->Om bloggen ->E-post till Ingrid ->Följ mig på Twitter

Förlustaffär för innebandyn?

2010-04-26 @ 15:47:49

Warberg/Varberg hade lämnat in en ansökan, Västerbotten med... Har man inte anledning att höja på ögonbrynen idag. Man skriver om Dam-VM som ett lyckat arrangemang Det var det säkert, var inte där själv men... Det känns inte som Västerbotten och Warberg/Varberg fick samma förutsättningar... surt.  Ja, jag är besviken... jag är rätt övertygad om att Västerbottens innebandyförbund hade fixat detta! Jag vet att det fanns en plan även från Umeå kommuns håll, hur man skulle säkra arrangemanget

Sågar jag? Nej jag frågar... det är skillnad. Rätta mig gärna om jag har fel, det är ingen artikel utan en blogg.

I dec 2007 blev det bestämt att VM skulle arrangeras i Västerås, Västmanland fick två år på sig att styra upp allt. Dessutom sulle man arrangera Finnkampen.
När böckerna stängdes efter genomfört VM visar man förlustsiffror på 1,2 miljoner. Plus ?? (minst 500 000) vet inte vad Västerås kommun gick in med i förlust-garanti.
...skall Västmanlands innebandyförbund beta av den skulden? Eller skall innebandysverige ta smällen? Hade jag varit journalist hade jag ringt upp ansvariga, både Magnus Nilsson med flera från förbundet och ansvariga i Västmanland. Något har gått tokfel. Frågan är vad? Finanskrisen?

Så här var det:
Anledningen till att Umeå inte fick VM var väl att Västerbottens Innebandyförbund inte på kort varsel kunde lämna garantier. Man hade en vecka (9-17/9 2007) på sig att komplettera ansökan med skriftliga garantier... helt omöjligt att göra. I övrigt sa Tomas Eriksson att Umeå hade lämnat "en förbaskat bra ansökan". Skrev om detta i min blogg 22/8 2007, under rubriken "Umeå -en mycket intressant värd för Dam-VM".

Från SIBF hyllande man Umeås ansökan. Två veckor senare, den 11 september, kom en skrivelse från SIBF där det stod att Västerbotten var tvunget att komplettera med skriftliga ekonomiska garantier senast måndag den 17 september. Västerås kommun gav enligt uppgift skriftliga garantier... Västerbotten och Umeå kommun gav muntliga och var därmed inte en kandidat.

Umeå kommuns Lena Sandlin var kritisk mot SIBF:s sätt att hantera ansökan, hon hävdade att ekonomi fanns. Detta t.o.m. i media... Citat VK november 2007:
"Sandlin (Ingrids not: Fritidsnämndes ordförande) berättar att det var omöjligt att på så kort varsel ta fram ett underskrivet dokument med ekonomiska garantier från Umeå kommun. Men att de försökte lämna muntliga garantier"

Västerbottens innebandyförbund krävde en förklaring av SIBF "Vi känner att vi blivit misshandlade och vill veta hur de har tänkt, säger Stefan Hildingsson, ordförande i Västerbotten" citat VK 1/11 2007. Om man fick något svar förtäljer inte historien...  Östergötland och Väster gick vidare i uttagningen, där hade Linköping lämnat en garanti på 500 000... Det var en skrattretande summa om man ser till ansökan som helhet.

Umeå hade en kostnadsbudget på fem miljoner kronor... Vad jag förstår hade Västerås en budget på tre miljoner (kan ha missuppfattat detta, reserverar mig) man gick back med 1, ?? miljoner. Hur gick detta till? På vilket sätt har SIBF följt upp arbetet? Läste i protokoll ett år innan VM att man utsett Magnus Nilsson och Jonas Carlgren att nogsamt följa arbetet, det kändes tryggt. Måste det arbetet måste ha varit tufft, om man ser till resultatet.
Förlusten som SIBF i ett av de senaste protokollen från förbundsstyrelsens skriver att man inte beslutat hur den skall hanteras. 1,2 ... extra sponsring av daminnebandy, kan man se det så?

I november sa man att SIBF hade under 700 000 att fodra av Västergötlands innebandyförbund för VM. Inget konstigt allt ligga back innan ett arrangemang, det är ju först under och efter som pengarna kan rulla in. Vilken smäll det blev, hade det kunnat förutses? Efterson som Finnkampen i samma stad inte borgade för succé så...  Jag tänker bland annat på publiksiffror, jag vet att boende på orten har kritiserat mig för att ha pekat på detta.
Mitt förslag var tidigt att ta in ett proffs på arrangemang för bästa möjliga PR av dam-innebandyn.

Man visste att saker och ting inte stod rätt till, det måste man väl ändå säga när man läser följande som i slutet av augusti skrevs av förbundsmötet:
(VM gick av stapel i december).

MN (Magnus Nilsson) och JC (Jonas Carlberg) rapporterade att omsättningen den budgeterade ur Svenska Innebandyförbundets perspektiv (avtalen mellan IFF och Västmanland) omsätter budgeterat 895 000 SEK; samt har härutöver tillförts extra medel om ytterligare 500 000 SEK, reserverade i bokslutet 090430, för att täcka kostnader för Tv produktion av totalt fyra matcher, varav IFF bekostar två och SIBF två.
MN rapporterade att budget för VM ur Västmanlands perspektiv omsätter 3 miljoner, varav enbart sponsorintäkter idag är något osäkra. Biljettförsäljning pågår och följer budget, totalt cirka 1 miljon. Huvudfunktionerna är väl tillsatta, och samarbetet med Västerås stad fungerar mycket tillfredsställande.

