->Om bloggen ->E-post till Ingrid ->Följ mig på Twitter

... hoppas på Fischerström, Kimmo, Sundbom m.fl.

2010-09-09 @ 23:13:45

Innebandyromanen InnebandyPiraterna blev en succé på många sätt. Den finns idag att låna på bibliotek och går även att köpa som pocket.  Sölve Dahlgren är just nu ute på bloggturné med uppföljaren och svarar på frågor här hos mig. 

Vilken är den största framgången för InnebandyPiraterna – första säsongen enligt dig? Ge gärna fler exempel på positiva saker som hänt…
- Att biblioteken köpt in boken var en kul överraskning. Den första boken finns idag på mellan 400 och 500 bibliotek runtom i Sverige. Jag är väldigt nyfiken på att få veta hur utlåningsstatistiken ser ut men det vet man först någon gång nästa år. En bekant som försökte låna boken berättade att den var utlånad på båda biblioteken som låg närmst henne!
- Fler oväntade framgångar? Ja, det ska väl vara att boken recenserades i Svenska Dagbladet, något som inte händer så ofta med böcker utgivna på eget förlag.

Tre ord som genomsyrar den nya boken är...

- Vänskap, avundsjuka, konflikter.

När kan vi läsa den och varför?
- Boken anländer från tryckeriet om två veckor, i lagom tid för Bokmässan i Göteborg där man kommer att kunna köpa den. Ungefär samtidigt, kanske veckan därpå finns den i bokhandeln - både på nätet och i butiker.
-Men det går redan nu att förboka den hos dem som säljer. Man ska läsa den för att den är spännande och ger fortsättningen på den första boken, även om det går att läsa böckerna fristående också.

Vilka fem SSL-spelare skulle du vilja läste uppföljaren?

- Peter Fischerström, Daniel Calebsson, Danne Bron Sundbom, Peder Bodén och Kimmo Eskelinen.
- Jag vet inte om någon av dem läst den första boken får de naturligtvis göra det först. Jag valde dem för att det är spelare som många lyssnar på och om de läser och tycker om boken är det förstås bra reklam. *skratt*

Under intervjun pratar vi om den så kallade målgruppen... alltså de som läst och köpt den första boken.
 
Vilken är din bild av den målgrupp som läst ”Första säsongen”?  
- Idag pratar jag om den primära målgruppen idrottsintresserade ungdomar i åldern 11-17 år, alltså de som är lite yngre än killarna i boken är första säsongen.
- Men utöver dessa så ser jag egentligen alla idrottsintresserade som en målgrupp, framför allt dem som gillar innebandy. Föräldrarna till ungdomarna ovan vet jag ofta läser boken och flera mammor och pappor har hört av sig och undrat när fortsättningen kommer - lika mycket för sin egen skull som för barnen.

Stämmer den bilden med den förväntande målgruppen vi pratade om inför förra boksläppet?

- Jag hade väl kanske inte sett boken som en utpräglad ungdomsbok men den har fått den etiketten. En anledning är att bokbranschen har ett märkligt sätt att klassificera böcker.
- Man sätter åldersintervall istället för som filmbranschen säga "från 7 år" eller "från 11 år". Som förläggare ska man då välja om boken riktar sig till 9-12 år, 12-15 år, unga vuxna (typ 16-20) eller vuxna - även om man egentligen tycker att alla kan läsa den. 

Har du fått feedback från någon av höjdarna på förbundet? Något stödköp där?
- Det har ju skrivits en del på innebandy.se om boken. Sedan är det flera som sagt att de tycker det är positivt att det kommer skönlitterära böcker om innebandy. Stödköp? Nej, inte vad jag vet. Men jag kan ju inte se vem som köper böcker av olika bokhandlare heller så kanske?
- Om de vill köpa ett större antal och dela ut till exempelvis alla landslagsspelarna så kan de höra av sig så ska de få ett bra pris. *skratt*

Kommer det fler böcker i serien InnebandyPiraterna, i så fall hur många?
- Jag har skissat grovt på innehållet i ytterligare åtta, totalt tio, böcker. Det är kanske lagom, vi får väl se hur många säsongen killarna orkar göra...

Till sist: Om Charlie (en av huvudpersonerna i InnebandyPiraterna) fanns på riktigt, skull han rösta den 19 september då?
- Jag vet inte om han skulle lyckas med det. Vid den tiden på året befinner han sig förhoppningsvis någonstans mellan Mallorca och Denver. Spelarna kan förstås poströsta även om det kräver en del planering när man flänger jorden runt och Charlie är väl en av de spelare som man kan misstänka skulle försöka göra det i alla fall.

LÄNKAR:
Fakta om författaren Sölve Dahlgren

Boken kommer att finnas att köpa på nätet, mer om det kan du läsa på hemsidan: innebandypiraterna .

Bloggturnén i november 2010. Länk till inlägget"Vem skriver en roman om innebandy?"

©Ingrid i Umeå. Åsikterna i innebandybloggen är författarens egna och inte nödvändigtvis hela Innebandy-Sveriges. Kom ihåg att hänvisa till källa.

feedback

feedback:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (frivilligt)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Bults blogg

Nordströms blogg