar innebandyn på allvar, vad händer?

hyllningar av finalen:
http://www.sydsvenskan.se/sport/wiman--en-sprakande-fest

/ Innebandybloggen med världens bästa läsare, genom Ingrid
http://twitter.com/#!/InnebandyIngrid
©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

feedback

feedback:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (frivilligt)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Bults blogg

Nordströms blogg