Fanns det en varningsflagga? Sponsorer till ett VM plockar man inte in månaden innan... inget arrangemang går runt då. Jag ställer frågan igen, fick förbundet inga signaler under året att detta kunde bli en förlustaffär?
Var föll det? På ökande utgifter eller minskade intäkter (mot budget)? Vad säger revisorerna?

Under året tog man i förbundet ett beslut att arbeta fram riktlinjer hur man hanterar stora arrangemang. Bra tänkt... det är en stor apparat med såväl stora som små tävlingar.  Får hoppas man läst sig massor av det här arrangemanget
                                                                 
Bild: Kenneth Strignérus

EN FARS FRÅN BÖRJAN
Vi var många som höjde på ögonbrynen under tiden man skulle utse arrangör.
Citat från blogg 30/10 2007.
Det började mystiskt... redan när förbundet fick en ny ordförande började man skjuta fram det datum man skulle offentligöra staden/städerna som skall arrangera VM. Först sköt man upp för att ordförande var ny... klart det fanns risk för jäv men redan då måste Magnus Nilsson och Tomas Eriksson & co ha jobbat läääänge med frågan... Var man tvungen att starta från noll... på grund av en demokratiskt vald ordförande. (Slut) 
(detta var märkligt, det tyckte inte bara jag) Ja, ja... de var en passus.
 
Nu är det bara att ta nya tag och säkra nästa stora arrangemang, jag hejar på.
Oj, det blev ett långt inlägg. Jag kanske lägger in länkar till inlägg jag tidigare skrivit i ämnet. har blivit en del... 
Blogginlägget "Fick vi Ligacupen som plåster".

Uppdaterar 17.13: Min e-postadress finns här på sidan, jag är alltid öppen för feedback. Som sagt, detta är ingen artikeln... mina egna funderingar.
Tre personer har redan kommenterat att förlusten har med TV4 sport att göra.
Nej, det är inte ökade kostnader till TV-sändningarna som är orsaken till förlusten, SIBF gick in med 500 fräscha tusenlappar till detta = 2 matcher... IFF stod också för två matcher. Se citat ovan från protokoll.  

Tillägg: Oavsett det ekonomiska utfallet, många jobbade helhjärtat med VM och förtjänar ett tack. 
Ha det gott!

©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

feedback
Postat av: David

Ärligt talat har ett enda Dam VM någonsin visat posetiva siffror, tror inte det, rätta mig om jag har fel..

2010-04-26 @ 18:15:10
Postat av: Johan

Bra att du tar upp de här Ingrid det har varit dåligt skött. Vi får hoppas att förbundet lärt sig något av det så det kommer något gott utan det.

2010-04-26 @ 19:18:25
Postat av: Ingrid

David: Vet inte hur dam-VM gått tidigare, känns bara som de här siffrorna är underliga.

Johan: Så är det, man lär sig av allt och förhoppningsvis även detta.

2010-04-27 @ 14:50:29
URL: http://innebandyenligtmig.blogg.se/
Postat av: Karin

Första felet var nog att SIBF inte ställde krav på vad ansökan skulle innehålla. När så en ansökan kom in med ekonomiska garantier ville nog SIBF ge samma möjlighet till de andra sökanden att komma med liknande garantier. Man kunde ju ha struntat i det helt och då hade ju Västmanlands ansökan varit ekonomiskt stabilast redan från början.



Vad gäller Västmanland som distrikt är det ett geografiskt bra distrikt (närheten till Arlanda) samt viss erfarenhet av tidigare arrangemang (landskamper, finnkamper, distriktslags-SM). Som jag trodde att SIBF favoriserade distriktet.



VIBF satte dock in fel personer på fel positioner, framförallt positionen som VM-general vilket nog är den största missen av alla. SIBF märkte detta för sent och satte då in krafter för att säkerställa framförallt arrangemanget i sig men även ekonomin.



Lärdomen bör vara att SIBF måste ha full insyn i arrangerande distriktets arbete och som beställare ställa tydligare krav. Västmanland hade säkerligen den bästa ansökan, men visade sig vara ett luftslott.



Umeå ligger nog bra till i framtiden, framförallt om man gör riktigt bra arrangemang i distriktslags-SM.

2010-04-27 @ 20:11:43
Postat av: anonymus v-ås

Lilla gumman. Ta och se om ditt eget hus och låt oss veta hur student-VM gick efter bokslut. Så bitter man kan vara för att ni inte fick VM.

2010-04-28 @ 00:48:16
Postat av: Ingrid

Till Karin: Det man kan hoppas är att SIBF tagit lärdom... hur man hanterar ansökan och följer upp densamma. Ja, Umeå borde ligga bra till men inte pg.a distriktslags-SM utan tack vare Finnkampen, TV-matcher, Ligacupen o.s.v



Till anonym:

Ja, så kan man se det. Student-VM arrangeras väl inte att Västerbottens innebandyförbund? Trodde det var IKSU som stod bakom det arrangemanget. Deras eventuella förlust drabbar inte förbundet kan jag tänka.

2010-04-28 @ 21:09:08
URL: http://innebandyenligtmig.blogg.se/

feedback:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (frivilligt)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Bults blogg

Nordströms blogg